I 1968 etablerte kommunene på Øvre Romerike selskapet Eidsvoll Industri for å skape tilrettelagte arbeidsplasser. I 2008 ble de til dagens Orbit Arena. Ullensaker, Eidsvoll, Nannestad og Hurdal kommuner og Akershus fylkeskommune eier 85 prosent, private bedrifter eier resten. Nytt firmanavn til tross, tanken bak er som før – å tilby en meningsfull hverdag til folk som av ymse grunner faller ut av arbeidslivet.

TILBAKE I JOBB

– Vi ønsker å være best i landet på å få folk tilbake i arbeid så raskt som mulig, understreker administrerende direktør Hanne Ulsletten.

– Allerede etter åtte uker utenfor arbeidslivet skjer det noe med folk, og fra da av blir det verre og verre å komme seg tilbake. At folk står utenfor arbeidslivet er usunt for både den enkelte og samfunnet som helhet, påpeker hun.

Årsakene til at folk blir faller ut av arbeidslivet er mange, og det skjer i alle yrker, bransjer og samfunnsklasser.

– Disse menneskene trenger påfyll av motivasjon og selvtillit, og selvsagt behov for å føle mestring. Det er der vi kommer inn i bildet, sier hun.

BEDRIFTSØKONOMI

Orbit Arena drives som et hvilket som helst aksjeselskap, bare uten aksjeutbytte. De må ut i markedet for å tilby sine tjenester, og må være konkurransedyktige på pris. Hvis ikke taper de oppdrag til andre selskaper.

– Vi må ha god kvalitet på alt vi leverer. Nav er hovedkunden vår, men vi er også en brubygger til næringslivet. Gjennom NHO deltar vi i faglig utvikling og rekrutteringssamarbeid gjennom prosjektet Ringer i vannet. Der kartlegges bedriftenes behov og finner riktig person til jobben. Vi er også første bedrift i Akershus som er godkjent for Navs nye tiltak for å få folk tilbake i jobb, sier økonomisjef Susanne Røen Rotnebo.

På lista over samarbeidspartnere står mange større selskaper fra mange ulike bransjer.

STOR ENDRING

Som arbeid- og inkluderingsbedrift har Orbit Arena gjennomgått store endringer. Så også deltakerne.

– Før kom mange voksne folk som havnet utenfor av arbeidslivet etter for eksempel ulykker og slitasjeskader. I dag er det også mange yngre, og vi har også tilbud til skoleelever. Ikke alle mestrer ordinær og teoretisk klasseromsundervisning. Hos oss kan de få teoretisk påfyll basert praktisk opplæring, sier fagsjef Elin Kristine Nystad.

– Den klassiske oppfatningen om arbeid- og inkluderingsbedrift stemmer ikke med dagens virkelighet. Våre deltakere kommer fra alle bransjer og yrker. 160 personer er i arbeid eller på kurs hos oss til enhver tid. I Nav sitt nye tiltak som Orbit Arena tilbyr, er og målet at 60 prosent av dem skal tilbake i jobb. Det handler om å hjelpe mannen i gata som av forskjellige årsaker trenger bistand til å komme seg tilbake i jobb, påpeker Ulsletten.

OMSTILLING

2015 og 2016 var en relativt tøff tid for Orbit Arena, med endrede rammevilkår og konkurranse i form av mange nye aktører, og dermed konkurrenter, i det samme markedet. Omsettingen som har ligget på 70 millioner kroner i flere år, sank til 60 millioner i fjor.

– Og der blir vi i år, så får vi se hva som skjer framover. Vi tok omstillingen på alvor, spisset virksomheten og landet trygt på beina. Starten på 2017 har vært god med nysatsinger som Orbit Arena bygg, netthandelen Godlukten og Orbit Arena kompetanse i tillegg til blant annet Orbit Arena catering, og vi er i drøftinger om mulig etablering på Amfi, sier Ulsletten, som påpeker at de så endringene komme.

– Omstillinger bidrar alltid til uro i en organisasjon. Vi tok hånd om dette gjennom tilpasninger av organisasjonen, endringer i tilbudet og primært med naturlig avgang, men det er klart vi merker at 100 deltakere blir borte, sier hun.

Som alle andre bedrifter ruster Orbit Arena seg nå til å møte framtiden. Skal de klare det på en god måte må det nytenkning til.

– Derfor er det viktig at vi har evnen til å se framover. Det betyr blant annet at vi tilpasser virksomheten avhengig av markedets behov. Og ikke minst må vi være med på den digitale veksten, for den kompetansen er helt avgjørende og noe vi ikke kommer utenom. Orbit Arena er veldig positivt innstilt til framtiden, og vi ser bare opp og fram nå, sier de tre.

LES OGSÅ: Godt år for Orbit Arena

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.