• Reagerer: Advokat John Arild Aasen i det Oslo-baserte advokatfirmaet Aasen vil se nærmere på Lones sak. Foto: Privat

– Det er veldig hyggelig at folk bryr seg. Tusen takk for alle hyggelige meldinger, det setter jeg veldig pris på. Det viktigste for meg nå er at ingen andre trenger å oppleve å miste jobben sin på den måten jeg gjorde. Jeg gjorde min jobb og har hatt de samme krav til meg som alle andre har, og skal derfor behandles som alle andre som jobber. Jeg ser framover, sier Lone til EUB.

LES OGSÅ: - Jeg følte det som om jeg ikke var noe verdt

På ferie i Italia

Hun har nå reist til Italia der hun ferierer med familien. Lone har Downs syndrom. Torsdag avslørte EUB at hun mister arbeidstilbudet i Eidsvoll kommune, en jobb hun har utført pliktoppfyllende i 16 år. Saken og Lones personlige leserbrev, har i skrivende stund nådd 50.000 personer, bare på Facebook. På nettsamfunnet er det startet flere støtteaksjoner, som vil kjempe for at kommunen skal snu og Lone skal få favorittjobben sin tilbake.

– Det er ikke administrasjonen eller de folkevalgte i Eidsvoll kommune som håndterer de enkelte ansettelsesforhold. Oppfølgingstjenesten i kommunen har gjort det de har kunnet for å finne best mulig løsninger for Lone, men det har dessverre ikke latt seg gjøre på Vilberg kompetansesenter. Det jobbes nå videre med å finne best mulig arbeidsforhold for Lone, sier Oda Christensen, som er Lones søster.

Nå vil et advokatfirma i Oslo se på saken.

– Hva gjør saken interessant?

– Når en person med Downs syndrom mister jobben på denne måten, er det klart noe vi bør se nærmere på. Den rene jussen er én ting. Her kan det etter vårt syn være brudd på en rekke bestemmelser i arbeidsmiljøloven. I tillegg er det naturligvis et menneskelig aspekt i dette. En arbeidsgiver må behandle folk med verdighet og den respekten de har krav på, sier advokat John Arild Aasen i Advokatfirmaet Aasen.

LES OGSÅ: - Takk for meg

– En vanskelig sak

EUB kontaktet fredag rådmann Knut Haugestad for kommentarer i forbindelse med denne saken. Han henviste til ansatte under seg. EUB stilte deretter flere spørsmål til virksomhetsleder Vidar Roseth ved Vilberg kompetansesenter.

– Det er fint at dere gir mulighet til å gi ytterligere kommentarer til saken, men jeg finner ikke å kunne gjøre det, svarte han på e-post.

– Det er en vanskelig sak, og den har flere sider. Det er ikke naturlig, blant annet av hensyn til taushetsplikten, å gå nærmere inn på ansettelsessaken. Kommunen kan ikke og ønsker ikke å bruke media til å diskutere ansatte. Vurderingen er tatt av administrasjonen, og i det totale bildet er det en grunn til at man har gjort som man har. Jeg har ingenting med ansettelser å gjøre, men er trygg på at de har vurdert saken. Nå har Lone fått et tilbud om ny jobb i kommunal regi, og jeg håper det er minst like bra og framtidsrettet for henne, sier ordfører John-Erik Vika (Sp).

Han er orientert om advokatfirmaet som vil ta saken, men ønsker ikke å kommentere det noe nærmere.

– Vondt i hjerteroten

Aps Hege Svendsen beskriver avslutningen av Lones arbeidsforhold som en lei sak.

– Saken gjør vondt langt inn i hjerteroten. Det er kjempetøft for mennesker å miste jobben sin, og for Lone er jo dette enda vanskeligere. Og da særlig etter så lang tid, sier Svendsen, kommunestyremedlem, medlem av rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne og nestleder i Eidsvoll Ap.

Svendsen er glad Lone skal få et nytt tilbud av kommunen. Ap vil nå undersøke saken nærmere for å finne ut hva som har skjedd.

