– Den største enkeltårsaken til branner, er komfyrer, påpeker brannsjef John Arne Karlsen i Øvre Romerike brann og redning.

– IKKE GLEM KOMFYREN

– 12,8 prosent av absolutt alle alarmer vi kjørte ut på i fjor, var hendelser om kjøkken og komfyrer der det var røykutvikling eller branner, opplyser han.

– Ved matlaging må man ikke stresse, men sørge for å ta seg tid. Lag mat mens du er våken og edru, sier Karlsen og anbefaler installasjon av komfyrvakt som kutter strømmen om komfyren blir stående på for lenger.

– Komfyrvakt er nå et krav i alle nye boliger eller ved legging av ny strømkurs. Den er også enkelt å installere i eldre kjøkken.

vekst gir FLERE OPPDRAG

I fjor måtte det lokale brann- og redningskorpset rykke ut 1.639 ganger. Det tilsvarer i gjennomsnitt 4,5 utrykninger hver dag.

Årsoppsummeringen viser en økning i antall utrykninger på 2,7 prosent sammenliknet med 2016.

– Dette skyldes at vi er i en region i sterk vekst med flere innbyggere, flere arbeidsplasser, mer aktivitet og mer trafikk på vegene, kommenterer brannsjefen.

Øvre Romerike brann og redning bisto i fjor ved 225 trafikkulykker. Dette er 17 flere enn i 2016.

– Økningen kan skyldes at vi er bedre på trippelvarsling, at vi nå har enda bedre rutiner for å varsle alle redningsetatene ved trafikkulykker. En økning i trafikkmengden i vår region kan også være en årsak, mener Karlsen.

Kommunevis fordelt utrykkingene i fjor seg slik, med 2016 i parentes: Ullensaker 638 (657), Eidsvoll 398 (318), Nes 352 (341), Nannestad 132 (149), Hurdal 64 (62), Gjerdrum 38 (58) og andre kommuner 17 (11).

MANGE UNØDVENDIGE

Svært mange utrykkinger kunne vært løst på annen måte.

I fjor var det 578 utrykkinger, over 35 prosent, som går under kategorien unødige. 138 av dem kom i forbindelse med matlaging.

- 58 unødvendige utrykninger, skyldtes henvendelser fra private vaktselskaper. De ringer brannvesenet når boligalarmen er uløst og eierne ikke svarer selv om de er hjemme, opplyser Karlsen.

Feil ved fyring førte til 45 utrykkinger.

– 21 var rene pipebranner. Ellers dreide det seg om feilfyring, dårlig monterte fyringsanlegg eller artikler som smeltet på ovnen eller peisen, forteller brannsjef John Arne Karlsen.

Brannstatistikken

Antall utrykninger til viktige oppdragstyper for 2017 og 2016, med 2017 først:
Bygningbranner:    48 - 46
Pipebranner:    45 - 31
Annen branner:    89 - 76
Skogbranner:       3 -  4
Grasbranner:    18 - 23
Bilbranner:    41 - 35
Trykkulykker:    225 - 208
Redningsoppdrag: 43 - 20
Ambulanseoppdrag: 18 - 20
Vannlekkasje innv: 32 - 35
Forurensing:    30 - 28
Assistanse helse: 172 - 157
Falske alarmer (vilje): 35 - 30
Unødige alarmer: 578 - 564

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.