Da Stensby ble lagt ned som sykehus og driften flyttet til Ahus, var det flere som mente at Ekelands maleri burde bli igjen i Eidsvoll. Men kunstverket ble med på flyttelasset til Nordbyhagen. Nå henger det i sykehusets kantine.

RESTAURERT

Ahus eier så mange kunstverk at sykehuset har sitt eget kunstutvalg. Der er assisterende direktør ved kirurgisk divisjon, Berit Karin Helland, er leder av kunstutvalget.

– Det er et vakkert maleri som nå er hengt opp i sykehusets kantine. Der gleder det hver pasienter, pårørende, besøkende og ansatte, sier Helland.

– Ekeland er en av Norges fremste malere, og det er en glede å ha hans kunst her på Ahus. Maleriet hadde betydelige skader og det har vært til restaurering hos Oslo Konserveringsatelier. Vi funderte på hvor vi skulle henge bildet slik at det kom til sin rett og ble sett av flest mulig. Veggen i kantinen er vakkert malt og det var nesten som om den hadde ventet på maleriet. Jeg kan berolige alle som har bekymret seg over lurt på hvor det ble av «Noteark» om at maleriet har det aldeles utmerket.

RO OG GLEDE

Helland forteller at Ahus har hele 11 store kunstinstallasjoner, som alle er godt sikret og forsikret.

– Vi er heldige som kan glede oss over kunst. Det gir ro i sjelen og glede. Pasienter og påførende kan reflektere mens de venter, og glede kan være en medvirkende årsaken til raskere restituering.

Ekelands maleri «Noteblad» er stort, hele to ganger 1,35 meter. Det går vesentlig i forskjellige lillanyanser. Bildet er nå, i tillegg til å være restaurert, også påsatt en ny ramme som er tilpasset kunstverket.

GAVER TI HJEMKOMMUNEN

Ekeland var rundhåndet med gaver til Eidsvoll kommune.

Da hans livsledsager Margot var pasient ved Vilberg Helsetun, ga han «Perleplukkersken» i gave til sykehjemmet. Han ga også flere malerier til hjemmetjenesten. Disse henger på kontorer i Brensmork.

I Eidsvoll rådhus er det mange malerier, litografier og silketrykk utført av maleren fra Bøn, blant annet det to ganger fem meter store maleriet i kommunestyresalen.

Flere andre kommunale bygninger har også Ekeland på veggene.

KUNST HOS MANGE

Det henger mange Ekland-kunstverk rundt om i Eidsvolls hjem. Kunsteren betalte ofte tjenester og varer med kunstverk. Med dette er en god del av hans kunst blitt værende hjemmebygda og i private hjem.

TOM STALSBERG: Arne Ekeland er den største etter Munch

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.