• Trener fortsatt: Gustav trener fortsatt på hesteryggen. Her fra treningsbanen like ved stallen.

Han tar godt grep, kaster seg opp på hesteryggen og setter kursen ut av stallen. Det er en helt vanlig dag på gården til Gustav Ståhl (75) i Skrukkelia i Hurdal.

– Hva hurdølinger flest tenker om meg? De tenker nok at jeg er halvgæren. Men det lever jeg fint med. Det er ikke farlig å være litt annerledes, humrer Ståhl. Ikke mange menn på hans alder rir rundt langs veien. Gustav gjør det ofte. Han fikk nærmest inn hesteinteressen med morsmelka. Og det har preget ham hele veien. Nå er han ofte å se på hesteryggen i Hurdal. Gjerne på vei til og fra nærbutikken. Den gråhårete mannen er godt kjent i bygdesamfunnet.

– Nå har du truffet på bygdas snilleste mann. Uten tvil, sier Kari Mette Tømta.

Hun fikk en kreftdiagnose for noen år siden. Nå hjelper hun til i stallen på gården.

– De fleste som har hatt kreft blir svært deprimerte etterpå. Bank i bordet; det har jeg aldri vært. Jeg er evig takknemlig over å få være her. Det er terapi å stelle og være sammen med Gustav og hestene. Det holder liv i meg. Nå er det to år siden operasjonen, og de ga meg tre-fem år igjen å leve. Så lenge jeg går her med hestene og Gustav, har jeg tatt mål av meg om å bli 80 år, smiler 65-åringen.

Hadde 85 hester

Gustav har åtte hester på gården nå. Det er bare barnematen i forhold til det meste han har hatt.

– Jeg hadde 85 på det meste. Da var det litt å holde styr på, humrer han.

Nå sitter han inne i et rødt lite hus på gården. Det ligger like ved stallen. Gustav snakker om hestelivet. Han stakk til sjøs allerede som 15-åring. Den gangen seilte han utenriks og kunne være borte i to år om gangen. Det blir raskt klart at Gustav har levd et liv litt annerledes enn de fleste andre. Han fyrer opp en røyk, det går gjerne mange av dem i løpet av en dag.

– Jeg har kols, men røyker 60 om dagen. Jeg har prøvd å slutte mange ganger. Men jeg er avhengig av det.

Sørlandsdialekten avslører at han ikke har bodd i Hurdal hele livet. Det var hjemme i Vennesla som 12-åring hesteinteressen ble vekket for første gang. Den gangen var han med og jobbet ute i skogen på Drivenes.

– Det var noe helt særegent med dem. De store og sterke kroppene. Jeg ble så imponert av kraften de viste. De lot seg ikke stoppe, selv om jobben kunne virke uoverkommelig, sier han.

I 44 år har det aller meste dreid seg om å kjøpe, selge og trene hester.

– Jeg begynte å eksportere araberhester fra Sverige til USA sammen med en prest i Tidaholm, sier Gustav.

Etter hvert ble det polske araberhester. Det var gode tider økonomisk.

– Det var svært gode tider, og vi hadde gode eksportvilkår. Businessen var god med andre ord.

Dette endret seg imidlertid kraftig da Ronald Reagan ble president i 1981. Da bestemte Gustav seg for å flytte til USA. Den første farmen ble kjøpt i California. Han har bodd i fire land, har vært gift fem ganger, og har to sønner i USA og datter og to barnebarn i Eidsvoll.

– California, Arizona, Las Vegas, Utah, Kentucky, Alabama. Jeg har bodd alle de stedene, sier Gustav.

– Men så kom du hjem til Norge?

– Ja, datteren min lurte på om jeg ville flytte hjem og komme nærmere. Det hadde jeg ikke hjerte til å si nei til.

Familie og hest

Løsningen ble derfor å flytte til en gård der han og hestene kan ha det fint, og samtidig ha kort avstand til Eidsvoll-familien. Nå har Gustav kvittet seg med bilen, og bruker hesten til det aller meste i hverdagen. Også når han skal på butikken.

– For meg er det helt naturlig. Du får selvsagt noen blikk innimellom, men stort sett går det veldig fint. Jeg bor jo i ei annerledesbygd, så litt tåler de jo rundt her, smiler Gustav.

CNN står og dundrer i bakgrunnen. Det er nye nyhetsinnslag hele tiden. Gustav tapper seg en kaffekopp. Med varmtvann fra springen. Han starter dagene med foring klokka sju på morgenen. Til frokost satser han stort sett alltid på egg, bacon og bønner. Hestene opptar det meste av dagen. Unge ryttere kommer fortsatt til gården og trener hester. Der får de naturligvis nyte godt av all kunnskapen til Gustav.

– Politikken i Norge er helt gal, sier han plutselig.

– Hvorfor det?

– Det er noe med hvordan alt styres på. Det er så mye krangling om detaljer. De er ikke opptatt av de viktige tingene. Nå som det er valg er det jo helt ekstremt, sier han.

– Men det har også skjedd ting i USA siden du flyttet derfra?

– Ja, ingen tvil. Trump styrer der nå, og det er jo helt sykt, svarer han.

– Hvor lenge kommer du til å holde på med hest?

– Jeg holder på med hest til du må bære meg ut med beina først. Hestene gir meg en indre styrke og glede i livet. Noe jeg aldri ville vært foruten, sier Gustav Ståhl.

Fakta Gustav Ståhl

  • 75 år.
  • Bor på gård i Skrukkelia i Hurdal.
  • Har tre barn. Sønnene bor i USA, mens datteren og to barnebarn bor i Eidsvoll.
  • Har vært sjømann. Det meste av livet har likevel gått med til å trene, selge, konkurrere og ta vare på hester.
  • Har kvittet seg med bilen. Nå bruker han hest til å komme seg rundt, og gjerne på butikken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.