Tre hunder ble angrepet av ulv forrige helg. Søndag ble hunden til Bjørn-Arild Aalborg angrepet og bittskadd. Minutter senere fikk familien Strand besøk av ulven hjemme på gården i Strandsvegen 184 i Eidsvoll.

– Kona var ute og gikk tur nedover veien her, mens jeg sto i vinduet. Plutselig fikk jeg øye på ulven. Først gikk den på veien forbi huset og opp mot postkassestativet. Deretter snudde den, løp opp i skogen og ble stående ved en lyktestolpe og speide utover. Den satt der oppe i to-tre minutter. Ulven tuslet rundt her og var ikke redd, sier Terje Strand til EUB.

Ekteparet ble naturlig nok overrasket av opptrinnet.

– Vi har bare mobilkameraer begge to, og var litt for langt unna til at det hadde blitt noe greie på eventuelle bilder, sier Strand.

Kan være samme ulven

Søndag ble ulven først observert av Harald Kværner på et jorde like utenfor Jessheim sentrum. Deretter angrep den hunden Mila – til Linda Alice Kristiansen – i skogen på Nordkisa. Timer senere var den altså på ferde igjen over Strandsåsen i Eidsvoll, før familien Strand gjorde sin observasjon. Denne er nå dokumentert som en synsobservasjon av Statens Naturoppsyn (se egen sak).

– Hadde det ikke vært for bilen som kom hadde den nok gått ned på gårdstunet her, sier May Britt Våge Strand.

– Etter hvert kom det en bil kjørende på veien. Det var antakelig den som gjorde at ulven løp opp i skogen igjen, sier Terje Strand.

– Hva tenker du om at ulven kom så tett innpå dere?

– Det er jo ikke noe hyggelig. Som saueeier er jeg naturligvis ikke spesielt glad i ulven. Etter at den hadde vært her gikk jeg bort til sauene og fikk de inn i låven. Men dit kan jo ulven gå også, så helt trygge er de jo ikke.

Holde seg i ulvesonen

Nå priser paret seg lykkelige for at de begge var hjemme da ulven kom.

– Hvis ikke er det umulig å si hvordan det ville gått med sauene. De kunne fort blitt angrepet, sier Strand, som tidligere har mistet én sau og fått skadet tre da én løs hund skal ha gått til angrep.

– Hva tenker du om at ulven beveger seg rundt i nærmiljøet og det rapporteres om skader på sauer og hunder?

– Jeg mener det burde vært en stående fellingstillatelse på ulver utenfor ulvesonen. Ulven vet jo ikke hvor sonen er. Den går dit maten er, og så går den videre, sier Terje Strand.

– Vil komme flere ulv

Rovviltkontakt Hans Petter Klokkerengen bekrefter synsobservasjonen til familien Strand. Han sier vi bare må være forberedt på å se mer ulv i årene framover.

– Ja, dette er bare starten. I sommer var det plutselig én ulv som fant ut at den skulle holde til i Skrukkelia i Hurdal. Det kommer allerede mange ulver fra Sverige. Bare der er det 41 flokker etablert og det går gjerne 28 ulver i følge. Det betyr at det må ut en del hvert år, og de må komme vestover. Og her bor vi. Et sted mellom 30 og 120 ulver i året må ut fra Sverige. Det er ikke lenge siden det ble observert to ulver i Tønsberg og i helga ble, som dere har skrevet, tre hunder angrepet av ulv. Vi har bare sett starten på all nærkontakten med ulven i vårt distrikt, sier Hans Petter Klokkerengen.

Han reiste bare rundt Strandsåsen til familien Strand etter å ha dokumentert skadene på hunden Max i Aalborgvegen noen få kilometer unna. 

INGEN LØSE JAKTHUNDER: Vil holde hunden i bånd under elgjakta

Fakta om saken

  • Tre lokale hunder (Nordkisa, Eidsvoll og Brårud) er blitt angrepet og skadet av ulv bare siden fredag.
  • Skadene er dokumentert av Statens Naturoppsyn.
  • Statens Naturoppsyn opplyser til EUB at 23 hunder (inkludert helgas angrep) er registrert angrepet av ulv bare i Akershus de siste 15 årene.
  • EUB får opplyst at alle var jakthunder og at det var cirka halvparten som overlevde. 


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.