– Mange er nok ikke klar over at det ikke er lov å bruke kurve/tåkelysene, eller grøftelys som mange kaller det, sammen med nærlys som kjørelys på dagtid. Det syndes mye mot dette. Når det er mørkt blir det rett og slett for sterkt lys. Ekstralysene kan imidlertid brukes som kjørelys, men da kun på dagtid. Er det mørkt skal hovedlysene brukes, sier Rogneby.

Han opplyser at politiet kan utstede forelegg for feil bruk av lys.

– Ute på kontroller opplever vi ofte at folk forteller at de ikke er kjent med dette lovverket, sier Rogneby.

Han opplyser at noe av regelverket for lysbruk på bil er særnorsk, men at også noe faller inn under EU-regelverket.

Fra Øst politidistrikt opplyses det at det kan bli forenklet forelegg på 2000 kroner for bruk av kurve/tåkelys sammen med nærlys.

Dette sier trafikkreglene om lysbruk:

§ 15. Bruk av lys

1. Lys som er påbudt for kjøretøy, skal være tent under kjøring når lys- eller siktforholdene gjør det påkrevd for å gi føreren tilstrekkelig synsfelt eller for å gjøre kjøretøyet synlig for annen trafikant

Under kjøring med motorvogn skal påbudt fjernlys, nærlys eller godkjent kjørelys alltid være tent.

Fjernlys må ikke benyttes slik at annen trafikant blir blendet. Det samme gjelder ved møte med jernbanetog, sporvogn eller fartøy som føres langs vegen.

Nærlys skal nyttes når fjernlys ikke er påkrevd eller ikke er tillatt brukt.

Parkeringslys skal være tent under stans eller parkering på veg når lys- eller siktforholdene gjør det påkrevd for å gjøre kjøretøyet synlig for annen trafikant.

Fjernlys eller nærlys må ikke være tent under stans eller parkering som nevnt i første ledd.

Tillatt hjelpelys må ikke nyttes til annet formål enn det er bestemt for.

Kurve-/tåkelys kan ikke nyttes sammen med nærlys.

Denne paragraf gjelder så langt den passer også for fører av sporvogn.

LES OGSÅ: Trailer med feil på bremser fikk kjøreforbud

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.