• Fokus: Fredrik har tynnet og kuttet 1.100 dekar skog i år. Ny rekord!
  • Skogens ro: Fredrik pleier å ta en halvtime med bål og kaffe før start.
  • Beskyttelse: Skogsarbeider og sikkerhet hører nødvendigvis sammen. Dette er noe Fredrik er nøye med.

Fredrik Rølsåsen har satt ny rekord og tynnet og kuttet over 1100 mål skog for Mathiesen Eidsvold Værk i år.

– Jeg har drukket 462 liter vann og 150 liter kaffe, sier han.

Det knitrer i vinterbålet kun en liten trelengde fra Jeppedalsvegen på Rustad i Hurdal. Det lukter nytrukket kaffe. En hest er det eneste som ikke er å se der ute i skogen. Ellers er alt det gamle og tradisjonsrike på plass, det som dreier seg om øks, ryddesag, motorsag, bensinkanne – og en gammel bålkaffekjel med tilhørende nostalgisk kaffekopp. Der ute i skogen er det lite som minner om krummede nakker som lener seg over tastaturet og sitter mest stille i løpet av en arbeidsdag.

Store omveltninger

– Jeg elsker jobben min og ville aldri byttet. Det gir meg enorm glede å være ute. Det er nesten vanskelig å beskrive, sier trebarnsfaren. Han smiler borte ved målet. Slik han har gjort i mange år. Fredrik har etterfulgt faren og bestefaren, og har vært ansatt som skogsarbeider i Mathiesen Eidsvold Værk i 21 år. Gjennom en årrekke er det blitt kraftig tynnet ut i stammen av skogsarbeidere som driver på gamlemåten.

– Jeg husker vi hadde 15–20 skogsarbeidere i bedriften. Nå er vi fem. I tillegg er det noen enkeltmannsforetak som bidrar. Men det har skjedd store forandringer, sier Rølsåsen.

For ham har det aldri vært noe alternativ. Det handler om historie, tradisjoner og det å finne den mest praktiske tilretteleggingen.

– Mange steder er terrenget for ulendt. Det er rett og slett ingen annen metode for å få fram skog. Vi feller der hogstmaskinene ikke får tak i skogen, sier Rølsåsen.

Faglig kompetente

Skogsjef Øystein Løvli sier det er helt avgjørende å ha faglig kompetente skogsarbeidere, som Fredrik Rølsåsen.

– Arbeidet er både faglig utfordrende og til dels fysisk krevende. Samtidig er det meget variert, året sett under ett. Men man må like å arbeide utendørs. Vi har mange oppgaver. I tillegg til det rene skogsarbeidet, er det hus, hytter og veier som skal vedlikeholdes og mange andre oppdrag. Det er å drifte MEV er som å drive en gård, bare i meget stor skala, sier Løvli.

Fredrik har allmennfaglig utdanning i bunnen. Oppå der har han gjennomført et treårig studium som gir tittelen skogstekniker. Han har notert harde fakta fra året som er gått:

Arealet han har tynnet og kuttet i år tilsvarer 150 fotballbaner i størrelse.

På den tiden har han spist 1.540 brødskiver.

På våren plantet han 32.000 nye grantrær.

Underveis har det gått med 930 liter bensin.

Han har drukket 462 liter vann, 150 liter kaffe og kan vise til 700 timer med snittpuls på 130.

Totalt planter mannskapet på åtte ut 200.000 til 250.000 nye granplanter i året. MEV har et produktivt skogsareal på 350.000 dekar i sju kommuner. Fredrik tar en slurk av kaffekoppen, griper tak i ryddesaga og går inn i skogen. Han går i gang med tynning av ungskog – avstandsregulering.

– Dette er en viktig jobb for å få best mulig kvalitet på trærne som blir stående. Alt det andre som krever næring blir borte. Hadde det blitt stående, hadde ikke de andre trærne fått så god kvalitet som det kunne fått, sier Fredrik.

Skog hele livet

Han er skogsglad, elsker å være ute i naturen og er også glad i jakt og fiske.

– Jeg må bruke kroppen. Orker ikke å sitte stille i en maskin. Det er ikke alle som får betalt trening på denne måten. For meg er det ikke noe stort poeng å trene ekstra på kveldene, sier han.

– Hvilke utfordringer møter du i arbeidshverdagen?

– Snøen om vinteren kan være utfordrende. Hver gang du skjærer et tre får du masse snø i hodet gjennom hele dagen. Men det er blitt enklere. Som skogsarbeider merker jeg at det er kommet mye mindre snø de siste vinterne, svarer Rølsåsen.

I år har han jobbet mest på steder som Gran, Hurdal, Eidsvoll og Nannestad. Selv bor han i sparkbygda, har kone som opprinnelig kommer fra Drammen og har tre barn. Han synes det er synd ikke flere blir rekruttert til skogsarbeidet, og spesielt på gamlemåten.

– På en måte kan jeg forstå det også. Det er en tøff jobb, og du må ha en viss arbeidsteknikk.

– Men jeg kunne aldri hatt en vanlig kontorjobb fra 8 til 16. Jeg er ekstremt rastløs. Det ville blitt hull i gulvet under kontorpulten, sier han. I tillegg til å være skogsarbeider, henter han og kjører fram elg i elgjakta. På 25 dager kan det raskt dreie seg om 650 til 700 elger på 25 år. Han har flådd nesten tilsvarende.

Aktive barn

– Hva med barna? Kommer de til å følge din yrkesvei?

– Det er vanskelig å si. Sønnen er svært ivrig, elsker jakt og fiske og er mye ute. Det er forresten hele familien. Kona liker seg også svært godt ute i skog og mark, og savner ikke bylivet. Samtidig må jeg ha respekt for at jobben jeg gjør i dag ikke egner seg for alle. Det krever mye å holde på slik. Det viktigste for meg er at de er aktive og gjør noe de trives med, svarer han.

Fredrik har god kontakt med Mathiesen-familien også, som Haaken Eric og sønnen Haaken Nicolai. Han beskriver de som svært trivelige og sier selv han aldri kunne hatt en bedre arbeidsgiver.

– Hva er det beste med jobben?

– Få bruke seg selv, være ute i naturen hele året og ha frihet under ansvar, sier Fredrik.

Han griper tak i ryddesaga og går i gang igjen. Det er mer skogsarbeid som venter.

LES OGSÅ: - Vi driver med det andre ikke vil gjøre

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.