• Fokus: Cecilie Wolle Lillenes kjøpte våpen og våpenskap for halvparten av feriepengene i sommer.
 • Fiskeeventyr: Cecilie Wolle Lillenes bråbestemte seg og ble med på en real fiskeopplevelse i Costa Rica. Det angrer hun ikke på.
 • Elsker å være ute: Cecilie Wolle Lillenes elsker å være ute i naturen på jakt og fiske.

Startskuddet for den lokale elgjakta har allerede gått. Cecilie Wolle Lillenes tok jegerprøven for tre år siden, og har deltatt på opplæringsjakt i regi av Ullensaker Jeger- og Fiskerforening de to siste årene. I år skal hun selv bære våpen for første gang. Den naturlige målsettingen er naturligvis å skyte elg i jaktdebuten.

– Ordningen med opplæringsjakt er genial. På denne måten får man som jeger en myk overgang fra jegerprøven til selve jakta. Du får med deg en instruktør ut på post. Det er kjempefint, og jeg tror dette kan være et tiltak som øker jaktrekrutteringen ytterligere, sier Wolle Lillenes.

Nå er EUB med henne på en rundtur i skogen ved Hasler på Dal i Eidsvoll. Hun bor selv rett i nærheten og er godt kjent der. Opplæringsjakta gjennomfører hun likevel i nabokommunen. Årsaken er enkel.

– Jeg tok jegerprøven gjennom Ullensaker Jeger- og Fiskerforening. Det er en svært hyggelig gjeng og jeg fikk utrolig godt inntrykk av alle. Da valgte jeg å fortsette. Det har jeg ikke angret et sekund på, smiler Wolle Lillenes.

Kjøpte våpen og våpenskap

Ullensaker Jeger- og Fiskerforening har gjennomført opplæringsjakt i flere år. Fra det kalenderåret du fyller 14 år kan du delta på opplæringsjakt. Foreningen har spesielt oppfordret unge jegere, førstegangsjegere og kvinner til å bli med.

– Som helt ny jeger får du med deg en instruktør ut på post til du føler deg komfortabel med å sitte alene, sier nestleder Kjell Disenbroen i Ullensaker Jeger- og Fiskerforening. I disse dager er han med Cecilie Wolle Lillenes ut i skogen. Som en støttespiller og sparringpartner.

– Han gjør at jeg senker skuldrene og føler meg tryggere. Det er fint å ha noen rundt deg som kan gi gode råd og vink. Kommer det en elg og jeg ikke får til å skyte, så er det helt greit også, sier Cecilie selv.

Andelen kvinner som jakter i Norge har steget betydelig de siste årene. I Akershus var antallet kvinnelige jegere 2.915 i 2001/2002. I 2016/2017 var tallet oppe i 6.454. Én av grunnene til økningen kan være opplæringsjakten, som enkelte foreninger har hatt stor suksess med.

– Jeg har vært med på dette som observatør de to siste årene. Men i år fikk jeg beskjed om at jeg fikk prøve ordentlig selv. Det har jeg gledet meg til lenge, sier Wolle Lillenes.

– Hva tenker du om at det stadig blir flere kvinnelige jegere?

– Det er kjempefint. Selv har jeg flere venninner som jakter, og i opplæringsjakta til Ullensaker Jeger- og Fiskerforening har det vært flere jenter med de siste årene. Det er en spennende og fin hobby, og det er ingen grunn til at bare menn skal drive med dette. Men vi trenger begge kjønn. Skyter du en elg er det gjerne mye fysisk arbeid som står for etterpå før du har elgen i hus. Da er det fint å få hjelp av noen sterke mannfolk, smiler Wolle Lillenes.

I sommer brukte hun halvparten av feriepengene på å kjøpe hagle, rifle og våpenskap, og den resterende halvparten på et fiskeeventyr med en venninne til Costa Rica.

