– Rus uansett form kombinert med denne typen arbeid er absolutt ikke bra. Dette er folk som skal sikre andres verdier, både private og offentlige, og da er slike tilfeller som dette svært skadelig for bransjens omdømme. Jeg antar dette betyr avskjed, for det bør det gjøre, sier fagsjef Runar Karlsen i NHO Service.

Han har vært svært delaktig i å utarbeide den nye vekterforskriften som gjelder fra 1. januar 2018.

VANDELskontroll

– Hvem kan bli vektere?

– I utgangspunktet alle, bare man er fylt 18 år, har tilfredsstillende vandel og har gjennomgått lovpålagt vekteropplæring. De kravene er nå revidert, og man må ha blant annet 167 timers opplæring i teori og praksis, sier Karlsen.

– Er det strengere å bli vekter nå enn før?

– Ja, kravene er skrudd til noen hakk. Blant annet betyr det opplæring i kommunikasjon, konflikttakling, jus og etikk, påpeker han.

– Hva skjer i slike tilfeller der narkotika eller andre ulovligheter er faktorer?

– Vekterne er den eneste yrkesgruppen som blir vandelskontrollert hvert eneste år. Hvis man gjør noe tull og blir tatt, oppretter politiet kontakt med arbeidsgiver, siden det ikke er forenlig med utøvelsen av dette yrket, sier fagsjefen.

– Narkotikamisbruk skaper neppe begeistring?

– Nei, det er en fryktelig dårlig kombinasjon.

– Slår man like hardt ned på alle ulovligheter?

– Nei. Det er klart at parkeringsbøter og en fartsbot i ny og ne, eller om du ble tatt for nasking som 16-åring og ikke har gjort noe galt de neste ti årene, så skjer det neppe noe. Men rusmisbruk, grov vold, vinningstyverier og slike ting er i en helt annen kategori. Og narkotika er ulovlig uansett i vårt samfunn.

– Dette er noe bransjen sterkt ønsker å komme til livs, og det er bra at slike blir tatt av politiet, påpeker Runar Karlsen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.