• EUB markerer den internasjonale kvinnedagen 2018 med masse godt stoff med lokale kvinner i front og fokus.
  • GJØR ALT: Som bonde utfører Marthe Bogstad alle oppgavene på gården. I det inngår også traktorkjøring, som fortsatt noen har fordommer til.

– Jeg tenker ikke så veldig mye over kvinnedagen, men jeg er tenker på hva forrige generasjoner har gjort for oss. Det er noen andre som har tatt kampen for min generasjon. Det er selvfølgelig prat om likestilling på enkelte områder fortsatt, men rødstrømpene er nok ikke like aktive. Det er ting man ikke tenker på i dag som er en selvfølge for oss. Det er for eksempel tidligere generasjoner som har gjort at jenter kan ta over gårder, etter at odelsloven ble endret. Jeg er oppvokst med at jeg skal klare det jeg vil klare og at jenter kan bli det de vil, sier Marthe Bogstad, bonde på Randby gård på Kløfta.

VIKTIG MARKERING

Hun mener imidlertid det fortsatt er viktig å markere kvinnedagen.

– Det er fortsatt områder det ikke er likestilling i. Det er jo fortsatt flere menn enn kvinner i toppstillinger, blant annet innenfor mitt eget yrke. Jeg digger å være dame i landbruket, sier Bogstad.

Hun peker også på problematikken ved å være selvstendig næringsdrivende og ha permisjon i forhold til det å få barn ikke fungerer godt nok. I juli venter hun og mannen Lasse Patrick Johansen Richardsen barn.

PERMISJON

– Å ha permisjon i landbruket er ikke lett. Jeg har vært frisk til nå, men blir jeg syk blir det et problem. Det er jeg som er bonden, ikke Lasse. Han har jobb utenom gården. Når den lille kommer må vi ha avløser, og da vil vi gå i minus hver dag. Selv om du har en avløser i 100 prosent dekker ikke det all jobb som må gjøres. Vi jobber jo i fjøset mye mer enn 100 prosent, blant annet i helger, sier Bogstad.

Hun forteller at hun føler seg respektert som bonde.

– Men jeg tror kanskje at vi kvinner må bevise litt mer hva vi kan. I landbruket må vi vise at vi både kan kjøre traktor og ta tunge løft. Vi kan ikke velge bort noe og si at dette får mannen min gjøre. Det må vi gjøre selv. Damer er egentlig veldig gode til å prate seg selv ned, sier hun.

Hun forteller at det var mange, gjerne fra den eldre generasjonen, som var skeptiske da hun som en 24 år gammel jente, og alene, skulle ta over gården.

– Hvis jeg hadde vært en gutt på 24 år hadde det nok ikke blitt stilt spørsmål om det, sier Bogstad.

BYGDE NYTT FJØS

Hun tok over Randby gård etter sine foreldre Øivind Bogstad og Brita Skallerud og bygde nytt fjøs til over ti millioner kroner. Bygget sto ferdig i 2015. I dag har hun 200 storfe i fjøset, deriblant om lag 40 melkekuer. Melkekvoten er på drøyt 380 tonn.

Hun har flere verv, og ble nylig valgt som nestleder i Ullensaker bondelag.

– Noen kvinner blir spurt om å bli tillitsvalgt fordi de skal fylle kvinnekvoten. Da blir jeg irritert. Jeg tror ikke jeg blir spurt om et verv fordi jeg er dame, men fordi jeg har gjort en god jobb, og at jeg tar med meg mine meninger. Vi må ta ansvar for vår egen veg. Kvinner må ta sin plass, og ikke si at dette kan vi ikke. Vi må møte opp på de arenaene som mannfolka også er, og være synlige der. Det kan ikke sitte en flokk damer i et rom og klage på likestillingen. Da kommer vi ikke videre. Hvis damer selv tror de blir spurt om å ta verv for å fylle kvinnekvoten, ja da kommer ikke likestillingen videre heller, sier Bogstad.

MÅ GÅ FORAN

Hun mener det er viktig at nettopp kvinner går foran og viser at det er en framtid i landbruket.

– Det er utfordringer i forhold til regjering, landbrukspolitikk og inntektsnivå, men nå er det en gang sånn vi har det. Det går ikke av moten å spise mat, og jeg er overbevist om at det kommer til å snu. Vi ser jo at folk blir mer og mer opptatt av hvor maten kommer fra. Det er givende å produsere mat, sier Bogstad.

Hun mener at hun har hatt godt av å vokse opp på gård, og deltatt i arbeidet der.

– Jeg har fått med meg fine verdier og en god arbeidsmoral videre i livet. Det har aldri skadet å ta i et tak, sier Bogstad.

FØRSTE KVINNE PÅ BERGINGSPANSER

Hun har også vært i Forsvaret. Hun tjenestegjorde på Setermoen og ble da Norges første kvinnelige sjåfør på bergingspanser.

– Jeg tenkte at hvorfor kan ikke jeg kjøre denne. Den jobben fikk jeg nok fordi jeg hadde kjørt mye traktor, fordi jeg var sterk, og at jeg var vant til å jobbe fysisk. Det er morsomt å komme inn i Forsvaret og oppdage at de ser det er forskjell på dem som kommer fra gård og ikke. Jeg var ikke redd for å bli møkkete på hendene, og det ble jeg som måtte lære opp de andre til å bruke motorsag. Jeg er glad jeg tok et år i Forsvaret for å komme litt bort og sette ting i perspektiv. Men det var godt å komme hjem til en annen hverdag, til det som for meg er et mer verdifullt arbeid, sier Bogstad.

LES OGSÅ: Marthe plukket ut blant 453 kandidater og kan bli årets unge bonde

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.