I en plukkanalyse hos Øras før jul ble tilfeldige sekker med plastemballasje fra Jessheim og Eidsvoll kontrollert.

– Av 412 kilo plastavfall var 14,4 prosent forurensning. Særlig prøven fra Jessheim inneholdt relativt mye hvit isopor, restavfall og næringsavfall, sier kommunikasjonsrådgiver Kirsten E. Lundem.

FEIL SEKK

I plastavfallet fant de Q-tips, bind, og tannbørster. Slikt hører ikke hjemme der, men i restavfall. Også matrester, tilgriset plastemballasje og næringsavfall var synderne.

– Fra Eidsvoll var i hovedsak mat og tilgriset plast, bleier, planter, skumgummi og næringsavfall den største forurensningen, påpeker Lundem.

Øras er glad for at mange er flinke til å kildesortere, men vil vi skal bli enda flinkere.

– Dårlig kildesortering fører til økte kostnader her, og høyere renovasjonsgebyr til kundene. Derfor er det synd at noen ødelegger ved å gi blaffen. Gidder du ikke å rengjøre plasten, kast den heller i restavfallet, sier hun.

RETT I SØPLA

Årlig forbruker nordmenn 100.000 tonn plastemballasje. 30.000 tonn kildesorteres.

– Vi er flinke og myndighetene skryter av oss, men vi kan bli bedre, sier seniorrådgiver Helge Mobråthen i Grønt Punkt, som årlig sjekker tonnevis med plastemballasje ved rutinesjekker.

De betaler kommunene for det som leveres, men det forutsetter mindre enn ti prosent forurensning på plasten. Skitten plast gir fratrekk i betalingen.

– Derfor må matrester skylles vekk fra plasten, sier Lundem.

Plastemballasje egner seg godt til å beskytte mat og bidrar til å redusere matsvinn. Skal plasten gjenvinnes effektivt, må den imidlertid være renest mulig. Mye plast er ren etter bruk, men er det matrester eller annen skitt på den, handler det om å skylle godt for å unngå problemer i gjenvinningen.

– Dessuten blir matrester illeluktende av å ligge i plastsekken, og skaper svært dårlige arbeidsforhold for dem som faktisk sorterer dette, sier Lundem.

MANGE GANGER

Plast kan brukes mange ganger. For fem år siden var forurensningen 13,6 prosent i snitt i Norge.

– Nå er vi på 9,6 prosent, så det har vært en stor forbedring, sier Mobråthen og understreker samtidig at målet er fem prosent forurensning.

Grønt Punkt sitt kvalitetskrav på er fem prosent, men opptil 10 % blir akseptert under forutsetning av at forbedringstiltak iverksettes.

Både isopor og vedsekker av «plastgarn» skal kastes i restavfall.

Plastemballasje er gjerne forpakning rundt mat- og dagligvarer.

Den må være så ren som mulig for å gjenvinnes.

LES OGSÅ: Bruktbutikken på Øras skal hete omgjØras

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.