– Dette er virkelig en lei sak, og jeg har veldig vondt av Lone som jeg vet så mange av de ansatte i kommunen er blitt veldig glad i og som de setter veldig pris på. Før denne saken har jeg notert meg at vi scorer dårlig på Kostra når det gjelder pleie og omsorg, og er én av de dårligste i landet, nettopp grunnet utdanning og jobbtilbud for mennesker med nedsatt funksjonsevne, sier hun.

– Dette er ikke bra

Høyres Rune Storsve reagerer kraftig på behandlingen av Lone Smeby Christensen. Nå vil han ta opp saken i administrasjonsutvalget.

Storsve har alltid hatt et hjerte som banker ekstra for de svakeste gruppene i samfunnet.

– Vi kan ikke behandle folk på denne måten. Dette er ikke bra, og jeg vil ta opp saken i administrasjonsutvalget. Lone er høyt elsket av mange, har utført en fantastisk jobb for kommunen i 16 år og hadde ikke fortjent å miste jobben. Siste ord er ikke sagt i denne saken, sier Storsve.

Han sier det må være plass til alle i arbeidslivet.

– Vi kan ikke bare ha plass til A4-mennesker. Jeg er bekymret for kommunen om det bare skulle jobbe A4-mennesker der. Et arbeidsliv må være fargerikt og ha rom for alle. Hvis ikke mister vi mye, sier Storsve. 

– Jeg snakket blant annet med en kar på Vilberg. Han sa at han kunne stille klokka etter Lone. Hun var alltid like presis når hun gikk med posten.

Liker ikke kommunens avgjørelse

Aps Vidar Pettersen synes ikke noe om kommunens beslutning.

– Lone har jobbet i så mange år, og jobben har gitt henne en veldig stor mening i hverdagen. For alle mennesker er det viktig å ha noe å gå til, en stabil arbeidsplass, sier Pettersen.

Han sitter i kommunestyret for Ap. Pettersen har jobbet med psykisk utviklingshemmede i Eidsvoll kommunens bolig i Camilla Colletts veg i 17 år.

– Jeg forstår Lone sin situasjon svært godt. Kommunen har knapt hatt utgifter på henne, og nå ligger det an til å bli en stor protest fra hele bygda. Det skjønner jeg veldig godt. Jeg er ikke enig i beslutningen om å si henne opp, sier Pettersen.

Sykepleier Trine Jaksland Graff fra Slemmestad i Buskerud har engasjert seg i Lone sin skjebne.

– Jeg forstår ikke hvordan dette kan skje. Tenk hva den jobben har betydd for Lone. Når dette først har skjedd er det ikke sikkert Lone vil tilbake til et sted hun ikke er ønsket. Jeg synes dette sier mye om en kommune, sier hun, som er administrator for nettstedet Verdig eldreomsorg på Facebook.

Har fått 1.400 reaksjoner

Saken om Lone Smeby Christensen har vekket voldsomme reaksjoner.

Facebook-siden Verdig eldreomsorg delte saken. I skrivende stund har innlegget fått 1.400 reaksjoner, 302 kommentarer og 176 delinger. Mange engasjerer seg i saken.

Dette er Lone-saken

 • I 16 år gikk Lone Smeby Christensen, som har downs syndrom, pliktoppfyllende til jobben på Vilberg helsetun.
 • Så kom beskjeden om at de ikke hadde bruk for henne lenger.
 • – Da de fortalte at jeg ikke har noen jobb lenger, følte jeg det sånn at jeg ikke var noe verdt, uttaler Lone.
 • Virksomhetsleder Vidar Roseth sier det er endringer i virksomheten og krav til driften som førte til avgjørelsen. 

PLEIE OG OMSORG I EIDSVOLL KOMMUNE

 • Er – ifølge kommunebarometeret – fjerde dårligst i landet på pleie og omsorg. 
 • Kommunen tviler på tallene.
 • Bakgrunnsmaterialet i statistikken blir hentet fra Statistisk sentralbyrås Kostratall.
 • Eidsvoll havner totalt på 369. plass blant landets 428 kommuner.
 • Når det gjelder pleie- og omsorg, derimot, ligger Eidsvoll i det absolutte bunnsjiktet med 424. plass.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.