Vi går først tilbake til november i 2014. «Tjener millioner på ny brannslokker», står det i EUB. Tvenge og daværende kompanjong Carl Jørgen Owre føler de har gjort et skoop. Elkjøp har tent på produktet Mangiafuoco – en 470 gram lett brannslokker med en gass av kaliumnitrat – og kjøpt inn 50.000 eksemplarer av Trygg Partner AS, firmaet de to driver.

– Dette viser at det lønner seg å satse. Det ligger beinhard jobbing bak denne avtalen, uttalte Tvenge.

– Bare på den første ordren til Elkjøp skulle vi sitte igjen med flere millioner. Det var helt vilt. Vi var enerådende som leverandør til det nordiske markedet. Pengene skulle bare renne inn, sier Tvenge.

Eventyret opp i røyk

Men så skjedde det noe. Ryktene begynte å svirre. Det var delte meninger om brannslokkeren. Under ett år etter EUBs sak om suksessen, hadde TV2 Hjelper Deg en sak under tittelen «Populær brannslokker tok fyr: – Jeg ble veldig overrasket», en sak som senere ble felt i PFU på grunn av manglende samtidig imøtegåelse.

Det spilte mindre rolle. Stormen var i gang. Tvenge befant seg i Barcelona. Han ønsket ikke å fronte ansiktet sitt i saken. Men skaden hadde allerede skjedd. Samme kveld som TV2-innslaget gikk på luften, la Elkjøp ut et innlegg på Facebook. Der ga de alle som hadde kjøpt produktet muligheten til å levere det tilbake. Brannslokkeren ble umiddelbart tatt ut av butikkhyllene.

Hevet avtalen

– Dagen etter hevet de avtalen med oss. Det var starten på en marerittid. Det ble et spetakkel uten sidestykke, ikke bare her i Norge. Flere tipset forskjellige sikkerhetsinstanser i andre land, og vi måtte forsvare oss i Italia, Sverige og Finland. Reisevirksomheten var enorm. Gullkortet i SAS skyldes ikke at jeg konstant reiser på ferier, for å si det sånn, sier Tvenge.

I kjølvannet forsto Tvenge og firmaet at de kunne få store økonomiske krav mot seg.

– Produktet hadde i praksis blitt dødt. Vi ble egentlig behandlet ganske fint av Elkjøp, og forsto at det ikke ville bli noen juridiske utfordringer eller krav om tilbakebetaling av penger. Men det ble klart for oss at dersom vi begynte å tjene penger igjen en dag, så ville vi kunne få krav rettet mot oss. På tidspunktet hadde vi brukt opp alt vi hadde på juridisk bistand. Løsningen ble skifteretten, sier Tvenge.

Ringte EUB om konkurs

I november i fjor ringte Tvenge selv til EUB. Han satt på en pub i Oslo, tok en halvliter med kameraten, velkjente Idar Vollvik, og ville bare fortelle at Trygg Partner AS – firmaet hans – hadde valgt å melde seg konkurs. For første gang forteller han nå hele historien.

– Gudskjelov hadde vi ikke tatt ut noe utbytte. Da hadde vi vel sittet i fengsel nå. Jeg har sett både medaljens bakside og forside i næringslivet. Det har vært morsomt og skremmende på en gang, Jeg hadde for eksempel aldri sett for meg at jeg skulle møte en bobestyrer, sier han.

Konkursen hadde knapt lagt seg før Tvenge begynte å leke med tanken om å starte opp igjen. Fra før hadde han det sovende selskapet Tvenge Invest AS. Dette var det mulig å vekke fra dvalen. Det var bare et stort pengeproblem. Bedriften trengte over 300.000 kroner i frisk kapital for å komme i gang igjen. Det var starten på en fantastisk snuoperasjon.

– Først reiste jeg rundt til alle hjertestarterkundene våre i østlandsområdet for å fortelle dem sannheten. Vi hadde gått konkurs, men jeg forsikret dem om at alt ville gå bra. Overraskende nok møtte jeg stor forståelse fra alle. De ville bli med videre, sier han.

Deretter tenkte han på hvem han skulle snakke med om pengene firmaet hadde utestående. Redningen ble firmaet Trafikkdirigering AS – en av deres største kunder. De lånte Tvenge først 60.000 kroner slik at han vant budrunden om listen sin og deretter over 300.000 kroner. Han døpte så om Tvenge Invest AS til Trygg Partner AS.

Ny suksess

Forutsetningen var at driftssjef Eirik Tyrihjell og daglig leder Kåre Høitomt fikk komme inn på eiersiden.

– Det gjorde de naturligvis. Trafikkdirigering har bygd opp en fantastisk suksess, har fått Gasellestatus fire år på rad og omsetter for cirka 100 millioner 2017. Det er en ære for meg å ha dem i ryggen, sier Tvenge. Trygg Partner AS – med Tvenge i spissen – har passende nok kontorer i 1. etasje i lokalene til Trafikkdirigering AS i Valhallavegen 12 på Gardermoen i dag. Derfra jobber Tvenge, en salgssjef og to instruktører med å bygge opp en ny suksess. Primært med salg av hjertestartere, kurs- og opplæringsvirksomhet. Målet er en dobling i omsetningen – til 5 millioner kroner neste år.

– Det er et hårete mål, men jeg mener det er realistisk, sier han.

– Hva har du lært av denne prosessen?