– Det ble slik i år. Jeg trengte skikkelig utstyr for å jakte selv for første gang, og kan i hvert fall si at jeg brukte feriepengene på noe håndfast og fornuftig.

– Hvordan var fiskeeventyret?

– Helt fantastisk! Vi var borte i 14 dager, og fikk tid til fine fiskeopplevelser og også dager der vi gjorde helt andre ting. Det passet perfekt å legge to uker av ferien sin dit. Det ble også mye fin og stor fisk, så det var virkelig en opplevelse for minneboka.

Sitter på post

Mens en del andre elgjegere følger hunden gående rundt i skogen, sitter Cecilie på post og venter. På at skogens konge skal vise seg.

– Hva med jakt er det som fascinerer deg?

– På post nyter du stillheten, og du får naturen svært tett innpå deg. Et rådyr kan passere bare noen meter unna og plutselig sitter et ekorn på skoen. Det er også noe helt særegent med spenningen. Du sitter og venter. Kanskje kommer det en elg, kanskje ikke. Du får uansett mye ut av det.

– Du er en del av et unikt fellesskap og får fantastiske naturopplevelser. Det blir ikke bedre enn det, sier hun. Området hun og deltakerne er med i kalles Sand/Sessvoll, og strekker seg fra Coop-lageret og opp til Dalslinna. Der har Ullensaker Jeger- og Fiskerforening faktisk et helt eget område spesielt tilrettelagt for opplæringsjakt.

– Det kan være at du får se noen fly?

– Ja, det skal du ikke se bort fra. Men det er jeg godt vant med fra jobben også, humrer hun. 35-åringen er nemlig lufthavnbetjent og jobber med sikkerhet på Oslo Lufthavn.

– Hvordan ser dagene ut under elgjakta?

– Jeg kommer til å møte opp tidlig, og så går vi og finner en post. Der blir vi sittende fra morgen til det mørkner. Det kan kanskje virke kjedelig, men det er det overhodet ikke. Det er god stemning hele tiden, og vi klarer fint å få timene til å gå, sier hun.

Kjell Disenbroen er jaktleder for opplæringsjakta, nestleder og utdanningsansvarlig i Ullensaker Jeger- og Fiskerforening. For å nevne noen av vervene. Han har også æresmedlemskap i foreningen og har fått innsatsmedaljen av forbundet. Nå krysser han alt han har for at Cecilie eller noen av de ni andre deltakerne på opplæringsjakta skyter elg i år.

– Det ville vært helt fantastisk. Da vet jeg nesten ikke hva jeg hadde gjort for noe, sier han.

Det er fjerde året han og foreningen gjennomfører opplæringsjakt. Få – om noen andre foreninger i vårt område – har gjort det samme. Men i år har Norges Jeger- og Fiskerforbund satset skikkelig på nyvinningen introjakt, som er mye av det samme opplegget. 218 introjakter arrangeres landet rundt denne jaktsesongen.

jenter har fortrinnsrett

– Ofte er det en terskel å komme seg ut på jakt, og spesielt storviltjakt. Ikke alle har jakterfaring fra før, og da er det verre å være med de første gangene. Det er viktig at vi klarer å sikre rekrutteringen. Dette er et opplegg vi ser virker, sier Disenbroen.

De har ikke satt noen aldersbegrensning på deltakerne. Av den enkle grunn at det kan være like viktig å få hjelp – enten du er ung eller gammel.

– Men jenter og ungdom har fortrinnsrett om kapasiteten vår blir sprengt. Ungdom- og jentesatsing er spesielt viktig, sier han.

– Har du merket at stadig flere jenter begynner med jakt?

– Vi ser at jaktinteressen øker generelt. Det har vært en storstilt satsing fra forbundets side for å få opp jenterekrutteringen. Det har lyktes. I min rolle som jegerprøveinstruktør i foreningen har jeg 55 nye jegere gjennom på hvert kurs. Der ser vi også at jenteandelen øker, sier Disenbroen og forteller at tre av ti deltakere på årets opplæringsjakt i regi av foreningen er jenter.

