Det har ikke blitt mye tid til leikarring for rådmann Tor Arne Gangsø. Det blir det neppe i framtida heller.

BLIR DIREKTØR

Hvis du spaserer i gangene på rådhuset på Jessheim og sier «Hei, jeg har hørt at rådmannen skal slutte?» vil du møte folk med triste ansikter, diskret senkede blikk og en forsiktig risting på hodet.

Det er mulig han har vært en bauta hele sitt liv, men for de ansatte i kommunen har de siste tre årene være spesielt morsomme.

- Jeg tror nok jeg har klart å tilføre noe energi. Det kan hende jeg kan ta æren for det, sier Gangsø med stemmevolumet på sedvanlige tre og en halv.

Nå har han sagt opp i Ullensaker for å bli direktør i Kommunenes sentralforbund.

VÅGÅ, JESSHEIM OG OSLO

Han vokste opp ved forblåste Stadt, Norges mest værharde plass. Så ble det Oslo i mange år. Derfor var det ikke helt tilfeldig at han og familien valgte å flytte til Vågå da han fikk tilbud om jobben som rådmann i en av de mest omtalte kommunene i Gudbrandsdalen. Været er bedre i dalen. Snøen. Årstidene. Sydensommer og polvinter. Da Tor Arne Gangsø sa ja til rådmannsjobben i Ullensaker for tre år siden, valgte han å bli boende.

- Barna mine har nettverket sitt der, jeg og kona trives i Vågå, det er rett og slett et fantastisk sted å bo, sier rådmannen.

For å løse det hele rent praktisk har Tor Arne bodd store deler av uka i en leilighet i Oslo, mens han har reist hjem til Vågå i helgene.

- I denne jobben er det ikke så mye tid til å være hjemme uansett. Jeg jobber, trener, spiser og sover. Og så er jeg sosial i helgene og feriene. Jeg trives med det, sier Gangsø.

ALT FOR SPENNENDE

Men nå slipper han å ta turen til Jessheim hver dag. Kontoret vil fra og med nyttår være i Oslo. Det var en mulighet han ikke kunne la gå fra seg.

- Jeg har vært tre og et halvt år i Ullensaker. Om verden var perfekt ville jeg vært i denne jobben i tre år til, sier Gangsø, og legger ikke skjul på at han er oppriktig lei seg for å forlate Ullensaker så fort.

En direktørjobb i kommunenes sentralforbund vokser imidlertid ikke på trær, og det kan være bare denne ene muligheten i løpet av et helt arbeidsliv.

- Jeg kan ikke si nei takk. Det er et for spennende tilbud. Når det er sagt, er det fortsatt veldig spennende i Ullensaker, sier Tor Arne Gangsø.

ANSVAR FOR ALLE

Det er noe med ansvaret. Med samfunnsrollen. For det å lede en kommune er så ulikt alt annet.

- Styret i et aksjeselskap har bare ett ansvar, og det er selskapets beste. Men et folkevalgt organ som et kommunestyre har både ansvaret for å ivareta kommunens interesse som et selskap, men også samfunnets interesse og enkeltindividets interesse. Mange vil kanskje lure på hvem sin interesse kommunestyret til enhver tid representerer. Det spillet der er rådmannen en del av. Det å legge til rette for disse tingene gjør det spennende å være rådmann. Jeg liker det veldig godt, sier Tor Arne Gangsø.

- Det handler om å være i en smeltedigel mellom et ekstremt dyktig fagmiljø med mange ulike faglige retninger og evne til å kommunisere med et folkelig perspektiv som gjør at det politiske systemet kan ta sine beslutninger. Rådmannen spiller en veldig viktig rolle i forholdet mellom fag og politikk.

- I en kommune er det politikerne som tar alle beslutninger. Rådmannens myndighet bygger eventuelt på politiske vedtak, sier han.

Tittelen «rådmann» er Gangsø glad i.

