• HAR RETT: – Trygve Slagsvold Vedum har helt rett, men han framstiller det som «kampen mot kommunesammenslåing». Det er å snu det på hodet, sier Tone W. Trøen i Høyre.

– Det er ikke bare realistisk å se for seg at kommunesammenslåings-prosessen vil fortsette med fire år til med borgerlig regjering. Det er svært sannsynlig, sier Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er på valgkampturné. I løpet av en snau formiddag har han tatt veien langs Mjøsas bredd fra Hamar før han stopper i Nannestad. I kommunehuset i kommunen som sa tvert nei til å slå seg sammen med noen, forsøker han å spre budskapet om at framtida slett ikke er avklart. Han har fått med seg Eidsvolls Senterparti-ordfører John Erik Vika og Martha Tærud, nummer to på Akershus Senterparti sin liste til stortingsvalget.

– FALSK TRYGGHET

Det var første juni i år at kommunalkomiteen på Stortinget bestemte seg for å redusere antall kommuner fra 428 til 354. På Romerike skal kommunene Skedsmo, Fet og Sørum slå seg sammen. Resten av kommunene blir som de er, i denne omgang, etter flere år med debatter, utredninger og folkeavstemninger. På Øvre Romerike fant Hurdal og Ullensaker ut at de ville forhandle, men folkeavstemninger i de to kommunene satte en stopper for å gå videre med planene. Men fylkesmannen sa ja. Hun anbefalte å gjøre Øvre Romerike til en, stor kommune.

– Det er en realitet at partiene til høyre i norsk politikk har større ambisjoner enn det som ble resultatet etter denne fireårsperioden. De vil ikke bare ta omkamper, de vil kjøre på enda hardere. Det kan de fordi apparatet nå er klart, i motsetning til for fire år siden da prosessene måtte starte opp, sier Slagsvold Vedum.

– VIL FLYTTE SEG

John Erik Vika understreker at Eidsvoll ikke avviste sammenslåing.

– Nei, vi sa at vi kunne være med på diskusjoner. For Senterpartiet handler det ikke om et bastant nei til sammenslåinger, men om at det er kommunene selv som må bestemme. Dersom kommunene på Øvre Romerike blir slått sammen vil vi se at det demokratiske tyngdepunktet flytter seg til Jessheim. Eidsvoll vil få mindre å si, sier ordføreren.

Høyre vil fortsette

Tone W. Trøen i Høyre bekrefter at Trygve Slagsvold Vedum har helt rett i at kommunereformen vil fortsette om det blir fire nye år med borgerlig regjering. 

– Vedum er helt klart inne på noe. Dersom det blir fortsatt blå regjering, vil kommunereformen fortsette. Men Vedum framstiller det som om noe man må være bekymret for. Det er å snu verden på hodet, sier Tone W. Trøen, 2.-kandidat på Akershus Høyre sin stortingsliste. 

– Senterpartiet snakker om «kampen mot kommunesammenslåing». Det er viktig å huske på at vi ikke gjennomfører reformen for å forandre Norge, men fordi Norge forandrer seg, sier hun. 

Samtidig sier hun at en fortsatt kommunereform vil være avhengig av nye forhandlinger etter valget. 

– En ny regjering og nye samarbeidsavtaler må avklare prosessen videre. Men Høyre mener at det fortsatt skal være en frivillig ordning. Etter fire år med diskusjoner og prosesser, er det naturlig om det er flere som etter hvert kommer til at det er fornuftig å slå seg sammen, tror hun. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.