Helberget er gift med én av de fire eierne av Mangerud/Hjera, en 200 mål stor eiendom ved Hjeravegen og Råholt skog, nord for Dal. Området er i kommuneplanen og kommunedelplanen for Råholt avsatt til boligformål, mennå har Fylkesmannen sagt nei.

– IKKE DYRKBAR MARK

Fylkesmannen viser til at 90 dekar er dyrkbar mark. Han mener også at området ligger for langt fra stasjon eller sentrum.

– Jeg stiller meg meget skeptisk til at Fylkesmannen kan skrive noe slikt uten å ha sett på prosjektet. Han kommer med uriktige opplysninger, sier Helberget.

GAMMELT GRUSTAK

–Området er et gammelt grustak med noen skog rundt. Det er bare sand der, og dette kan ikke bli dyrkingsjord slik Fylkesmannen påstår, sier han.

– Det er heller ikke riktig at området er usentralt. Jeg har kontrollert avstanden. Det tar mellom 13–17 minutter å gå til Dal stasjon, og både skole, barnehage og dagligvarebutikk ligger bare fem minutters gang unna, opplyser han.

UTENFOR STØYSONEN

– En annet viktig faktor er at eiendommen ligger utenfor støysonen i det nye kartet til Avinor, påpeker han.

Området har vist seg meget populært blant utbyggere.

– Vi har ei lang liste med eiendomsutvikler som vi inn, opplyser Helberget.

– GODKJENT BOLIGOMRÅDE

Eierne har i over ti år jobbet for å eiendommen godkjent til boligbygging.

– For et par år siden fikk vi endelig godkjennelse av fylkeskommunen, opplyser Helberget.

– Da ble omtrent 25 dekar tatt ut av planen og overført til Ladderudsletta som ved først innsendelse var blitt uteglemt av kommunen. Bortsett fra det og en viltkorridor, er hele området godkjent til boligområde i kommuneplanen, påpeker han.

Per Arne Helberget har nå tatt kontakt med kommunen i håp om at argumentene han har kommet med, skal få Fylkesmannen til å snu slik at området inntil Hjeravegen kan bebygges om ikke for lang tid.

KOMMUNAL NABOEIENDOM

Eidsvoll kommune eier for øvrig nabotomta på 53 mål, også det et tidligere grustak.

– Det er mange politikere som ikke kjenner til at kommunen eier noe i dette området. Ved salg som av boligtomter kan kommunen hente inn betydelig inntekter, i en ellers trang kommuneøkonomi, mener Per Arne Helberget.

Det har ikke lykkes oss å få kontakt med saksbehandleren eller landbruksdirektøren hos Fylkesmannen.

FORSTÅR JORDVERNET

–Senterparti-ordfører John-Erik Vika har forståelse for Fylkesmannens argumenter for vern av dyrket mark.

– Det er både riktig og viktig å verne matjorda og jobbe for fortetting i sentrum, mener Vika.

– Men Fylkemannen må innse at vi bor på landet og trenger bil. Jeg er helt uenig i den lave parkeringsnormen som Fylkesmannen legger opp til, sier han.

- Ikke alle vil bo rett ved en stasjon. Vi har gjort det mulig å bo spredt for å ta vare på distriktene våre.  Kommunikasjonstrafikken i Eidsvoll går i rette akser, mens folk bor på kryss og tvers. De er avhengig av bil, og da må de ha parkeringsplasser, sier ordføreren.

– Bildet endrer seg kanskje om 30 år, men sånn er det ikke i dag, og da må det gå an å ha to tanker i hodet samtidig, sier han.

Kommunen vil nå gå i meklingsmøte med Fylkesmannen i forsøk på å få trukket noen av innsigelsene i kommunedelplanen for Råholt.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.