–  De aktive svømmerne får ubehag, svimmelhet, kløe, utslett og sprekker i huden som fører til åpne sår. Noen er så ille plaget at de må ta pauser fra svømmetreninga i opptil flere uker, sier Torkil Jan Røseid som er far til en av de aktive svømmerne i klubben.

– Vi har også en seniorsvømmer som har utviklet hyperallergi og som slett ikke kan være i vann renset med Poolsan som er rensemetoden i Råholt Bad.

ENESTE I EUROPA

– Folk som bruker bassenget bare en gang imellom, merker nok ikke så mye. Det er de som er mye i bassenget som opplever plagene, og det er de aktive svømmerne våre, sier Røseid.

– Råholt Bad er det eneste idrettsbassenget i hele Europa som renses med Poolsan. Andre store norske anlegg som brukte rensemetoden, har nå gått over til klor. Det sier vel sitt, sier han.

DRIFTSPROBLEMER

Svømmeklubben har ved gjentatt anledninger påpekt uheldige utslag av rensemetoden overfor kommunen.

– Det var sikkert velment da politikerne vedtok å bygge et klorfritt anlegg. Men den gangen visste de ikke om plagene ved Poolsan. Nå opplever jeg at det er gått prestisje i å beholde rensemetoden, sier Røseid.

Svømmeklubben har nå skrevet brev til kommunepolitikerne og dokumentert helsemessige plager som de mener skyldes rensemetoden som brukes både i Råholt bad og Eidsvollhallen.

LIKEVERDI RENSEJOBB

– Kommunen må skifte over til klor siden det er det eneste, godkjente alternativet, sier Røseid.

– De to rensemetodene bruker forskjellige kjemikalier, men begge skal gjøre en rensejobb, kommenterer Jan-Christian Ulleberg som er daglig leder i Råholt bad.

– Kobberinnholdet i Poolsan kan skape reaksjoner, men klor skaper også utfordringer for enkelte, påpeker han.

– Vi som drifter anlegget, styrer på grunnlag av et kommunestyrevedtak, påpeker avdelingsleder Arnstein Bakken i kommunen.

– Vi tror det er hipp som happ hva man velger når det gjelder rensing, men Poolsan er dyrere enn klor, fastslår han.

POLITISK SAK

Eventuelt skifte av rensemetode kommer opp til politisk behandling i to hovedutvalg i februar.

– Årsaken er blant annet innspill fra svømmeklubben, forklarer ordfører John-Erik Vika (Sp).

Han er klar i sin vurdering.

– Det ser ikke ut som rensingen virker som den skal, og klor er ikke det samme i dag som på 1970-tallet, sier han.

– Problemet er driften

– Det er ikke Poolsan, men driften av anlegget som er årsaken til plagene i Råholt Bad, mener Geir Endregard.

– Vi har ikke opplevd slike problemer ved de andre bassengene som renses med Poolsan, sier han.

Endregard er nestleder i styret for firmaet som leverer kjemikaliene og kontaktperson for Eidsvoll kommune når det gjelder Poolsan som rensemetode.

Da kommunen valgte denne rensemetoden, var Endregard generalsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund. 

 Forbundet anbefalte tidligere Poolsan til rensing av svømmebasseng. Nå er anbefalingen ikke fornyet. 

– Årsaken er at vi krever ny vurdering ved forlengelse av anbefalinger. Det har vi ikke fått til i dette tilfellet, forklarer pressekontakt i astma- og allergiforbundet, Bo Gleditsch.

– Det betyr ikke at Poolsan er et dårlig alternativ. Vi har det for eksempel i bassenget på vårt eget barnesykehus, Geilomo. Vi vil ikke at barna skal puste inn klorgass, sier han.  

LES OGSÅ: Bekymret for omdømmet til Råholt bad

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.