Det er søndag formiddag. Linda Alice Kristiansen og den ni år gamle hunden Mila er på vei ut på tur fra hjemstedet i Kisavegen i Nordkisa. Hele kroppsspråket viser at Mila gleder seg. Litt oppe i skogen slippes hun for å drive jakttrening, slik det både er lovlig og naturlig å gjøre i disse dager.

– Plutselig hører jeg to hyl fra skogen. Det er voldsomme skrik, som jeg aldri har hørt maken til, sier Linda Alice Kristiansen.

– Ikke vanlig rundt her

Hun kobler ikke umiddelbart at det kan være Mila som er skadet, og tenker i hvert fall ikke på at kjæledyret har hatt et ublidt møte med ulv der ute i skogen.

– Det er jo ikke akkurat det første du tenker på, at hunden din skal bli angrepet av ulv. Det er heldigvis ikke så vanlig rundt her, sier Kristiansen. Hendelsen fant sted på Liamåsan og Ellingsrud – et populært turområde hele året – i Ullensaker kommune. Inne i skogen ventet samboeren Vegard Aasdalen på at Mila og Linda Alice skulle møte ham. Han fulgte med på den håndholdte GPSen, og så plutselig at Mila var på vei hjemover. Da ringte han samboeren og i det øyeblikket forsto de at noe grufullt hadde skjedd.

– Det er første gangen vi har opplevd noe slikt, og det er et absolutt mareritt. Det er jo slike hendelser du bare hører om, sier Aasdalen til EUB.

Lå sammenkrøpet på trappa

– Mila hadde løpt hjem og lå bare sammenkrøket på trappa da vi kom dit. Vi så raskt at hun hadde blitt bitt. Det er helt forferdelig, sier Linda Alice Kristiansen.

De tok deretter med Mila til Jessheim Dyreklinikk. Der ble hun operert i nærmere fire timer.

– Mila hadde bittskader bak på skinka. Vi må gi det noe tid før vi ser omfanget av skadene, men vi fant heldigvis ingen større skader ved undersøkelsene, sier Elin Oppegård, veterinær på Jessheim Dyreklinikk. Hun opplyser at det er første gangen de får inn hunder med ulvebittskader. Mila skulle egentlig ut på jakt med Vegard Aasdalen de nærmeste ukene. Nå blir det i stedet om å gjøre å komme seg igjen hjemme. Om 14 dager skal stingene tas.

– Vi er heldige som fortsatt har henne. Det er ikke noe hyggelig at ulven kommer så tett innpå. Nå håper vi andre slipper å oppleve det samme, sier Linda Alice.

- Vi er heldige. Dette kunne gått ti ganger verre

Fredag ble kameratens hund angrepet av ulv på Brårud. Søndag opplevde Bjørn-Arild Aalborg at hunden Max ble bitt av rovdyret.

– Bikkja var i full los, og hadde vært det i to timer. Max er en rutinert jakthund på åtte år. Det kan fort gå fire-fem timer i los før han er ferdig. Plutselig kom han som en strek gjennom skogen. Da skjønte jeg at noe ikke var som det skulle, sier Aalborg. Max og Bjørn-Arild var på jakt på Strandsåsen i Eidsvoll, like ved hjemstedet i Aalborgvegen. Selve jaktområdet er halvannen kilometer langt. Inne der i den lille skogen et sted har ulven gått til angrep. Da Aalborg fikk sjekket hunden var hendene blodfylte.

– Da skjønte jeg at det måtte dreie seg om et ulveangrep. Det var tydelige bitemerker inn på sidene Statens Naturoppsyn ble kontaktet, og de kom til samme konklusjon. Max ble satt på antibiotika og penicillin. 

– Vi er heldige. Dette kunne gått ti ganger verre. De to andre hundene fikk mer alvorlige skader, sier han.

- Tre hunder angrepet av ulv

Statens Naturoppsyn sier de har dokumentert tre ulveangrep på lokale hunder de siste dagene.

– Det er registrert tre tilfeller av hund som har blitt skadet av ulv i helga. Området er Eidsvoll til Jessheim i utstrekning. Ved alle tre tilfellene har jakthunder i los blitt angrepet etter at de har truffet på ulv, sier Ida Glemminge, regionalt rovviltansvarlig i Oslo, Akershus og Østfold i Statens Naturoppsyn.  

– Samme ulv i alle tre tilfeller?

– Vi har ikke noen forutsetninger for å si noe om individ eller forløp, men ut fra det vi har sett av hunder og dokumenterte skader, så ser det ganske likt ut. 

– Hvor vanlig er det at ulv går til angrep på hunder?

– Vi får dessverre rapporter om slike hendelser hvert år i Norge, og jakthunder er overrepresentert. Det skjer gjerne også under selve jakta. De hundene som slippes løse er mer utsatt enn de man har i line, sier Ida Glemminge.

NYE ULVEANGREP

  • Tre lokale hunder (Nordkisa, Eidsvoll og Brårud) er blitt angrepet og skadet av ulv bare siden fredag.
  • Skadene er dokumentert av Statens Naturoppsyn.
  • Statens Naturoppsyn opplyser til EUB at 23 (inkludert helgas angrep) hunder er registrert angrepet av ulv bare i Akershus de siste 15 årene.
  • EUB får opplyst at alle var jakthunder, og det var cirka halvparten som overlevde.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.