Skogmo skole sto ferdig i 2001 for inntil 330 elever. Året etter kom det midlertidige brakker for Døli-elever, men de ble stående og er dessuten supplert. Av dagens 474 elever har 140 sin skolehverdag i disse brakkene.

- Det er 14 klasserom i skolen og åtte i brakkene. To er uegnet som klasserom. Én klasse mangler sågar en base, sier FAU-leder Irene Markegård.

IKKE FØR 2026

FAU fortviler over at skolekapasitetsutvalget ikke planlegger utbygging av Skogmo før i 2026.

- Det er for dårlig. Vi har i mange år ventet på utbygging. Skolen ligger i sentrum med ytterligere stor vekst, og det er forunderlig at kommunen ikke prioriterer i pressområder, sier hun.

Fordi kapasiteten er sprengt, stenger skolen grensene til Skogmo neste år og tar kun inn elever fra kretsen.

- Det betyr også at søsken splittes, og dette kan ikke klinge bra hos de blåblå som er for fritt skolevalg, sier FAUs nestleder Jahn Thomas Lind.

- Løsningen er heller ikke god, for vi er da avhengig av at prognosens lave elevtall holder stikk. Men det skal bare noen få elever til før kabalen sprekker, for vi tåler ikke flere førsteklassinger her. Man kan ikke basere seg på at slike familier ikke flytter til Skogmo, sier Markegård.

Aller helst vil foreldrene ha større skole, men krever uansett at SFO forbedres umiddelbart.

- Dette kan gjøres ved å flytte tospråklig senter til en skole med kapasitet, og samtidig sette opp ekstra brakker. Da blir SFO fungerende. Det er uholdbart at 180 elever bare har 98 kvadratmeter å boltre seg på. Siden 2005 har skolen brukt brakkene kalt Humla midlertidig, i påvente av utbygging. Når utbyggingen ytterligere forsinkes må dette ses på nå, understreker hun.

Kjøkkenforholdene i Humla er dessuten ikke tilfredsstillende med tanke på hvor mange barn som serveres, derfor blir maten tilberedt i hovedbygget. Garderoben er liten, og uoversiktlig i hente- og bringesituasjonen om morgenen og ettermiddagen.

- I tillegg deler 45 elever to vasker og to doer, og det er ikke plass til tørkeskap, sier Markegård.

NOK PLASS

- Det er merkelig at skoleutbyggingen ikke står i stil med boligprogrammet i en kommune som vokser så raskt som Ullensaker. Kommunen eier en stor tomt rett ved Skogmo så her er det mer enn nok plass til å bygge uten å måtte ut i markedet for å kjøpe areal. Her er det god plass til en 1-10-skole. Da kan man for eksempel selge Nordby som ligger på en svært ettertraktet tomt, påpeker Lind.

Han er også er opptatt av bedre utnyttelse av bygningsmassen.

- Mange skoler i dag står tomme 15 timer i døgnet. Når det bygges nytt må det tenkes på å bruke skolene som flerbrukssentre, som for eksempel i Nordkisa, påpeker han.

Massiv innflytting

Den nyeste planen for Jessheim sørøst viser omfattende utbygging på Skogmo.

Hvis rådmann Tor Arne Gangsø får det som han vil, vedtar Hovedutvalg for overordnet planlegging (HOP) 2. mars å legge et nytt forslag til kommunedelplan for Jessheim sørøst ut til offentlig ettersyn. Dokumentet er datert 20. februar.

- Hvor i alle dager har man tenkt at barna her skal gå på skole, undrer Skogmo FAUs leder Irene Markegård når hun får se kartet som viser utbyggingsplanene i området.

MANGE NYE INNBYGGERE

I 2012 bodde rundt 2.500 mennesker innen planområdet. Kommunen planlegger nå rundt 1.575 nye boliger og 3.800 innbygger der, og varsler dels høy utnyttelse i de mest sentrumsnære boligområdene.

- Skogmo skole baserer seg på bare to førsteklasser fra neste skoleår og noen år framover. Det er enkel matematikk å se at det ikke holder i lengden, sier Markegård.

- I tillegg kommer det mange nye innbyggere til Ullensaker når LHL-sykehuset og terminalen på Gardermoen etter hvert står ferdig. Mange av disse er småbarnsfamilier og det kommer til å øke presset på alle skolene våre. Det er nok en grunn til at Skogmo trenger utbygging raskt, sier FAU-nestleder Jahn Thomas Lind.

NESTEN IKKE BILER

Begge FAU-lederne påpeker i tillegg den positive trafikksituasjonen som hersker rundt sin skole.

- Ingen skoler i Ullensaker har så stor andel syklende og gående elever. Det vil også gjelde hvis Skogmo blir utbygd fordi svært få elever i sentrum trenger å bli kjørt til skolen, sier de.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.