• BESØK. Signe Østgaard fra Mogreina fikk besøk av Ullensakers ordfører Tom Staahle.

Det er ikke alle som kommer spaserende til sin egen 103-årsmarkering. Men det gjør Hallfrid Clarise Bjørvik Albertsen. I går ble hun, Kristine Nore, Frida Bråten og Signe Johanne Østgaard – alle 100 år – feiret med stort kalas og mange gjester. Til sammen er de altså 403 år.

– VIKTIG Å KOSE SEG OG SLAPPE AV

Hallfrid på 103 har ikke noe vettug forklaring på hvorfor hun har blitt så gammel, annet enn at hun mener det er viktig å kose seg, slappe av og drikke mye vann.

– Jeg har bestandig lest mye. Det har gitt meg en stor glede. Da hviler kroppen, og det trenger den, sier hun.

Hun liker ikke søtt, og brus har hun aldri drukket.

– Det sunneste og beste er vann. Men jeg drikker alkohol – aldri mye, men en liten drink er godt! Maten er det alminnelige slaget, sånn som alle folk spiser.

Det fortelles med den største pålitelighet at Hallfrid, som opprinnelig kommer fra Tromsø, bestiller drosje og tar seg egne turer til storsenteret.

SIGNE FRA MOGREINA

Signe er født og oppvokst på Sessvollmoen på Mogreina. Der har hun bodd all sin dag, helt til hun flyttet til Gystadmyra. Hun har en helt bemerkelsesverdig hukommelse og kan fortelle i detalj hva hun har opplevd gjennom et langt liv.

– Jeg kan huske vi fikk innlagt vann og strøm. Jeg husker de første bilene kom til bygda og at jeg hørte på radio for første gang.

Hun ble født i 1917, under første verdenskrig. Den husker hun naturlig nok ikke noe fra, men hun var en ung dame på 28 år da tyskerne kom til landet. Annen verdenskrig husker hun derfor godt.

– Sønnen min døde da han var 61 år, men jeg har en svigerdatter og tre barnebarn. De er jeg veldig stolt av, sier hun.

Det er for øvrig bare fire år siden Signe hoppet i fallskjerm, og det sier sitt.

15 TIMER FRA OSLO TIL ODAL

Frida har bodd store deler av livet i Odalen, men hun og mannen bosatte seg i Oslo. Av og til tok de turen tilbake til hjembygda – en tur på 15 timer.

Kristine, som er fra Ådal i Valdres, vokste opp på en husmannsplass, flyttet til Kløfta og jobbet på Asper hotell. Da hun var yngre, sang hun i sangkor og var aktiv i foreningslivet.

I sin tale sa enhetsleder ved senteret, Sylvia Aastad, blant annet:

– Alder er som å bestige et fjell. Man blir andpusten, men får mye bedre utsikt, og at etter hvert som en blir eldre, blir kroppen kortere og historiene lengre. Dette passer godt på dere fire, sa hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.