Nestleder Christian Andersen i Borgen IL i Ullensaker ser ut over den flotte gressplenen som om kun få uker vil være erstattet av kunstgress. Det er med et visst vemod, men samtidig sterk glede, at nestlederen og resten av medlemmene i Borgen IL sier takk til naturgresset og velkommen til kunstgresset.

– Det er kunstgress som er framtida. Og det er helt umulig å få til uten spillemidlene, sier Christian Andersen.

Les også: Slagkraftig gjørmebad

FÅR 12,2 MILLIONER

I år utbetales 12,2 millioner kroner til ulike idretts- og aktivitetsprosjekter i Ullensaker kommune. Pengene er helt avgjørende for at det i det hele tatt bygges idrettsanlegg – ikke bare i Ullensaker, men i hele Norge.

Christian Andersen sier at spillemidlene gjør det mulig for «lille» Borgen IL å bygge kunstgress. Idrettslaget mottar om lag 3,7 millioner kroner, fordelt på 2,9 millioner til kunstgressbanen og 800.000 kroner til undervarme.

– Vi har noen midler selv, som vi har arvet og som har stått på konto. Men det er langt fra nok. Uten spillemidlene ville ikke dette prosjektet blitt noe av, sier Andersen.

Med sine rundt 1000 medlemmer har idrettslaget stor aktivitet.

– En kunstgressbane med undervarme, som vi bygger her, gjør det mulig å spille fotball hele året. Det er en stor fordel, sier han.

Meninger: – MDG snakker usant om kunstgress

FORSKUTTERER PENGER

Spillemidlene fordeles etter en prioritering kommunestyret gjør, i samarbeid med idrettsrådet. Den prioriterte lista sendes til fylkeskommunen, som er satt til å administrere utbetalingene. Men Ullensaker kommune har gjort en «vri» som fører til at påtenkte prosjekter kan startes opp tidligere. Haakon Fjone, rådgiver i Ullensaker kommune, sier at kommunen forskutterer penger.

– Det er vedtatt politikk i Ullensaker at vi forskutterer spillemidler. Det fører til at utbyggerne slipper å vente på tildeling, noe som kan ta flere år. I stedet «låner» kommunen ut pengene og nedbetaler lånet når spillemidlene kommer, sier Fjone.

– Dermed har det vært mulig å bygge ut nye idrettsanlegg fortere, noe som er bra med tanke på befolkningsutviklingen i kommunen, sier han.

– Samtidig er det ikke nok spillemidler totalt sett. Det er flere prosjekter på listene våre som ikke får i år, og som må vente. Og det kommer flere søknader fra Ullensaker, med ny svømmehall på Jessheim og prosjektet i Bakkedalen på Kløfta, sier Fjone.

Les også: 40 jenter storkoste seg på fotballskole

ALLEREDE FERDIG

Fordi kommunen forskutterer penger, er også de fleste av anleggene som får spillemidler i 2017 allerede ferdige. Det er sant å si bare kunstgressbanen på Borgen hvor det gjenstår bygging av prosjektene som har fått penger.

Det er ikke bare idrettsanlegg som får spillemidler – såkalte nærmiljøanlegg er også med.

– Dette er lekeområder og aktivitetsparker som er et kjærkomment tilskudd, sier Fjone.

FÅR 15 PROSENT MER

Ullensaker er en av fire kommuner i Akershus som får mer spillemidler enn alle andre. Det kommer av at Ullensaker er definert som pressområde. De tre andre kommunene er Skedsmo, Lørenskog og Bærum.

Spillemidlene kommer fra overskuddet til Norsk Tipping. Stortinget vedtok allerede på 1940-tallet at pengespill ikke er tillatt i riket, med unntak av statseide Norsk Tipping. Overskuddet derfra har i alle år blitt fordelt mellom gode og samfunnsnyttige formål. Staten tjener ikke penger på virksomheten.

Tidligere kultur- og idrettsminister Anniken Huitfeldt (Ap) fra Jessheim er ikke i tvil om viktigheten til ordningen:  

– Uten spillemidlene ville veldig få idrettsanlegg blitt bygget. Ordningen er veldig viktig. Folk vil spille, men vi trenger ansvarlige spill og overskuddet fra Norsk Tipping går til nyttige formål, sier hun.

DISSE FÅR PENGER I 2017

Det er fordelt i alt 127,7 millioner kroner fra spillemidlene til 114 prosjekter Akershus i 2017. 27,8 millioner fordeles til 29 prosjekter på Øvre Romerike. Midlene deles opp i to kategorier: Anlegg for fysisk aktivitet, og nærmiljøanlegg. Tabellen under skiller ikke på kategoriene. Enkelte av prosjektene vil også få tildelinger over flere år, fordi totalsummen er for stor til å dekkes med en utbetaling. 

Ullensaker

Gardermoen raceway, klubbhus, 1,425.000

Gardermoen raceway, garderober, 625.000

Gardermoen raceway, driftingbane, 248.000

Gardermoen raceway, lysanlegg, 14.000

Borgen, kunstgressbane, 2.875.000

Borgen, kunstgressbane, undervarme, 805.000

Alfhallen, elektroniske skiver, 124.000

Jessheim is- og flerbrukshall, 5.200.000

Sandhåndballbane1, 115.000

Sandhåndballbane2, 115.000

Algarheim skole, utendørs treningspark, 277.000

Nye Nordkisa skole, treningspark, 277.000

Jørnstua friområde, treningspark, 138.000

EIDSVOLL

Myhrer stadion, kunstgress, 2.500.000

Langset skole, Minnesundhallen, 1.500.000

Råholt ungdomsskole, skatepark, 300.000

Langset skole, flerbruksflate, 300.000

NANNESTAD

Bjerke stadion, klubbhus, 1.000.000

Nannestad ungdomsskole, ballbane1 270.000

Nannestad ungdomsskole, ballbane2 180.000

HURDAL

Hurdal stadion, kunstgress, 637.000

GJERDRUM

Gjerdrum idrettspark, rehab kunstgress, 500.000

Romeriksåsen, turkart, 205.000

Buvannet, nærkart, 134.000

NES

Nes arena, friidrettshall, 4.597.000

Nes arena, klubbhus, 1.300.000

Nes arena, sosialt rom, 650.000

Runnirinken ishall, rehab kjøleanlegg, 557.000

Tursti Neskollen - Hvamsetertjern, 1.000.000

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.