Hurdalssjøen blir snart den nye drikkevannskilden til befolkningen i Ullensaker kommune. Over 400 millioner kroner er investert, og onsdag gjennomførte ordførere og rådmenn i de to kommunene et meklingsmøte i håp om å komme til enighet om en samarbeidsmodell. Heller ikke dette førte fram til noen løsning.

– Vi har i et helt år jobbet sammen med Ullensaker om utredning om felles VA. Det har vært møter på politisk nivå både før og underveis. Det har ikke kommet signaler om at organiseringen som IKS skulle være en utfordring. Derfor var vedtaket om vertskommunemodell i formannskapet i Ullensaker en stor overraskelse, sier Nannestad-ordfører Hans Thue (Ap).

Vil ikke miste eierskapet

EUB snakket for noen dager siden med Ullensaker-ordfører Tom Staahle. Da ga han klart uttrykk for at det vil være viktig for Ullensaker kommune å sikre seg mot at de plutselig kan komme i en mindretallsposisjon i et vannanlegg de selv har investert så mye penger i.

– Dette vil kunne skje dersom flere kommer inn på eiersiden i et IKS-samarbeid på et senere tidspunkt, uttalte Staahle. Neste uke skal kommunestyret i Ullensaker behandle saken som har skapt bølger i nabokommunen. På bordet ligger flertallsinnstillingen om Ullensakers suverene eierskap.

– Fra Ullensakers side har man vært tydelige på at «IKS-enes tid er forbi». Jeg tror nok de fleste kommuner har blandet erfaring med IKS-modellen. For denne typen samarbeid mener vi nok likevel at dette er den rette modellen, i hvert fall om man ønsker likeverdighet i samarbeidet, sier Hans Thue.

Avventer kommunestyret

– Det er også viktig å understreke at Nannestad ikke ønsker seg med som gratispassasjer. Vi vil betale vår andel av kostnadene, og dessuten er det ikke kommunens penger vi snakker om her. Det er vannabonnentenes penger. Forbrukerne betaler hva det koster, og da er det gjerne en fordel at så mange som mulig deler på regningen, poengterer Thue.

Han legger til at han har anbefalt kommunestyret i Nannestad at de holder fast ved formannskapets innstilling.

– Jeg er derfor glad for å registrere at alle partiene i Nannestad sluttet seg til innstillingen. Unntaket var bare bygdelista, som ville utsette saken, sier Thue.

Nå avventer de utfallet av kommunestyremøtet i Ullensaker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.