– Stopp betyr at vi må si opp alle. Det er det ikke tvil om, sier Frode Thorsen, daglig leder i Jessheim-firmaet 3 – Bygg Mester AS.

Tirsdag kunne EUB avsløre de nye støysonekartene til Avinor, som kan bli en realitet om den tredje rullebanen på Oslo Lufthavn bygges. I den forbindelse går Ullensaker kommune inn for bygge- og delingsforbud på 2.000 eiendommer i områder med røde, gule og tilliggende stiplede linjer i støysonekartet. Så mange som 4.000-5.000 innbyggere kan bli direkte berørt – bare i Ullensaker.

Satset ti millioner

For Thorsen og ti ansatte i 3– Bygg Mester AS vil det få enorme konsekvenser dersom byggeprosjektet på eiendommen der Dønnums fabrikker sto, rett over veien for Hersjøen Camping, blir stoppet. De har, på vegne av tiltakshaver 3-Bygg Mester Eiendom AS, planlagt 60 leiligheter og eneboliger i kjede på en eiendom som i kommuneplanen er avsatt til framtidig boligformål. Tirsdag møtte han EUB på den snølagte tomta. Der viser en salgsplakat hvor langt prosjektet er kommet. «Her kommer kjedede boliger lik de du så på TV 2», står det.

– Prosjektet er ute til høring nå, og skal etter planen opp til 2. gangs behandling om ikke lenge. Vi har satset betydelig og lagt ned gode ti millioner i rensing av tomta for å få den byggeklar. Eiendommen har ligget i boligbyggeprogrammet i mange år. Vi hadde håpet å være i gang nå, sier Thorsen.

Vurderer hva de skal gjøre

Et midlertidig bygge- og deleforbud kan virke i fire år – før det kan forlenges med ytterligere to. Bakgrunnen for at Ullensaker kommune ønsker å innføre et bygge- og deleforbud i de aktuelle områdene er for å hindre at boliger og annen støysensitiv bebyggelse blir oppført i områder som senere viser seg å være utsatt for flystøy i for stor grad. Onsdag sender Ullensaker kommune et varsel om bygge- og delingsforbud til berørte grunneiere. De vil deretter få tre ukers høringsfrist på å si sin mening.

– Det vil bli en fryssituasjon. Du får ikke fradele boligeiendom, bygge på, bygge om eller bygge nytt i disse områdene, sier kommunaldirektør Inger Kronen Tveranger. Thorsen sier en stor del av driften i firmaet er bygd opp rundt Mogreina-prosjektet.

– Vi hadde sett for oss at boligeierne kunne flytte inn i 2019.

– Vil dere kreve erstatning?

– Det må vi vurdere nærmere, sier Frode Thorsen.

– Umulig å forutse

I februar applauderte ordfører Tom Staahle (Frp) byggeprosjektet på Mogreina-tomta. Nå går kommunen inn for et byggeforbud i det samme området.

Eiendommen huset i mange år Dønnums limfabrikk. 

– Ved rullering av nåværende kommuneplan ble eiendommen åpnet til boligformål, der eier blant annet måtte rense opp i gammel forurensing. De har gjennomført de pålagte oppgavene, og jeg mener eiendommen er ideell til boliger. uttalte Staahle til EUB i februar. Nå erkjenner han at rammene er totalt forandret.

– Det var umulig for meg og disse aktørene å forutse hva som kunne bli konsekvensen av de nye støysonekartene. Jeg minner om at tredje rullebane fortsatt ikke er vedtatt og at mye kan endre seg underveis. Jeg vil oppfordre Avinor til å komme raskt på banen med sin tiltaksliste. Selv vil jeg ha et møte med Mogreina-aktørene, sier Staahle i dag.

3 – Bygg Mester AS

 • Ble etablert i 1988 og er en lokal entreprenør på Romerike.
 • Utvikler tomteområder, selger og bygger flermanns- og eneboliger.
 • Har besøksadresse i Industrivegen 28 på Jessheim.
 • Sto registrert med drøye 22,2 millioner kroner i driftsinntekter i 2016. 
 • Moderselskapet 3 Bygg Mester Eiendom AS eier alle aksjene. De hadde drøye 76,6 millioner i driftsinntekter i fjor.

Tredje rullebane

 • Stortinget vedtok i juni å gi klarsignal for videre planlegging av den tredje rullebanen på Gardermoen øst for dagens hovedflyplass, altså i Ullensaker kommune.
 • Tredje rullebane er nå under planlegging.
 • Avinor har tidligere opplyst at det vil være behov for den tredje rullebanen innen 2030.
 •  Ny kommuneplan i Ullensaker kommune vil etter alle solemerker vedtas desember 2018.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.