• RØRPOST: Stortinget bruker fortsatt rørpost til en del dokumenter. – Jeg kan gå og levere dem selv, men siden systemet er her så bruker jeg det, sier Tone W. Trøen.
  • MINISTERMØTE: Som leder av familie- og kulturkomiteen snakker Tone W. Trøen mye med kulturminister Linda Hofstad Helleland og statssekretær Bård Folke Fredriksen.

– Forskjellen mellom Norge og Frankrike, for eksempel, er stor. Der har nesten alle politikerne gått på den samme prestisjeskolen, uansett part. Jeg er glad for vårt system, og jeg håper politikere også i framtiden er vanlige folk. Avstanden til de folkevalgte må være minst mulig, sier Tone W. Trøen.

LANGE DAGER

EUB fikk være med Trøen på en helt vanlig arbeidsdag. Som mange andre eidsvollinger setter hun seg på toget ved 07-tiden, og det er slett ikke uvanlig at hun blir i hovedstaden i 10–12 timer.

– Dette er ikke noe hvilehjem. Dagene går i ett med møter både innad i partiet og med andre, i tillegg er det mange der ute som også vil ha en del av oss. Dessuten renner det inn omtrent 100 mailer om dagen, og mange av skal besvares, sier hun.

– Nok å gjøre, med andre ord?

– Helt klart. Dagene er hektiske her i huset.

Den dagen vi var med henne, så timeplanen slik ut:

08-09.00: Integreringsseminar på Stortinget.

09.15-09.45 Møte med kulturministeren i departementet.

10.00 – Stortingsmøte.

11.30 – Videointervju #givingtuesday.

13.00 – Delta på Bokhandlerprisen på Litteraturhuset.

18.00 – Holde foredrag på årsmøtet i Eidsvoll senior Høyre.

– Problemet med mange møter og fullbookede dager, er at vi ikke får tid til å jobbe med saker. Og en del arrangementer bør vi absolutt vise oss på. Derfor må jeg rydde kalenderen innimellom for å få gjort unna kontorarbeid også.

– Tar du med deg mye jobb hjem?

– Jeg prøver å gjøre meg ferdig her, men det blir ofte noen timer på kvelder og helger også, innrømmer hun.

BARN

Trebarnsmora fra Eidsvoll er i sin andre periode på Stortinget som representant for Høyre, og leder familie- og kulturkomiteen. Hun er også en av ni stortingsrepresentanter som Barneombudet har plukket ut til å være Barnas stortingsrepresentant i denne perioden.

– Barn, barnevern og helse har jeg jobbet mye med og er områder jeg har kontroll over. Kultur derimot er ganske nytt for meg. Men jeg får god støtte i mine partifeller Marianne Haukland og Tage Pettersen når jeg trenger det, og ikke minst av politisk rådgiver Kjersti Aastad. Hun og de andre rådgiverne er viktige personer å ha rundt seg og sparre med. De sitter på mye faglig kompetanse og er limet mellom oss og partiet, sier Trøen.

– Hva engasjerer deg når det gjelder barn?

– I dag skal jeg stille et spørsmål til kunnskapsminister Henrik Asheim om hva han vil gjøre for å styrke opplæringen rundt begrep og grenser i barnehagen når det gjelder barneovergrep i nære relasjoner.

– Noen vil kalle det kontroversielt?

– Ja, men det er barn der ute som har blitt utsatt for overgrep i hjemmet og som ikke visste det var galt før lenge etterpå. Å lære barna mer om dette kan hjelpe dem til å si hva de blir utsatt for hjemme. Jeg vet at noen mener det er altfor tidlig å ta dette inn i barnehagen, påpeker hun.

– Mens vi er inne på temaet. Hva mener du om #metoo?

– Det er forferdelig hva disse kvinnene er utsatt for. Og så tenker jeg at det er lite vi politikere kan regulere eller bestemme. I bunn og grunn handler det om at gutter skal oppføre seg ordentlig. Den kunnskapen må de ha med seg hjemmefra. Jeg har tre sønner, og jeg håper de vet det.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.