• KLEM: Bent Høie ble overakt gave fra Tonje Finsås. Hun takker for retten til fritt behandlingsvalg.
  • INITIATIV: Bent Høie og daglig leder i det private helseforetaket Incita, Ole Andreas Underland, som eier Hurdalsjøen Recoverysenter.

- Jeg har vært 20 år i det offentlige og to år i det private. Jeg har vært på isolat med to vakter som har fulgt meg. Her i Hurdal er jeg fri. Her er jeg en beboer, ikke en pasient. Her blir jeg møtt med medmennskelighet. Hadde jeg ikke hatt friheten til fritt å velge behandling, hadde jeg ikke stått her i dag. For meg har det vært et spørsmål om liv eller død, forteller en åpenhjertig Tonje Karna Finsås (33).

Hun søkte seg til Hurdal Recoverysenter for to år siden, og siden den gang har pilen pekt én veg - oppover.

- Da jeg kom hit stilte jeg ledelsen ett enkelt spørsmål: «Kommer dere til å gi meg opp sånn som alle andre?». «Nei», var det tydelige svaret herfra, forteller Finsås. Etter 20 år med innleggelser og selvmordsforsøk, ser bergensjenta endelig lyset i tunnelen.

med kunst som terapi

Finsås forteller om varierte behandlingsmetoder ved Hurdalssjøens bredd. Da Finsås kom til Hurdal gikk hun på 31 forskjellige medikamenter. Drøyt to år senere er hun nede i kun seks - og nedtrappingen fortsetter. Mye av forklaringen ligger nettopp i behandlingsformen, mener Finsås.

- Vi har illness managment and recovery-behandling (IMR, journ.anm.), som er små grupper hvor vi har undervisning og lager tiltaksplaner om hva som trigger oss og hva vi kan gjøre i stedet for gamle vaner og mønstre. Jeg har fått uttrykke meg selv gjennom kunsten, og jeg maler følelsene mine i stedet for å la det gå utover meg selv, forklarer Finsås.

LES OGSÅ: Skal behandle psykiatriske pasienter med sunt kosthold, naturopplevelser og trening

Stort skille i valgkampen

Stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen er tydelig på at loven om fritt behandlingsvalg må beholdes også etter valget 11.september. Kampen for å beholde retten er viktig - og kanskje livsviktig, sier Trøen.

- Dette er kanskje den største skillelinjen mellom Høyre og Arbeiderpartiet på helseområdet før valget, og handler om debatten mellom offentlig og privat. I Høyre mener vi det er viktig å beholde fritt behandlingsvalg nettopp på grunn av valgfriheten det gir. Jeg har møtt så mange pasienter som Tonje, som fremhever at de føler seg anerkjent når de får mulighet til å ta selvstendige valg. Det gir dype inntrykk, sier Trøen til EUB.

- Et annet viktig poeng er at behandlingen finansieres av det offentlige, og man ser at prisene ofte er lavere enn det offentlige betaler gjennom andre anbud. Fritt behandlingsvalg sikrer at vi bruker ledig kapasitet hos private, til det beste for pasientene, sier Trøen.

drømmer om å jobbe igjen

Etter to år ved Hurdalssjøen Recoverysenter har Tonje et tydelig mål: Hun vil ut i arbeid.

- For to år siden trodde jeg at jeg skulle være ufør til jeg døde. Nå er målet å komme ut i jobb. Jeg skal gå IMR-konsulentkurset og så skal jeg gå kunst- og uttrykksterapi. Det er å lære mennesker å uttrykke seg gjennom kunsten. Det har jeg selv brukt veldig mye, f.eks. for å komme ut av selvskadingen. Og det hjalp! Fra å være på legevakten fire-fem ganger daglig til der jeg er nå, forteller Finsås til EUB.

LES OGSÅ: - Skal prøve alt annet før vi går til medikamenter

– Viktig valgfrihet

– Dette stedet viser at man kan være et supplement til offentlig helsetjeneste, sier Bent Høie.

– Fritt behandlingsvalg er et fundament for at et sted som dette kan være tilgjengelig for alle, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie på besøk hos Hurdal Recoverysenter. Loven om fritt behandlingsvalg gikk igjennom høsten 2015, og fra juli 2016 kom også Hurdal Recoverysenter innunder paraplyen for institusjoner man kan søke seg til. Det er nettopp valgfriheten Høie trekker fram som det mest verdifulle.

– Ved å ha denne valgfriheten, sørger man for at de som trenger det blir hørt og sett. Ditt eget syn har en verdi, og dette er en positiv start på det å ha en god helse. Hvis det å mestre sitt eget liv er målet, må man bli hørt fra starten av, sier Bent Høie.

– Fritt behandlingsvalg er ikke nødvendigvis en suksess i antall pasienter i behandling, men ut ifra mulighetene plasser som Hurdal Recoverysenter tilbyr for dem som trenger det, avslutter Høie.  

Fakta Hurdal Recovery­senter

  • Initiert av Ole Andreas Underland i 2015.
  • Nysatsningen i Incita skyldes reformen «Fritt behandlingsvalg», som lar pasienter velge hvor de vil behandles. 
  • Recoverysenteret er et behandlingstilbud som vil prøve alle andre behandlingsformer enn medisinering av personer med psykiatriske helseplager først.
  • Holder til ved Haugnes i Hurdal. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.