• ELEKTRIKER: Kristin Sletten er elektriker. Hun trives i en mannsdominert yrke.
  • EUB markerer den internasjonale kvinnedagen 2018 med masse godt stoff med lokale kvinner i front og fokus.

– Jeg ser jo at det ikke alltid har vært slik. Og jeg ser jo at det fortsatt er noen kamper å kjempe. Men jeg har aldri opplevd å bli diskriminert fordi jeg er jente, sier 32-åringen.

IKKE SÅ POLITISK INTERESSERT

– Jeg er egentlig ikke så veldig politisk interessert. Kanskje jeg ikke bryr meg så veldig fordi jeg tar likestilling som en selvfølge. Likestillingskampen tror jeg må ha vært viktigere tidligere enn nå. Men jeg innrømmer at det er godt å ha noen som går i bresjen og tar de nødvendige kampsakene. Det er godt å ha idealister, sier elektrikeren.

Yrkeskarrieren startet på kontor, men det ble i roligste laget for Kristin.

– Jeg ville drive med noe praktisk hvor jeg kunne jobbe selvstendig. Jeg er ikke avhengig av å jobbe i et team.

Hun er heller ikke avhengig av å jobbe i et kvinnefellesskap. Nå er hun alene kvinne i et elektrikerfirma med mellom 15 og 20 ansatte.

– Jeg opplever miljøet som fint. Gutta er lettvinte å jobbe med. De sier det som det er og er mer rett fram enn jenter. De sier det de mener og så er de ferdige med det. Når det er sagt, er det ei jente til i firmaet som jobber i butikken og ordner opp ellers. Det er greit å ha henne å snakke med, også.

ALENE UNDER UTDANNELSEN

Alene jente var hun også under elektrikerutdannelsen.

– Det gjør meg ingenting å være kvinne blant mange menn, sier hun.

– Hva med lønna? Tjener du det samme som dine kollegaer?

– Ja, selvfølgelig har vi samme lønn. Det er vel noen som tjener mer enn meg, men de har vært flere år i yrket enn meg. Jeg får da ikke dårligere lønn fordi jeg er kvinne! Lønna er jeg fornøyd med, og jeg kan jobbe så mye jeg vil og orker. Det er jo ikke sikkert at elektrikeryrket passer for alle kvinner, men det passer for meg.

OVERRASKET OVER AT ELEKTRIKEREN ER EI JENTE

– Du jobber ofte i hjemmet til folk. Har du noen gang blitt møtt med negative kommentarer?

– Nei. Enkelte har sagt at «kommer ei jente, da», og de mener ikke noe negativt med det. Andre blir overrasket, men det bryr jeg meg ikke om. Det er jo et faktum at det ikke er mange jenter i dette yrket.

Kristins mor har alltid vært yrkesaktiv og hun har en bror som driver eget firma.

– Alle er bare positive til at jeg er elektriker. Det er kjekt å ha en elektriker i familien, da.

Kristin mener at kvinner kan være i hvilket som helst yrke på lik linje med gutter og vise versa.

– Det er da helt naturlig. Det eneste som skiller oss, er kjønnet.

Fakta
  • Alder: 32 år
  • Bosted: Eidsvoll
  • Yrke: Utdannet seg til elektriker etter å ha jobbet på kontor i flere år. Jobber nå i Sigvartsen elektro AS i Eidsvoll.
  • Familie: Samboer
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.