• BUDSJETT: Varaordfører Gunne Morgan Knai og ordfører Runar Bålsrud sier begge at i år er budsjettprosessen i Hurdal spesielt vanskelig.
    arkivfoto

– Dette er vanskelig, og innsparingene vil merkes jamt over i alle sektorer, sier varaordfører Gunne Morgan Knai, Ap.

MANGE MØTER

Det har vært mange heldags arbeidsmøter i Hurdal hvor administrasjonen og politikere har jobbet med å sy sammen et utfordrende budsjett for neste år.

Åtte til tolv millioner kroner må spares inn og 18. oktober skal rådmann Bente Rudrud Herdlevær presentere sitt forslag til budsjett. Det skal endelig vedtas i kommunestyremøte i desember.

Nå får rådmannen ros fra alle politiske kanter for å involvere både politikere og ansatte på alle plan i arbeidet med budsjettet.

– Jeg har trua på at vi rir av denne stormen, også, sier Knai.

Men i år er det ingen reserver å ta av for å lage et budsjett i balanse. Alle fond er spist opp tidligere, og kassa er bunnskrapt.

– Fondene ble tømt i fjor for at vi ikke skulle gå i underskudd, sier Asle Hoel-Knai fra Frp.

– Vi ønsker å unngå å skole og omsorg, men det er jo der vi bruker mesteparten av midlene. Dessverre må det spares overalt, og jeg tror ikke vi kommer unna nedbemanning. Nå er det viktig at vi får tilbake den økonomiske styringen. Det har vi ikke hatt på mange år, sier Hoel-Knai.

– Uansett hvor vi nå kutter, kommer dette til å gjøre vondt. Det er mange årsaker til at vi er kommet i denne situasjonen, men vi har vegret oss for å ta de upopulære valgene tidligere. At vi aldri har rygget opp, er essensen i problemene vi nå står overfor. Ett av de store dilemmaene, er at vi ikke har noe fond og reserver å tære på, sier Bjørn Brekke, Høyre. Heller ikke han tror at man slipper unna uten oppsigelser.

– Det er ikke første gang vi må spare millioner, men det blir mer og mer utfordrende for hver gang, sier Kjetil Rydland, KrF, som mener at denne gangen unngår man ikke nedbemanning.

– Saken er at vi har brukt for mye penger og at vi inneværende år ligger at til et stort overforbruk vi ikke har dekning for. Neste års budsjett blir en vanskelig øvelse. Alle sektorer må bidra, mener Iver Solsrud, sp.

Også Jonny Lundby, GIG, er bekymret,

– Vi må skjære ned. Det er sikkert. Jeg håper vi kan unngå nedbemanning, sier han.

VANSKELIG UTEN EIENDOMSSKATT

Ordfører Runar Bålsrud, Sp, sier at han tror det blir vanskelig å fremme et budsjettforslag uten eiendomsskatt.

Ordføreren sier at den store utfordringen kommunen står overfor er at den har 4000 kroner mindre å rutte med per innbygger enn hva landsgjennomsnittet ligger på.

Bålsrud sier at ostehøvelprinsippet ikke lenger duger. Det må varige endringer til.

– Vi må se på hvordan vi kan jobbe smartere og gjøre endringer slik at vi kan få en bærekraftig økonomi i framtida. Vi er inne i en grundig prosess hvor ledere, tillitsvalgte og politikere har gitt sine innspill. Målet er å legge et budsjett til beste for innbyggerne våre.

– Tror du rådmannen legger fram et budsjettforslag uten eiendomsskatt?

– For å si det slik: jeg tror det blir vanskelig å komme med et budsjettforslag hvor ikke eiendomsskatten er en del av det.

TA NED BUDSJETTET MED 12 MILLIONER KRONER

Rådmann Bente Rudrud Herdlevær sier at kommunen må ta ned budsjettet med omlagt 12 millioner kroner basert på dagens prognoser.

– Vi står overfor en krevende økonomisk situasjon. Det er viktig at vi har hatt et godt samspill med alle parter og at vi har fått gode innspill for det videre arbeidet frem mot et budsjettforslag. Tett samhandling, tillit og åpenhet om utfordringene har vært veldig viktig i denne prosessen. Felles forståelse og innsikt er avgjørende for kvaliteten på budsjettet. Vi skal lykkes sammen her i Hurdal. Uansett hvor store utfordringene er.

– Et budsjett med eller uten eiendomsskatt?

– Det vil jeg ikke kommentere nå. Administrasjonen skal ha siste møte om salderingen neste uke, og vi må se det i sammenheng med statsbudsjettet. Vi må tilpasse driften til de rammene vi får. Driften må ned 12 millioner kroner, og den største posten er lønn. Vi må se på hvor mye vi kan ta ved naturlig avgang.Uansett skal dette arbeidet skje i samhandling med de ansatte og deres tillitsvalgte.

LES OGSÅ: Hurdal har vedtatt et budsjett som går 1,2 millioner i minus

Fakta

Hurdal kommune er i økonomisk knipe.

Kommunen må spare inn mellom åtte og 12 millioner kroner i neste års budsjett.

Det kan bli både nedbemanning og eiendomsskatt.

Kommunen har ingen reserver å ta av.

De er brukt opp for å balansere tidligere års budsjetter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.