Erfaringen med psykiske helseplager i nær familie gjør at Ole Andreas Underland nå bygger opp et medikamentfritt behandlingstilbud for psykiatriske pasienter. Før starten står 100 mennesker med psykiske helseplager på venteliste - og Hurdalsjøen Recoverysenter får henvendelser fra folk i hele Europa som kan tenke seg jobb der.

For pionéren Ole Andreas Underland betyr nysatsingen noe helt spesielt.

For 27 år siden opplevde nemlig helsegründeren at hans egen bror gjorde slutt på livet. Han slet med psykiske helseplager og endte livet på tragisk vis. Han har også selv opplevd psykiske helseplager i nærmeste familie. Dermed har han selv merket godt hva det gjør med livet - og hvordan dagens offentlige psykiske helsevern er oppbygd.

LES OGSÅ: Behandling med sunt kosthold og frisk natur

- Jeg har opplevd selvmord i nær familie, og også sett betydningen av å snakke med folk som har opplevd det. Som helsegründer har jeg alltid vært opptatt av å kunne gjøre en forskjell. Jeg vet hvordan det skal gjøres, og av den grunn må jeg gjøre det, sier Underland til EUB.

Han sitter i avgangshallen på hovedflyplassen på Gardermoen. Flyet til Trondheim skal snart lette. Underland er ukependler. I forbindelse med det nystartede Hurdalsjøen Recoverysenter har han bosatt seg på Bogen i Hurdal. Der bor han i ukedagene for å bygge opp nysatsingen. Hurdalsjøen Recoverysenter skal behandle psykiatriske pasienter med sunt kosthold, naturopplevelser og trening. De er landets første offentlig godkjente private psykiatriske sykehus. Incita står bak, og i første omgang blir det minimum 30 plasser ved Hurdalssjøens bredd.

Bygger ti sentre i hele Norge

- Målet vårt er å hjelpe mennesker med psykiske helseplager til å leve gode og selvstendige liv uten unødvendig eller overdreven bruk av medikamenter.

Nysatsingen i Hurdal skal bare være starten. Allerede før jul regner Underland og kollegene med at recoverysenter nummer to er på beina i Norge. Om noen år håper de å ha ti slike sentre her i landet.

LES OGSÅ: Sunne tanker

-Vi er overveldet over responsen, men som helsegründer er det akkurat dette jeg har planlagt for. For noen år siden bestemte jeg meg for å lage Norges første psykiatriske sykehus som er akkurat sånn brukerne ønsker seg. Det er det vi gjør nå. De har 19 brukerorganisasjoner bak seg.

- Dette er noe mange ønsker velkommen nå. Responsen viser det. Fra brukere og ansatte. De ser at vi trenger behandling med hovedfokus på noe annet enn medisinering innenfor psykiatrien. For fem år siden skrev politikerne til de offentlige helseforetakene og ba dem om å etablere medikamentfrie tilbud til brukerne. Hittil er det ingen som har gjort det. Dermed trenger du ikke være Einstein for å forstå at det er et skred av forventning når vi nå har fått godkjenning til å starte dette ved Hurdalssjøen, sier Underland.

Den store nøkkelen er reformen fritt behandlingsvalg. Den tar sikte på å redusere ventetidene, stimulere de offentlige sykehusene til å bli mer effektive - og ikke minst øke valgfriheten for pasientene.

- For mange pasienter venter unødvendig lenge på behandling på sykehusene våre. Samtidig er det ledig kapasitet, både i offentlige og private sykehus. Det er frustrerende og kan skape utrygghet for pasientene. Reformen vi legger fram i dag gjør det mulig å ta alle gode krefter i bruk, både i private og offentlige sykehus, sa statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding fra Regjeringen i juni i fjor.

- Vi foreslår å innføre fritt behandlingsvalg innen rusbehandling, psykisk helsevern og noen andre fagområder i løpet av 2015. Det er disse pasientene vi mener har størst behov for å få styrket sine rettigheter raskt, sa helseminister Bent Høie.

Reformen er hele nøkkelen

Det er denne reformen som er hele nøkkelen for nysatsingen til Incita. Den er fortsatt ikke iverksatt fullt ut. Etter reformen vil pasienter med behov for hjelp innen psykisk helsevern selv kunne velge hvor de vil behandles blant godkjente institusjoner - på det offentliges regning. Psykiatriske pasienter som dermed ønsker seg til Hurdalsjøen Recoverysenter vil dermed kunne få henvisning dit fra sin helseinstitusjon.

- I det psykiatriske helsevesenet i dag er det nesten utelukkende fokus på medisiner. Det jobber masse flinke mennesker der, men systemet er i beste fall dysfunksjonelt og uhensiktsmessig hvis du ser på hva som skal til når mennesker er i krise og trenger hjelp. Det er i hovedsak én behandling du får om du blir lagt inn på en psykiatrisk klinikk i dag, og det er medisinering. Vil du ikke ha det, blir du tvangsmedisinert. Slik kan det ikke være.

Recoverysenteret skal ha plass til 30 beboere, og vil i full drift ha 80-90 ansatte fordelt over 2.500 kvadratmeter der Østsiden bo- og behandlingssenter hadde tilholdssted.

- Vi vil sette inn team av ekspertise og ansatte som jobber 24 timer i døgnet sju dager i strekk. På den måten vil pasientene hele tiden vite hvem de kan forholde seg til, få forutsigbarhet og trygghet. Vi mennesker må, uansett om vi har mistet et bein, fått astma eller KOLS, lære oss og leve med helseplagene slik at de i minst mulig grad får styre livene våre. For å kunne leve med sykdom må du kunne noe om den, lære om symptomene og hvordan dette virker på andre. Du må bli ekspert på egen sykdom. For oss blir oppgaven å skreddersy et opplegg som hjelper brukerne til å holde seg friske, sier Underland om Hurdalsjøen Recoverysenter som ved siden av sunt kosthold, gode naturopplevelser og fysisk trening, skal jobbe systematisk både på gruppe- og individnivå med det mål å lære seg sin egen måte å ta kontroll på i kritisk viktige situasjoner.

Om Ole Andreas Underland

58 år.

Utdannet som psykiatrisk sykepleier.

Bor på Bogen i Hurdal og i Trondheim.

Kjøpte seg opp i det private helseforetaket Incita i 2012. Eier 40 prosent av aksjene.

Hadde ideen om å starte Hurdalsjøen Recoverysenter, et behandlingstilbud som vil prøve alle andre behandlingsformer enn medisinering av personer med psykiatriske helseplager først.

Snart kan det være ti slike sentre rundt omkring i landet.

Familie: Gift med Berit. Tre voksne døtre.

Interesser: Elsker å være i skogen med hunden og gå på jakt. Særlig etter fugl og hjort.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.