Han trekker historiske linjer bakover. Snakker om hvordan «alle» drev med jakt og fiske før i tiden. Så ble det gradvis mer urbant, der gjerne også økonomi har spilt en rolle.

– Men jakt har begynt å komme skikkelig tilbake. Vi har mange nybegynnere som egentlig ikke vet hvordan jakta foregår. Men de er ikke redde for å prøve. De er nysgjerrige på hvordan det fungerer. Det er et viktig og godt utgangspunkt. Og når de først blir med får de seg en opplevelse for livet. Og skulle det endelig bli et fall går alle drømmene i oppfyllelse, både for oss og bisitterne, sier Disenbroen.

Han og seks andre bisittere er med og styrer deltakerne på opplæringsjakta trygt gjennom opplevelsene i år.

– Jeg vil rette en stor takk til bisitterne også. De er rutinerte jegere som stiller opp helt gratis og gjør dette mulig for oss. Det er bare å ta av seg hatten for innsatsen de legger ned, sier han.

Opplæringsjakta er også en fin måte å videreformidle historien på. Kunnskapen som jegerne som har flere år bak seg sitter på. Torsdag var Cecilie Wolle Lillenes ute på første jaktdag. Det endte uten å skyte og se elg. Mandag får hun en ny mulighet.

– Det hadde vært fantastisk å skyte en elg. Jeg krysser fingrene, smiler hun.

Stadig flere kvinner jakter

 • Mennene er fortsatt i klart flertall, men stadig flere kvinner går nå på jakt.
 • Kvinnene utgjør nå 13,6 prosent av de registrerte jegerne i Norge. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
 • I 2008/2009 var 45.210 kvinner registrert for jakt i Norge. Dette tallet hadde økt til 67.003 i 2016/2017.
 • I 2001/2002 var 2.915 kvinner registrert for jakt i Akershus. I 2016/2017 hadde tallet økt til 6.454 i vårt fylke. 
 • På Øvre Romerike har også antallet jegere økt betydelig de siste årene. 
 • I 2001/2002 var antallet fordelt slik: Gjerdrum (397 registrerte jegere), Ullensaker (1.412), Nes (1.812), Eidsvoll (1.608), Nannestad (942) og Hurdal (364). Det gir 6.535 personer totalt. 
 • I 2016/2017 fordelte det seg slik: Gjerdrum (614), Ullensaker (2.434), Nes (2.210), Eidsvoll (2.288), Nannestad (1.264) og Hurdal (393). Det gir 9.203 personer totalt. En økning på over 40 prosent de siste 15 årene med jakt på Øvre Romerike.

Midt i blinken med intro

 • Norges Jeger- og Fiskerforbund har truffet blink med sin storsatsing på introjakter rundt i landet i år.
 • 10. august braket det løs, og sammen med sine lokallag inviterer forbundet til 218 introjakter rundt omkring i landet. 
 • Introjaktene er både et tilbud for nyutdannede jegere og en mulighet for erfarne jegere til å prøve seg på nye jaktformer.
 • Interessen for NJFFs introjakttilbud har vært eksplosiv.
 • Målet med NJFFs satsing på introjakter er å få flere av dem som har bestått jegerprøven til å bli aktive jegere. Cirka 13.000 gjennomfører jegerprøven hvert år, men kun halvparten blir aktive jegere.
 • Introjaktene gjennomføres av Norges Jeger- og Fiskerforbunds lokalforeninger.
 • På NJFFs nettsider er det enkelt å få oversikt over hvilke introjakter som er tilgjengelige i ditt område – du kan se tilbudet fylkesvis og helt ned på lokallagsnivå.
 • Hvor mange plasser det er på hvert kurs og hvor mange instruktører det er per deltaker varierer.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.