• Ikke overraska: Marius Røer Andresen, leder i Akershus Bonde- og Småbrukarlag er ikke overraska over utfallet av ulvens herjinger i sommer. – Det som har skjedd er en varslet katastrofe. Jeg er forundra over at det ikke gjøres mer, sier han. Arkivfoto: Jan Arne Sandholtbråten

Sauebønder i Hurdal har vært i full mobilisering gjennom sommeren etter at flere dyr ble tatt av ulv i slutten av mai. Siden den gang er over 280 sau drept, melder avisa Oppland Arbeiderblad (krever abonnement).

– Folk jobber nesten livet av seg. De er ute dag og natt for å følge med. Det er rett og slett en fortvilet situasjon, sier Ketil Melvold, leder i Hurdal Sau og geit.

Ulven som startet sine herjinger i Skrukkelia har nå forflyttet seg fra Gran og over til Totenåsen, et område som grenser til Hurdal.

– Vi har en del sauebønder nord i Hurdal og disse har jo dyr som går i grenseområdet, forteller Melvold.

Mattilsynet: – En stor dyretragedie

Ikke skadde foreløpig

Selv om det foreløpig ikke har blitt registrert drepte eller skadde dyr på Hurdal-sida, frykter Melvold at ulven kan vende tilbake.

– Det kan se ut som den har etablert seg i det området, og det er skummelt, sier han.

Lederen for Hurdal Sau og geit håper nå at storsamfunnet våkner og at myndighetene tar grep.

– Den politikken som føres fra myndighetene er hårreisende. Det ble varslet katastrofe dersom ulven skulle få lov å oppholde seg i beiteområdene, og katastrofe har det virkelig blitt, sier han.

– Varslet katastrofe

Dét kan Marius Røer Andresen, leder i Akershus Bonde- og Småbrukarlag, si seg enig i.

– Vi varslet dette allerede tidligere i år, i forbindelse med ulvesaken var oppe. Vi har selvfølgelig stor sympati med og støtter medlemmene våre, men er absolutt ikke overraska over det som har skjedd i sommer, sier Andresen.

I likhet med Melvold håper han nå at det tas grep fra sentralt hold.

– Dette er resultatet av at regjeringen setter til side Stortingets vedtak. Jeg er forundra over at ingen tar grep, sier Andresen.

Han mener svaret blant ligger i lokal fellingstillatelse.

– Den politikken som føres nå fungerer ikke i praksis. Vi mener at forvaltningen må skje lokalt. Blant annet bør det gis lokale fellingstillatelser, sier Andresen, og legger til at situasjonen er håpløs slik den er nå.

– Det er tilfeldigheter som avgjør om det går bra eller ikke, og det er sauebøndene som i hovedsak må betale prisen. Men det vi ser nå er bare toppen av isfjellet, under overflaten er det mange følgekonsekvenser, avslutter han.

Ulven herjet i saueflokken: – Dette har vært et helvete!

Dette har skjedd

  • I slutten av mai begynte ulven sine herjinger i Skrukkelia i Hurdal. Der tok den livet av opp mot tredve sauer og skadet et ytterligere antall.
  • Deretter fortsatte ferden over grensa til Oppland hvor angrepene fortsatte.
  • Ulven har den siste tida oppholdt seg i området rundt Gran, men skal nå ha flyttet seg til Totenåsen, hvor den i løpet av de siste to ukene har drept og skadet rundt hundre sauer.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.