Han er pappaen til Nini og Camilla. Og til Jens, NATO-sjefen og for ikke lenge siden Norges statsminister. Selv har pappa Stoltenberg vært utenriksminister, forsvarsminister, president i Røde Kors, han har vært fredsmekler og ambassadør. Blant annet. Og pappaen til Nini, sprøytenarkomane Nini, som døde 27. juli 2014. Han vet alt om å være nær en som er avhengig av heroin.

TRENGER IKKE FANTASI

- Man trenger ikke mye fantasi for å forstå hvordan det er å være så nær en heroinmisbruker, sier Thorvald Stoltenberg.
Han beskriver det som et døgnkontinuerlig liv med uavbrutt press, med dag etter dag og uke etter uke med avtaler som ikke holdes og med løfter om bedring som aldri blir oppfylt. Den nå 84 år gamle mannen har erfart mer enn de fleste i livet.
- Det er ikke sjelden folk ringer meg og spør om råd. Det kan være pårørende, men også narkomane selv, som spør hva jeg mener de bør gjøre. Det er ikke så enkelt å svare på. Men jeg har ett råd. Det er å aldri gi opp. Hvis man gir opp, da kan man være sikker på at man ikke får det til, sier Thorvald Stoltenberg.

VERDIGHET

Han har ingen gode svar på hvorfor samfunnet ikke har klart å lage et bedre system for å ta seg av rusavhengige. For ifølge Stoltenberg er det ganske enkelt.
- Det kreves ikke mer av omverdenen enn å behandle også narkomane mennesker med normal verdighet, sier han.
Han mener at dersom verdighet ble en normal omgangsform, ville det også innebære mer verdige liv for rusbrukerne.
- Men hvorfor vi ikke gjør det, klarer å behandle alle med verdighet, må du ikke spørre meg om. Jeg aner ikke. Men for all del, jeg skal innrømme at narkomane ikke alltid virker så tiltrekkende, for å si det sånn. Det kan være vanskelig å forstå hva de sier, og de oppfører seg rart, sier Stoltenberg megetsigende.

VIL HAR NY ORDNING

Thorvald Stoltenberg var i 2009 og 2010 leder for et utvalg som hadde i oppgave å gi forslag til hvordan de mest hjelpetrengende rusmisbrukerne kan få bedre hjelp. I rapporten tar utvalget til ordet for blant annet en forsøksordning med heroin-behandling, og basere behandlingen på tillit framfor kontroll.
- Men vi snakker ikke om å dele ut heroin, understreker Stoltenberg.

MÅ STILLE KRAV

Han mener det er en klar sammenheng mellom verdighet og å tilby rusavhengige riktig behandling.
- Kanskje ikke alle blir rusfrie, men kan leve gode liv likevel. Uansett er det ikke snakk om å dele ut legemidler. Dem som skal inn i slike programmer, må tåle at det stilles krav til dem. Da må de finne seg i at de må møte til bestemte tider, kanskje flere ganger om dagen. Men det er kanskje bedre det, enn å ødelegge livet enda mer med heroin fra gata, sier Thorvald Stoltenberg.
Les resten av artiklene om Ulf Hagen:
- De har gitt opp å finne blodårene mine, så jeg må sette sprøytene selv
- Jeg har lurt på hvorfor. Men det finnes ingen svar
- Målet er å aldri miste håpet
- Det blir flere og flere ensomme

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.