– Her kan du bytte til deg en klesskatt. Det må vi satse på, smiler Ulf Johansen, hotelldirektør på Scandic Oslo Airport på Gardermoen.

Tirsdag 2. mai er det duket for klesbyttedag på det lokale hotellet. I Sverige har klesbyttedagen vært en suksess i flere år, og i fjor debuterte arrangementet også i Norge. Det ble en stor suksess med over 60 arrangementer og mer enn 15.000 byttede plagg totalt. Legger man til grunn at de byttede plaggene erstattet et nykjøp, ga det en miljøbesparelse tilsvarende 14 tonn kjemikalier, 76 tonn CO2 og 766.650 tonn vann.

– Vi ønsker å vise en vei ut av bruk- og kastsamfunnet, og da er det utrolig artig at så mange har lyst til å være med og bytte klær. Med den store klesbyttedagen vil vi bidra til at vi tar vare på det vi har, og at kvalitet og gjenbruk blir viktigere enn å kjøpe nytt, sier Janne Gillgren, prosjektleder for den store klesbyttedagen i Naturvernforbundet.

Mye klær på gang

Scandic Oslo Airport har for lengst startet planleggingen av dagen. På Facebook har de opprettet en egen gruppe.

– Det har vært svært god respons så langt. Over 100 er interesserte i å komme, og det lover svært godt, sier Wenche Vollaug, F & B Manager ved hotellet.

I fjor var det liknende arrangementer i alle fylker i Norge. Så langt i år er det mer enn 30 arrangementer fordelt på 14 fylker. Konseptet er enkelt: Deltakerne bes finne fram og ta med maks sju rene og fine plagg. Ta dem med til klesbyttemarkedet og bytt til deg nye klær du har lyst til å bruke. Byttingen skjer via byttekuponger, og overskuddsklærne blir levert til veldedighet. Hotellet på Gardermoen vil gi sitt overskuddslager til Fattighuset.

– Vi damene som jobber her er allerede godt i gang med planleggingen. Flere har fylt opp kofferter med klær de skal ha med på den store dagen, sier Vollaug.

– Legg merke til at hun sa «damene». Vi karene er ikke kommet like langt med planleggingen og pakkingen, men det er et mål å komme dit, humrer Johansen.

Satser på årlig tradisjon

Scandic Oslo Airport håper klesbyttedagen blir så populær at dette kan bli et årlig arrangement.

– Kanskje kan det komme 150 deltakere i år, også kan vi vokse til 300 neste år, sier hotelldirektøren.

– Gøy for et hotell å drive med noe annet enn å huse gjester?

– Absolutt. Det er gøy og viktig for oss å ikke bare tenke profitt på alt vi foretar oss. Dette er viktig for miljøet, og vil være en sosial og hyggelig setting. Nå gleder vi oss bare til å se hvor mange som kommer, sier Ulf Johansen.

Scandic Oslo Airport utvider: Satser på konferanser

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.