Det mener Ullensaker Venstres Stein Vegar Leidal, og fikk tirsdag med seg kommunestyret til å vurdere et bossnett i den nye bydelen på Gystadmarka.

– Å kjøre 20 tonn tunge lastebiler inn i lukkede boligområder flere ganger i uken for å hente søppel, er trafikkfarlig og forurensende. Fremtidens avfallshåndtering er et nedgravd sug, sier Leidal.

NYTT FORSLAG

I den opprinnelige planen for Gystadmarka skulle et sentralt avfallssug vurderes, men punktet ble strøket av administrasjonen. Da tok Leidal opp telefon.

– Begrunnelsen for å fjerne punktet står ikke i noen av høringsuttalelsene. Rådmannen sa det var administrasjonen som tolker kommunens avfallsforskrift slik at dette ikke går. Som del av posisjonen kontaktet jeg Frp og Høyre, og fikk positive signaler. Siden hørte jeg at også Ap var positive, sier han.

TENK FØR DU KASTER: Fettvett i Ullensaker

Dermed la Leidal dermed inn endringsforslag om at kommunen vurderer stasjonært avfallssug for området. Og fikk ja fra et enstemmig kommunestyre.

– En vurdering er helt ok, nå må vi bare sørge for politisk involvering. Og det får vi til, smilte en glad Leidal tirsdag kveld.

– Forslaget er veldig godt og uten tvil det mest framtidsrettede. Derfor støtter vi det, sier Aps Eyvind J. Schumacher, og fikk med seg Sp i tillegg.

– Det er viktig å legge til at det skal vurderes. ellers hadde ikke borgerlig side tatt det med, kommenterer Frps Ståle Lien Hansen.

– Vi støtter utredning. Det man kan bli klokere av er bra, sa Karianne Raad Wanggaard i H.

BEDRE FOR KLIMAET

Bergen bruker avfallssug, som de kaller bossnett – et nedgravd rørsystem som frakter avfall under bakken ved hjelp av luft, og erstatter tradisjonell avfallshenting. Avfallet suges fra nedkastene til en sentralt plassert terminal og inn i store containere. De kjøres så til ymse gjenvinningsanlegg, avhengig av avfallstypen. Dette er som musikk i Leidals ører.

– Vi skal bygge en ny by, da må vi ha best og nyest infrastruktur. Tross alt legger vi ikke ned avløpsløsninger med septiktanker lenger, heller, sier han.

– Hva er fordelene med sug?

– Permanent nedgravd avfallssug sparer arealer i bomiljøene, er bedre for klimaet og forenkler materialgjenvinningen. Dessuten unngår kommunen å grave ned anslagsvis 1200 avfallsbrønner.

– Men det er blir ikke gratis?

GAMLE DYNGER: Skjuler store verdier

– Rørene kan legges samtidig med annen nedgravd infrastruktur. Og det går fint å innføre det i eksisterende bomiljøer også. De får det til i Bergen by som står på solid fjell, under oss på Jessheim er det bare sand, sier Leidal.

- RING OSS

Romerike Avfallforedling (ROAF) på Nedre Romerike betjener 200.000 innbyggere og er Europas mest moderne ettersorteringsanlegg for husholdningsavfall. De anbefaler permanente avfallssug.

– De er mye bedre enn mobile sug, som vi ikke vil ha mer hos oss. Å kjøre lastebiler inn i boområder er veldig gammeldags, sier adm. dir Synnøve Bjørke.

– Hva er problemet med de mobile?

– Lastebilen som kommer og suger opp avfallet bråker forferdelig og bruker 50 liter brennstoff i timen. Dessuten er rørene i anlegget for små så posene sprekker på sin vei, påpeker hun.

– Permanente avfallssug er løsningen i nye bydeler. Dessverre kommer avfallshåndtering ofte sist inn i budsjettet og da velges de dårligste løsningene. Ny boområder burde hatt krav om dette som med vann og kloakk. Vi har kompetanse på dette og hjelper gjerne Ullensaker, det er bare å ringe oss, sier kommunikasjonsdirektør Hege Fosse-Eriksen. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.