- Kommunesammenslåing bør vies stor oppmerksomhet foran høstens kommunevalg. Man må huske at en eventuell sammenslåing til storkommuner blir en varig løsning. Vi er tydelige på at vi er imot kommunereformen på den måten regjeringen foreslår. En stor kommune er ikke ensbetydende med at ting blir bedre. Argumentene fra regjeringen er for svake. Man kan ikke først slå seg sammen for deretter se hvordan det går. Man må vite hva man går til, sier Slagsvold Vedum.

- MÅ SELV KUNNE VELGE

Senterpartiets førstekandidat til lokalvalget i Gjerdrum, Leif Haugland, sier at partiet ikke prinsipielt er imot kommunesammenslåinger.

- Vi er imidlertid imot at dette skal skje ved tvang. Det kan være riktig for noen kommuner å slå seg sammen med én eller flere kommuner, men det må skje fra grasrota, og ikke bli tredd nedover oss ovenfra. Man må selv kunne velge, sier Haugland.

Han mener Gjerdrum fint kan bestå som egen kommune.

- Vi klarer oss godt, selv om vi ikke har den beste økonomien. Vi har en vel fungerende struktur, sier Haugland.

LES OGSÅ: Er skeptisk til å delta i storkommuneutredning

KAN SAMARBEIDE

Slagsvold Vedum ser imidlertid et samarbeid mellom kommuner som veldig positivt for mange områder.

- Det kan for eksempel være innenfor tekniske felt som vann, avløp og renovasjon, sier Slagsvold Vedum.

Han mener også at en sentralisering av omsorgstjenester, som er den største utgiftsposten for kommunene, må skje dersom man skal spare penger ved en kommunesammenslåing.

- Dette vil ikke gjøre det bedre for folk. Store enheter skaper usikkerhet, sier han.

FÅR LITE Å SI

Haugland ser for seg hvordan det kan bli dersom Gjerdrum skulle bli en del av en storkommune.

- Da vil lokaldemokratiet lide. Kanskje ville vi få inn to lokale politikere i et nytt kommunestyre. Da kan man jo tenke seg hvor mye man får bestemme. Vi ønsker også vanlige folk inn i kommunestyret, ikke profesjonelle politikere. Det er den vanlige borgeren som vet hvor skoen trykker, sier Haugland.

Morten Vollset, Senterpartiets førstekandidat til fylkestingsvalget, sier at det ikke er størrelsen som teller.

- Store enheter er ikke alltid det beste, snarere tvert imot. Vi kan for eksempel se hva man har fått til av næringsliv og kultur i Gjerdrum med sine 5.000 innbyggere, sier Vollset.

Han viser også til at Gjerdrum har flere lokale nisjebutikker, kafeer, spisesteder og pub.

- Det er også et yrende idrettsmiljø, sier Vollset.

LES OGSÅ: Ser for seg storkommune uten Eidsvoll

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.