Knut Bakkehaug (V) ønsker at den ærverdige bygningen skal bevares.

- Jeg lenker meg fast ved riving av Femell-gården. Det er helt klart, sier Bakkehaug til EUB.

Ole Martin Almeli, Eivind Olsrud, Jan Arne Finsbråten og Erik Finsbråten (Finsbråten Eiendom AS) ønsker å rive all bebyggelse på østre side av Wergelands Gate for å gi plass til nybygg med boliger og næring. Bakkehaug ønsker utvikling i Sundet og synes utbyggingsplanene virker spennende - med ett betydelig unntak; Femell-gården.

- Det er fint at det jobbes med å få fart på Sundet, men jeg ønsker bevaring av Femell-gården.

LES OGSÅ: Vil rive og bygge helt nytt i Sundet

Bevaringsverdig bygning

Arealplanlegger Geir Sunde Levang i Eidsvoll kommune opplyser overfor EUB at Femell-gården er regulert til «spesialområde bevaring» i reguleringsplan for Eidsvoll sentrum, som ble vedtatt i 2007.

- Det vil si ansett som bevaringsverdig, sier han.

Bygget er også omtalt, og har fått tilsvarende kategorisering i «Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer i Eidsvoll». Der står det følgende om bygningen i Wergelands Gate 2:

«Bygningslokalitet/forretningsbygg. Wergelands Gate 2 er én trebygning fra midten av 1800-tallet i tre etasjer, med butikk på gateplan. Det har vært forskjellige forretninger og kafé i bygningen opp gjennom årene. En del originale detaljer i eksteriøret. Viktig som en del av miljøet rundt Sundgata».

- Som med mye annet som er bestemt i gjeldende planer, skal det ved utarbeidelse av områdereguleringen for sentrum gjøres nye vurderinger knyttet til dette.

LES OGSÅ: Eidsvold Blad-gården til salgs

- Har fått positive signaler

Eiendomsutvikler Eivind Olsrud bekrefter at det er søkt kommunen om riving av Femell-gården.

- Slik jeg forstår det etter møter med politikere og administrasjon er det velvilje for å få revet bygget. Det er på tide å få noe nytt på eiendommen, og hvis ikke dette området blir med i utbyggingen vil denne delen av Sundet virke veldig rart. Vi må se framover og ikke bakover.

- Jeg forstår i utgangspunktet hvorfor man ønsker å bevare en del steder, men i dette tilfellet er jeg ikke enig. Det er viktig å skape et fint helhetsinntrykk nedover hele gata, legger Olsrud til.

Bakkehaug viser til Jessheim når han skal beskrive viktigheten av bevaringsverdige bygg.

- Nedover Storgata er det en rekke bygninger som fortsatt er tatt vare på og intakte. Dette har skjedd parallelt med den store utviklingen i byen. Det må være mulig i Sundet også.

- Du er utstyrt med lås og kjettinger den dagen det eventuelt blir riving?

- Det tar nok såpass lang tid til det blir en realitet at jeg rekker en snartur på Jernia for å handle inn, humrer Bakkehaug.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.