Nærmere 120 sauer og lam er til nå døde som følge av ulvens herjinger på Gran, Toten, Brandbu og i Hurdal.

– Ulveforvaltningen er helt feilslått. Fortsetter det slik vil beitenæringa forsvinne i løpet av kort tid, sier Lars Olav Jensen, bestyrer hos Brandbu og Tingelstad Almenning.

I en felles uttalelse krever nå allmenningene på Romerike og Hadeland og Norsk Almenningsforbund handling fra Stortinget.

– BRANNSLUKKING

– I dag er det med skadefellingsforsøkene bare brannslukking. Det tømmes på vann ett sted og så tar det fyr en annen plass. Slik kan det ikke fortsette. Vi er bare i starten av beitesesongen, og vi frykter hvordan det blir videre. Stortinget har bestemt at vi skal ha en ulvesone. Samtidig skal vi ha prioriterte beiteområder, der det ikke skal være ulv, sier Jensen.

VANSKELIG Å JAKTE OM SOMMEREN

Jensen mener skadefelling på sommerstid er nesten umulig.

– Nå må de ansvarlige gjøre noe. Dette er beiteprioriterte områder og uttak av ulv må skje om høsten og på vinteren da dette praktisk er mulig, slik at vi slipper dette år etter år. Beitebrukerne er i en fortvilet situasjon. Det er en enorm påkjenning å oppleve å få dyra sine drept og skadd, og det går på helsa løs, sier han.

Allmenningene mener skadefelling på sommerstid en innrømmelse av dårlig forvaltning.

– Sommerjakt på ulv er utrolig vanskelig. All erfaring viser at dersom ulvejakt skal være effektiv på det skje vinterstid med sporing på snø, sier Lars Even Nordby, styreleder for Norsk Almenningsforbund.

LES OGSÅ: Jakter på ulv i Hurdal etter saueherjinger

Nordby mener også at ulvetettheten er så stor i den vedtatte ulvesonen og grensetraktene mot Sverige at de ungulvene som utvandrer fra revirene vil trekke vestover.

– Vi er ikke imot ulv, men vi mener den må forvaltes på en forsvarlig måte. Det gjøres ikke i dag, sier Nordby.

Allmenningene opplyser at det i de aktuelle allmenningene normalt beiter 20.000 sauer og 5.000 storfe.

– Beiteressursene er beregnet til en verdi av om lag 10 millioner kroner, sier Jensen.

FORVENTER TILTAK

Norsk Almenningsforbund og allmenningene i Norge forventer nå at Stortinget iverksetter effektiv ulveforvaltning til høsten og vinteren, slik at beitenæringen kan eksistere videre.

– Dersom politikerne våre ønsker at vi skal ha en svensk-norsk ulvestamme, må det være plass til denne innenfor det vedtatte området. Det betyr at man må overvåke stammen skikkelig, hvilket ikke skulle være vanskelig med all radiomerking av ulv som er gjort, sier Jensen.

LES OGSÅ: Ulven herjet i saueflokken: – Dette har vært et helvete!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.