– Sosial dumping er når utenlandske arbeidstakere lønnes under hva en norsk arbeidstaker ville blitt lønnet. Om disse personene som du omtaler er av utenlandsk opprinnelse, så er dette grov sosial dumping, sier Schistad til EUB.

Han råder alle ansatte å organisere seg i en fagforening.

– Om man ikke er med i en fagforening, så må man selv fremme lønnskrav, eventuelt konkursbegjære bedriften, ta saken til forliksråd og i ytterste konsekvens tingretten. Fellesforbundet og LO begjærte i vår Riksavtalen for hoteller, restauranter, catering og kantiner allmenngjort.

– Den vil forhåpentligvis allmenngjøres når tariffnemnda møtes ved årsskiftet. Dette vil gjøre tariffavtalens lønnssatser til lov. Før den tid eksisterer det ikke en minstelønn for denne bransjen.

Han sier mange jobber sene kvelder og helgedager i bransjen.

– De fleste har derfor redusert arbeidstid til 35,5 timers uke og begynnersatsen for en 20-åring som jobber slik er 165,85 kroner per time. Med tariffavtale får man minimum 165,85 til 194,46 kroner timen, etter hvor lang tid du har jobbet i bransjen.

– Har du noe råd til bedrifter i denne bransjen?

– Lønn de ansatte mer enn 165,85 kroner i timen, sier Schistad.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.