– Jeg har blitt sterkere, kjenner meg selv bedre og vet at det går opp og ned her i livet. Jeg vil også benytte anledningen til å takke spesielt fem som har støttet meg ekstra mye underveis i prosessen. Det er moren min, ekskjæresten min, Eirik og Kåre i Trafikkdirigering og Idar Vollvik. De har stått last og brast ved meg, og fortjener all mulig ros for det, sier Tvenge.

– Jeg har jo måttet restarte næringslivshjertet mitt. Det er rart, spesielt med tanke på det produktet jeg jobber med i dag, sier han, tar tak i en hjertestarter og går mot utgangsdøra. Næringslivshjertet hans slår igjen.

Vollvik: Jovial fyr med gode hensikter

Seriegründer Idar Vollvik (50) kjenner seg igjen i mye av det kameraten Tom Christian Tvenge har vært gjennom. – Jeg har selv gått på et par smeller, sier han.

I helga var Tvenge blant gjestene som feiret 50-årsdagen til Idar Vollvik i Bergen. Vollvik er blant dem som har støttet Tvenge mest i arbeidet med å bygge seg opp igjen.

– Han er én av mange gründere som gjør mye rett, men går på en smell som velter alt det positive som er bygd opp. Ofte legger man også for lite vekt på å få juridisk hjelp på samarbeidsavtaler, men er opptatt av å skape resultater og kan bli litt «fartsblind» i kampens hete. Men så oppstår det humper i veien som en ikke har hatt kompetanse til å forutse, sier Vollvik til EUB. 

– Kjenner du igjen mye av deg selv i ham?

– Jo, da, jeg har selv gått på et par smeller, men ristet de av meg, krummet ryggen og gått videre.

– Sosialt uakseptabelt

– Hva er hans beste egenskaper?

– Tom er en jovial fyr med gode hensikter og en god porsjon sjarm, noe som kommer godt med når en driver salg, og jeg respekterer at han står opp om morgenen og gyver på i god ånd, svarer Vollvik.

– Hva tenker du om at han er så åpen, både om opp- og nedturer?

– Jeg tror det er viktig at vi aksepterer at det er lov til å prøve og feile, så lenge man har ærlige hensikter og har gjort sitt beste. Folk flest liker å skryte av alt det gode en har fått til, men det er nok fremdeles litt sosialt uakseptabelt å ha «gått på ræva», noe jeg tror kan endre seg dersom flere Tom-er står fram og også prater om feilene en har begått, sier han.

Daglig leder Kåre Høitomt i Trafikkdirigering AS og nå deleier i Trygg Partner AS sier følgende: 

– Tom er en knakende god selger og har mye drive. Bransjen med hjertestartere og øvrig førstehjelpsutstyr, samt ditto kursing er i stadig vekst, prisnivået er jo blitt slik at livsviktige hjertestartere nå nærmest blir et allemannseie. Jeg har stor tro på selskapet framover, sier han.

– En konkurs er aldri en festlig affære. Den avgjørende faktoren til at vi måtte gå til skifteretten var den negative omtalen vi fikk av et brannprodukt vi importerte, som resulterte i at vår største leverandør stoppet salget. Den delen av firmaet som drev med hjertestarter og førstehjelpskurs har alltid vært god, og det var en riktig avgjørelse av Tvenge og fortsette med dette. For meg ble det en skillevei og et naturlig tidspunkt å avslutte et businessforhold med Tvenge. Jeg håper selvfølgelig at Tvenge lykkes og får en rask suksess, sier Carl Jørgen Owre, tidligere kompanjong med Tvenge i næringslivet.

– Det endte ikke bra. Hele saken er trist, vi hadde stor tro på produktet, sier Tommy Myhre, kategoridirektør i Elkjøp.

Gode råd til gründere

Bård Stranheim i Innovasjon Norge sier opp- og nedturer er beskrivelsen av selve gründerreisen.

– Den som våger å løse et problem ved å starte en ny bedrift, går ikke fri. Eller sagt på en annen måte: Treffer du på første forsøk har du ikke lært deg gründerfaget. Det handler om å våge å gå ut i det ukjente, hvor hypoteser skal testes på det virkelige liv. 

Her er hans beste råd til gründere: 

Vær mer opptatt av hvorfor du skal finne en løsning enn hva tjenesten eller produktet er. De fleste forelsker seg i selve løsningsforslaget sitt. 

Test ut alle antakelser så fort som mulig. Vær glad når du skjønner at du har tatt feil. 

Finn gode folk du kan jobbe sammen med. De færreste er for eksempel både teknologer og selgere

Konkursstatistikk

Hittil i år har (til og med november) har 437 bedrifter i Akershus gått konkurs. Det har vært 204 tvangsavviklinger.

Totalt i Norge var det 4.149 konkurser og 1.515 tvangsavviklinger. I 2009 ble det etablert 42.069 foretak. Av dette var 11.546, drøye 27 prosent, fortsatt aktive i 2014. 

AS var mest overlevelsesdyktige med en overlevelsesgrad på nesten 49 prosent. Kilder: SSB og Brønnøysundregistrene.

Trygg Partner AS

Besøksadresse Valhallavegen 12 på Gardermoen.

Tom Christian Tvenge er daglig leder. Har med seg én salgssjef og to kursholdere.

Tidligere navn er Tvenge Invest AS.

Selger hjertestartere, førstehjelpsutstyr og tilbyr kursvirksomhet.

Slik er aksjefordelingen: Tvenge (62 prosent), TyriTomt Holding AS (30 prosent) og Anders Haugerud (8 prosent).

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.