- Vi ønsker å vekke til live en gammel tradisjon. Derfor ber vi så mange som mulig å ta på bunaden og gå i borgertoget sammen med oss.

Det er entusiastene Aud Gunleiksrud og Marianne Trondsen fra Damens aften, som sammen med 17. maikomiteen som lanserer tanken. Nå inviterer de alle som vil til å bli med i en egen avdeling i borgertoget, forbeholdt folk i bunad. Dette ble gjort i mange år på Jessheim inntil for få år siden.

TRIST

Da Gunleiksrud i fjor måtte svare nei på spørsmål fra publikum om det var bunadtog på Jessheim, ble hun trist til sinns.

OPP I OTTA: - Vi må snakke om 17. mai

- De sto og ventet for å være med i bunadstoget, og da tenkte jeg at det er på tide å starte opp igjen. Så nevnte jeg det på Damenes aften, og fikk gehør, forteller hun.

- Hva skjer nå?

- Vi skal bruke sosiale medier og telefonen flittig dagene fremover for å få folk til å komme fra hver krik og krok i kommunen. Mange bruker bunader i Jessheim by på nasjonaldagen, så da kan de like gjerne gå i tog sammen med oss, påpeker Trondsen.

Det er altså borgertoget som skal få sitt bunadinnslag. Sammen med rundt 25 lag og foreninger av alle slag.

- Vi går fylkesvis, og vi håper mange stiller opp. Bunandene setter et ekstra preg på borgertoget, sier kulturkonsulent Kathrine Øynebråten.

- Mange av våre nye landsmenn har flotte nasjonaldrakter. Kan de komme også?

- De er selvsagt hjertelig velkomne med sine drakter, dette er åpent for alle nasjonaliteter, påpeker hun.

SOM VANLIG

Ruta borgertoget tar er som før.

- Vi går ned Rådhusvegen til Ringvegen, derfra til Trondheimsvegen og så inn Storgata før vi returnerer til Rådhusplassen. Det blir et flott skue, sier varaordfører Willy Kvilten.

BILFRI NASJONALDAG: Sperret sentrum 

- Det er så flott å gå nedopver Storgata denne dagen med alle menneskene som står og ser på. Og det er fullt mulig å være med og deretter se russetoget litt senere, utbryter Gunleiksrud.

Ingen av dem har noen intensjoner om å ta glansen vekk fra bunadstoget på Eidsvoll.

- Det er institusjon som vi ikke skal måle oss med, men heller skal lage vårt eget bunadstog, presiserer Kvilten.

- Vi er takknemlige for dette initiativet fordi det skaper engasjement i byen. Vi ønsker selvsagt at Jessheim skal blomstre og ser frem til mange mennesker i flotte nasjonaldrakter, sier Øynebråten.

PROGRAM

Barnetoget starter som vanlig først, før det gjøres klart for barnehagetoget og deretter borgertoget og russetoget. Hovedtaleren i Jessheim på nasjonaldagen er tidligere ordfører Turid Smestad Jakobsen, og det er elever ved musikklinjen på Jessheim videregående som skal stå for underholdningen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.