• AVLUKKE: Martha Tærud på veg inn i stemmeavlukket som er satt opp hos Nannestad kommunes servicekontor.

– Jeg vil oppfordre absolutt alle i hele Norge til å bruke stemmeretten sin. Nå er det så enkelt og lettvint å få til med tidligstemming fra 1. juli til 9. august. Deretter er det forhåndsstemming. Bruk stemmeretten, sier Martha Tærud.

Hun mener at det er svært viktig at alle bruker stemmeretten sin for å bidra til et så godt demokrati som mulig.

LIKE VIKTIGE

– Jo flere som bidrar til styringa i Norge, jo bedre blir styringa. Alle stemmer er like viktige. Ingen stemme er mer verdt enn noen andre. Ved de siste valgene har det vært for dårlig oppslutning. Jeg vil oppfordre blant annet studenter til å tidlig- eller forhåndsstemme. Det er fort gjort å tenke på mye annet ved starten av et nytt studieår, sier Tærud.

MULIGHETER TIL Å STEMME

Hun peker da på at mange flytter fra hjemstedet sitt når man er ferdig på videregående skole.

– Da kan det fort bli litt utfordrende å komme seg tilbake på valgdagen. Det er derfor helt fantastisk at vi nå har en så lang periode i forkant hvor det er mulig å bruke stemmeretten sin, sier Tærud.

Hun trekker fram at det blant annet er viktig å ivareta bestemte grupper, spesielt ungdom, men også innvandrere.

– Innvandrere har nødvendigvis ikke så god innsikt i det demokratiske systemet vi har i Norge. Opplysning er derfor svært viktig, sier Tærud.

PÅVIRKNING

Hun mener at uansett hva man mener om styresettet bør man bruke sin stemme.

– Det er gjennom stemmeseddelen man kan påvirke. Ønsker man regjeringsskifte, så er det én måte å gjøre det på. Å stemme. Ønsker man at regjeringen skal bli sittende, er det også én måte å gjøre det på. Å stemme. Når folket har talt er det politikernes jobb å imøtekomme det – å lytte til folket og å være et åpent og lyttende styresett gjennom hele perioden, sier Tærud.

KVINNER BEST

Hun viser også til at kvinner statistisk sett har en noe større valgdeltakelse enn menn.

– Det er riktig nok marginalt, men en liten forskjell er det. Så da må mannfolka bli flinkere da, sier Tærud.

Hun ser tillit til politikere som en utfordring.

– Det er viktig at folk føler at de har noe å si, at min stemme betyr noe. Jeg er redd at folk skal føle avmakt i så stor grad at de gir opp. Det kan være ved for eksempel folkeavstemninger, hvor det blir flertall for en sak man selv mener er riktig, men hvor man i ettertid får tredd tvangsvedtak nedover hodet fra oven. Da får man en følelse av at min stemme ikke betyr noe, sier Tærud.

LES OGSÅ: Høie la Kongsvinger sykehus under Ahus

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.