- Det er en gammel tittel. Og den er veldig dekkende. For denne stillingen handler om å gi råd. Og så kan du si at diskusjonen fort handler om mann eller kvinne, men i 2016 burde det være en utdatert debatt. Jeg har sans for at vi tar vare på rådmannstittelen, for det vet folk hva er, sier rådmannen.

UMULIG UTEN ADMINISTRASJON

Men politisk styring til tross, ingen norske kommune hadde kommet spesielt langt uten en administrasjon. Det hadde rett og slett vært umulig. Også for Ullensaker, der det er om lag 2300 ansatte.

- Mange er ansatt i direkte tjenesteproduksjon. Og vi må ha ledere som er i stand til å sette politiske vedtak ut i livet på en god måte. Det er helt avgjørende for om en kommune lykkes eller ikke. Ullensaker kommune står ovenfor noen spennende utfordringer. Det er 35.000 ullsokninger som i dag skal finansiere levedyktige løsninger for den dagen det er 60.000 innbyggere. Eller 70.000. Hvor mange det blir vet vi ikke, men vi vet at det vil være vekst. Hvis kommunestyret i dag bare skulle bygge skole for det antallet elever vi har i dag og ikke tar høyde for at vi får vekst, vil vi i ettertid bli sett på som mindre smarte. Vi har mindre inntekter enn de fleste kommuner, vi skal levere tjenester til dagens befolkning men vi skal også bygge infrastruktur som er beregnet på langt flere innbyggere. Skal vi få til dette, må vi være smartere enn alle andre kommuner. Vi må lete etter ny løsninger. Og da må vi ha ledere som tør, og som stimulerer organisasjonen sin. Det tror jeg er Ullensaker sin store styrke - vi har ledere som gir energi og ansatte som er stolte av å arbeide i Ullensaker kommune, sier Gangsø.

VIKTIG MED NÆRT SAMARBEID

Når Tor Arne Gangsø nå gir seg som rådmann, er det ikke for å legge Ullensaker bak seg.

Som direktør i Kommunenes sentralforbund vil han følge ekstra nøye med på Ullensaker.

- Denne kommunen er unik på flere måter. Utfordringene er så store at det vil kreve et veldig bevisst forhold til lederskap og samarbeid for å få det til. For eksempel tror jeg Ullensaker må bruke mye tid på å gjøre avstanden mellom politikk og administrasjon så liten som mulig. Man har ikke tid til de tradisjonelle konfliktene i kommunesektoren mellom det administrative og det politiske. Man er nødt for å klare å gå hånd i hånd, i alle fall må man lære seg å håndtere uenighet på en konstruktiv måte. Hvis ikke bruker man energien på feil ting, sier Gangsø.

Han tror den viktigste jobben for ny rådmann er å designe en infrastruktur som er attraktiv også om 50 år.

- Det er veldig få utbyggere som er villige til å tenke 20 fram i tid. Men en kommune må tenke kanskje 100 år framover før de sier ja eller nei. Det vil være den største utfordringen.

- Det handler også om å ha orden i økonomien. Det er ikke alle beslutninger som kan være populære, sier Gangsø.

LITE TID TIL DANS

Den danseglade Tor Arne Gangsø tror det ikke blir tid til mye dans i framtida.

- Da jeg var ung danset jeg mye. Det var mest folkedans, både ringdanser og i par. Det er veldig moro. Og så liker jeg å synge. Jeg tror at hvis jeg hadde hatt tid, ville jeg sunget i et kor. Men det må vente. Kanskje til jeg er pensjonist, sier Tor Arne Gangsø.

«Jeg tror nok jeg har klart å tilføre noe energi. Det kan hende jeg kan ta æren for det»

«Vi har ledere som gir energi og ansatte som er stolte av å arbeide i Ullensaker kommune»

Les også: Tar over som midlertidig rådmann

Les også: Vedtok budsjett etter stram debatt

Ble ansatt i 2013: - Det finnes ikke en mer spennende jobb

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.