• 1. august: Like over sommeren vil Finsbråten avvikle all produksjon i Eidsvoll. 40 ansatte mister dermed jobben.

Først flyttet Finsbråten pølseproduksjonen til Leiv Vidar på Hønefoss. Nå skal resterende aktivitet leieproduseres andre steder. Det betyr at et 67 år langt bedriftseventyr i Eidsvoll kommune snart er over. 40 ansatte mister jobben og dørene stenger 1. august. Administrerende direktør Harald Bjerknes har drevet selskaper flere steder i landet. I dag på steder som Alvdal og Kristiansand. I takt med røde tall og utfordringer har han kjent på savnet av dialog og en utstrakt arm fra kommunen.

– Det er skremmende

– Fraværet fra offensive politikere har vært formidabelt. Det har vært spesielt i denne kommunen. De har ikke gitt lyd fra seg, de har ikke spurt om å få et møte en gang, sier Bjerknes.

Han sier de inviterte daværende ordfører Einar Madsen (Ap) og rådmannen opp på et møte like etter at Scandza kjøpte Finsbråten i september i 2014.

– Etter dette oppstartsmøtet har det ikke vært én eneste kontakt med kommunen. Det er skremmende. Spesielt for en kommune som har potensial for å utvikle næringsvirksomheten på en helt annen måte med beliggenheten sin, sier Bjerknes.

Han sier de har bedt om møter uten at kommunen har gitt lyd fra seg.

–Samme fasit

– Hva tenker du kommunen kunne bidratt med for dere?

– De kunne tilrettelagt for de ansatte på en helt annen måte. For eksempel gjennom tilrettelegging for utdannelse. Kanskje kunne de også sett på offentlige avgifter som vann og kloakk. Infrastruktur er også et tema vi kunne sett på. Jeg har invitert og vært på tilbudssiden, men kommunen har ikke vært på banen, svarer Bjerknes.

– Føler du dette er en medvirkende årsak til at all drift i Eidsvoll nå må avvikles?

– Ja, helt klart, sier Bjerknes.

Han legger raskt til at de likevel kunne fått samme fasit – selv med tett og god dialog. – Men dette er slik vi føler og opplever det. Det hadde vært mer positivt om de hadde vært på banen fra dag én, sier Bjerknes.

Det er ikke avklart hvor resterende Finsbråten-produksjon skal være.

– Begrensede muligheter 

Rådmannen mener det er lite annet kommunen kunne gjort.

– Forrige ordfører, Einar Madsen, og jeg ble invitert til befaring og samtale i sin tid av Harald Bjerknes. Dette stilte vi opp på og uttrykte stor tilfredshet med å ha Finsbråten i kommunen. Det er imidlertid ikke kommunen som driver privat næringsvirksomhet. Bortsett fra å tilrettelegge for lokale etableringer gjennom arealpolitikk og byggesaksbehandling, har kommunen svært begrensede muligheter til å bistå i slike saker, sier Knut Haugestad til EUB.

– Det er svært trist at produksjonen hos Finsbråten avvikles. I utgangspunktet føler vi i kommunen at vi har gjort det vi kan og bør gjøre, men det er naturlig at vi tar en gjennomgang og vurdering på ny når denne kritikken nå kommer, sier ordfører John-Erik Vika (Sp).

– Dette er ikke positivt. Vi politikere kan og bør bli mer proaktive, sier Rune Storsve (H).

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.