– Jeg vil heller skifte regjering framfor kommune, sier Paul Johan Moltzau, leder av Hurdal Sp.

STERKT MOTSTANDER

Moltzau har tidligere vist at han er sterk motstander av kommunesammenslåing. Han var nesten på gråten da han for tre år siden meget motvillig gikk med på å gå i sonderinger med Ullensaker. Han er ikke blitt mildere stemt over at Hurdal skal slå seg sammen med en annen kommune. Tvert om.

– Jeg er nesten mer imot nå enn for tre år siden. Hvis jeg i det hele tatt skal vurdere dette, må jeg bli overbevist om at det blir billigere å drifte en ny kommune og at det gir bedre tjenester ut til innbyggerne våre, sier han.

Moltzau vil heller bytte regjering. Han mener at hvis Sp får en hånd på rattet, så vil det komme større overføringer til kommunene.

– Jeg opplevde det slik forrige gang Sp satt i regjering, sier han.

Han frykter at Hurdal vil gå inn i regresjon ved en sammenslåing.

– Jeg frykter vi vil miste arbeidsplasser. Vi vil jo ha flere stillinger, framfor færre og jeg frykter for at vi mister muligheten for å påvirke. Jeg mener også at byråkratiet vil ese ut. Prinsippet til Senterpartiet, er at vi vil ha mest mulig tjenester nær oss. Selv om vi er en liten kommune, tror jeg at vår beliggenhet tett på Gardermoen vil skape den utviklingen som gjør av vi kan overleve som egen kommune. Vi har store ambisjoner om å ta den utviklingen, sier Moltzau, som har større tro på en Øvre Romerike-kommune enn en sammenslåing med Eidsvoll.

– Skal vi først ta grep, må vi gjøre det skikkelig, sier han.

SPENNENDE UTSPILL, MEN …

Gunne Morgan Knai er varaordfører for Ap i Hurdal kommunestyre.

– Vi har programfestet at vi skal finne en best mulig løsning for bygdesamfunnet Hurdal, dersom en kommunesammenslåing viser seg uunngåelig. Vi må konkludere med at om vi ikke greier oss som egen kommune, må vi gå ut og søke andre allianser, sier han.

– Er det uunngåelig?

– Ikke per dags dato. Nei.

Knai understreker at Ap for tre år siden stemte for å «snakke» med Eidsvoll framfor Ullensaker da sammenslåing var på agenda forrige gang.

– Men jeg mener at det er viktig at Ap i Eidsvoll og Hurdal snakker sammen, at vi tar utspillet seriøst og realitetsbehandler dette innad i partiet, sier varaordføreren til EUB.

TENKER STØRRE

Lederen av Eidsvoll Høyre, Christoffer Nyborg, er ikke fremmed for å tenke andre kommunestrukturer, men han tenker større.

– Skal man oppnå noe, er det naturlig å se på hele Øvre Romerike i denne prosessen. Vi må tenke langsiktig, gjerne 50 år inn i framtida. Vi må heve blikket og etablere en robust kommune for framtida. Det er mye viktigere enn kortsiktige millioner. Langsiktige gevinster er viktigere. Men jeg vil ikke avslå Eidsvoll og Hurdal slik sett, men jeg mener det er unaturlig å ikke se den store sammenhengen, sier han, og legger til:

– Jeg er positivt overrasket over at Madsen og Ap tenker nytt, men det blir for smalt.

– ET SPENNENDE UTSPILL

– Det er jo et spennende utspill som Einar Madsen nå har kommet med på eget initiativ, sier ordfører i Eidsvoll, John Erik Vika fra Sp.
Han viser til at Eidsvoll kommune i forrige runde gjorde et vedtak på at kommunen ikke skal slå seg sammen med noen andre, men han er nå åpen for at spørsmålet kan tas opp igjen om eidsvollingene og hurdølingene er for det.
– Jeg er ikke prinsippielt imot frivillig sammenslåing, men jeg er imot tvang. Det er tett samarbeid mellom Hurdal og Eidsvoll på mange områder, og kommunene har mye å tilføre hverandre. Nå må politikerne her på huset internt ta en diskusjon rundt saken for å se om det er aktuelt å gå videre, sier Vika.

LES OGSÅ: Skal forhandle om kommunesammenslåing

Fakta

I 2016 påla Stortinget landets kommuner å avklare sammenslåinger med andre kommuner.

Eidsvoll vendte seg til Nord-Odal, mens Hurdal inngikk en intensjonsavtale med Ullensaker.

Begge deler rant ut i sanden.

Nå, tre år etter, foreslår varaordfører i Eidsvoll, Einar Madsen (Ap), at Hurdal og Eidsvoll slår seg sammen til én kommune.

Utspillet blir møtt med en smule skepsis.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.