• KORTVARIG VARME: - Aps opplegg er som å pisse i buksa, sier Høyres gruppeleder Tone Cicilie Danielsdatter.

Holum bor i villa i Eggervegen nær Eidsvoll stasjon sammen med kone og tvillinger på to år.

– Jeg forstår at kommunen trenger penger. Jeg ser behovet, og innføringssatsen på to promille er ikke noen krise. For meg betyr det en ekstra utgift på 6.000-7.000 kroner i året, forteller han.

Holum har de tre siste årene drevet sitt eget IT-konsulentfirma.

- Nå går det rundt, men for to år siden ville eiendomsskatt blitt tøft, sier han.

KALKULATOR: Sjekk hva du må ut med i eiendomsskatt

– MER ENN JEG REGNET MED

Kommunens opptrappingsplan betyr eiendomsskatt på sju promille det fjerde året.

– Da treffer det veldig hardt. Dette blir mer enn jeg hadde regnet med. Det er jo snakk om like mye som en liten bil i året, sier han.

– Det blir ekstra surt med eiendomsskatt når den blåblå regjeringen gir enorme skattelettelser til superrike i stedet for å prioritere overføringer til kommuner som trenger det, sier Holum.

DROPPER SKATTENE I 2018

Fredag vedtok Arbeiderpartiet å gå imot rådmannens budsjettforslag om å innføre eiendomsskatt allerede i 2018. Partiet vil dekke inntektstapet på 30 millioner kroner ved å bruke oppsparte midler.

– Hva det blir til med eiendomsskatt i 2019 må vi komme tilbake til. Vi må se hva finansutvalget som nå skal nedsettes, kommer fram til, sier partiets styreleder, Ole Guttorm Brenden.

SPAREPENGER

For å saldere hele handlingsplanen fram til og med 2021, er partiets nåværende løsning å ta av sparepengene hvert år.

Forslaget har falt den politiske opposisjonen tungt for brystet, selv om alle de borgerlige partiene kjemper mot innføring av eiendomsskatt.

HØYRE OM EIENDOMSSKATT: Horribelt med hasteinnføring

– Som å tisse i buksa

– Vi kan ikke bare bruke fondsmidler for å saldere budsjettet. Det er som å tisse i buksa. Vi må effektivisere drifta, sier Høyres gruppeleder Tone Cicilie Danielsdatter.

– Jeg er ekstremt opprørt over Aps forslag, sier Danielsdatter.

– Jeg er glad for at det ikke blir eiendomsskatt neste år, men Ap tenker ekstremt kortsiktig og gjør bare problemene for kommunen større i årene framover.

Ap har uttalt at de ikke vil gjøre noe med det kommunale tjenestetilbudet.

– Når de ikke vil redusere tjenestetilbudet, er det ensbetydende med å øke forbruket på drift. Dette blir en vinglete måte å styre kommunen på, sier Danielsdatter.

– Vi må effektivisere drifta og se på hva vi bruker pengene på. Og vi må selge eiendommer, sier Danielsdatter.

TAPER 105 MILLIONER KRONER

– Med det forslaget taper vi 105 millioner kroner i løpet av de kommende fire årene, påpeker økonomisjef David Eriksen. Både han og rådmannen er bekymret for kommuneøkonomien.

– Det får følgekonsekvenser dersom vi utsetter innføring av skatten ett år, påpeker Eriksen.

Med nåværende opplegg kan skatten starte på to promille av eiendommens verdi. I de påfølgende årene kan satsen økes til fire promille året etter, så seks og til toppnivået på sju promille det fjerde året.

– I handlingsplanen har vi lagt inn 30 millioner kroner i 2018 og 60 millioner kroner i 2019. Skal vi ikke starte før i 2019, får vi da inn bare 30 millioner kroner og slik fortsetter det. Totalt for handlingsplanperioden taper i 105 millioner kroner i forventet inntekt. Endrer regjeringen opptrappingsplanen for eiendomsskatt slik de har foreslått, blir tapet enda mye større, sier økonomisjef David Eriksen og påpeker at inntektstapene må dekkes av disposisjonsfondet. Det er i dag på knappe 270 millioner kroner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.