De kan spille håndball eller fotball, være topp­elever på skolen - og aldri ha vært i noe bråk. Men når de skal treffe andre ungdommer på fest utstyrer de seg med våpen.

Nå roper ansatte i Forebyggende Avdeling Barn og Unge (FABU) i Ullensaker kommune et klart og tydelig varsku. De ber alle foreldre være på vakt i sommer.

- Det er større utfordringer nå i sommer enn vi har sett på flere år. Jeg er mest redd for den bevæpningen som har begynt å komme med hensyn til kniv. Helt vanlige ungdommer går nå med kniv. Det er ikke sikkert de vil stikke noen, men det kan lett skje når de blir provoserte, sier utekontakt Jan-Wiktor Olufsen i Ullensaker kommune. Få jobber tettere på det lokale ungdomsmiljøet enn han og hans kollegaer i utekontaktteamet. I vår og sommer har de sett en utvikling i negativ retning. Problemstillingene ønsker de å komme til livs før det eskalerer ytterligere. Derfor gir de i dag sine råd til alle foreldre gjennom EUB. Ikke bare i Ullensaker, men på hele Romerike. Ullensaker, og spesielt Jessheim, er et samlingssted for all ungdom.

LES OGSÅ: Ber foreldre passe ekstra godt på i sommer

Reiser til tjernet med kniv

- Ullensaker vokser kjemperaskt, og får inn andre ungdomskulturer enn før. At vanlig ungdom bevæpner seg kan være en motreaksjon fra andre ungdomsgrupperinger. De kan føle seg truet, og tenker at de i hvert fall skal være forberedt. Er det 150 stykker på Nordbytjernet, så reiser du ikke dit uten å ha med kniv, tenker de. Vi må få foreldre til å forsto at dette kan gjelde deres barn. Enten de spiller håndball, fotball, gjør det bra på skolen og aldri har vært innblandet i noe. Det er kjempeviktig å bevisstgjøre foreldre og sette de inn i nye ungdomstrender, som de ikke tror gjelder deres barn. Engasjer deg og følg med på hva som skjer. Ikke skyv det unna, sier utekontakt Helga Bjanes.

FABU-enhetsleder Jørn-André Stenseth poengterer at foreldre i Hurdal, Nannestad, Gjerdrum og Eidsvoll også må være på vakt. Det er ikke et Ullensaker-fenomen alene. Utekontaktene har sett flere eksempler på ungdom som bestiller våpen, som kniver og balltrær, på auksjonsnettstedet eBay.

- Det skjer gjerne med kredittkort, koster fra 50 kroner og oppover og er lett tilgjengelig. Jeg skulle ikke fått mange pakker fra eBay før mine foreldre hadde reagert i oppveksten, sier utekontakt Thomas M. Thoenbakken.

- Vi har også mistanke om at det er enkeltungdommer som bestiller og forsyner resten av ungdomsmiljøet, sier Helga Bjanes.

- Foreldre må være deltakende. De skal respektere ungdommens privatliv, men følg med på hva de gjør, still spørsmål og se hva som blir lagt ut av bilder på Facebook. Det er blant annet der vi er blitt klar over våpenutviklingen, sier avdelingsleder i FABU, Karen Hoel Glestad.

Her er rådene alle foreldre bør lese

Ta med ungdom på ferie

Gjør klare avtaler om henting

Ha en åpen dialog med ungdommene om deres hverdag - dette for å skape trygghet

Ikke hjemme-alenefester

Gå tur i nærmiljøet. Det at voksne beveger seg i områder med ungdom har en stor forebyggende effekt.

Ta kontakt med utekontakten hvis dere har spørsmål

Dette er saken

Tidligere i juni gikk Ullensaker KrF og politiet i Ullensaker ut i EUB og ba foreldre og voksne passe ekstra godt på i sommer.

KrF vil ha vaktordning rundt Nordbytjernet så fort som mulig, og politiet patruljerer området oftere enn før.

Politiet i Ullensaker har så langt i sommer fått flere meldinger om ungdom helt ned i 14-årsalderen som drikker alkohol utendørs ved Nordbytjernet, og om flere nestenulykker som følge av bading i beruset tilstand.

LES OGSÅ: Økende problem med fyll langs tjernet

I dag går Forebyggende Avdeling Barn og Unge (FABU) ut i EUB og ber foreldre være ekstra på vakt nå i sommermånedene. De gir også sine råd til lokale foreldre.

FABU i Ullensaker kommune har vært og er en viktig bidragsyter inn mot ungdomsarbeidet i Ullensaker kommune. Trenger du råd og veiledning kan utekontaktene i Ullensaker nås på følgende mobilnummer: Jan-Wiktor Olufsen (95239403), Thomas M. Thoenbakken (90912456), Helga Bjanes (45201316) og May Lisbeth Hølmo (45613021).

FABU oppfordrer også all ungdom til å benytte seg av ungdomstilbudet i kommunen. Ullensaker har to klubber: Huset på Kløfta og Calypso på Jessheim. Dette er arenaer hvor ungdom kan møtes for å snakke, gjøre ulike aktiviteter og få en trygg og tett voksenkontakt. De som er ansatt på klubbene ønsker å skape et trygt og forutsigbart tilbud. Klubbene tilbyr utenom ordinær åpningstid, ulike arrangementer, som skumparty, LAN, disko, filmnatt og Playstation på storskjerm.

- Her er det voksne som er til stede og begge klubbene har nulltoleranse for rusmidler, mobbing og vold, sier klubbleder Tonje Katrine Håndstad.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.