• DREPT: Noen av sauene er som tatt av ulv i Hurdal tidligere i sommer. Foto: Statens naturoppsyn

En ulv ble skutt og drept ved Bergsund i Østre Toten ved 05-tiden mandag. Det kan være den som herjet i området siden mai.

Ulven, ei tispe, ble skutt av jegere som hadde vært ute siden søndag, etter det ble funnet flere skadde og døde sauer i området samme dag. Rovviltkontakt Kjell Arvid Briskodden i Statens Naturoppsyn (SNO) sier til NRK at det trolig er ulven som har forsynt seg grovt av sauer i Hurdal, Gran og Toten. 

– Jeg vil tro det, men det er for tidlig å fastslå, sier han. 

EUB fikk bekreftet at ulven skal undersøkes nærmere. 

– Vi har hentet ulven, og den fraktes til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Der skal den DNA-analyseres for så raskt som mulig å avklare identiteten, sier Veronica Salén i SNO. 

VELDIG LETTET

Leder Ketil Melvold i Hurdal Sau og Geit, er svært lettet over nyheten om ulven. 

– Vi er nesten sikre på at dette er den som har vært helt rabiat i sommer. Totalt er flere enn 300 sauer drept i regionen vår. Her i Hurdal er det dokumentert 20 tapte sauer, men det er mørketall så vi får aldri vite nøyaktig antall. Vi er uansett veldig lettet, sier han. 

Melvold forteller om en tung sommer i sauenæringen. 

– Særlig de i Skrukkelia har hatt det ille. Ulveangrep er en forferdelig påkjenning som gir store personlige problemer. De føler dette på kroppen dag og natt, mens myndighetene stort sett bare snakker om penger. Det jeg har sett i sommer har slett ikke vært morsomt, sier han.

EN FORMIDABEL JOBB

– Var hurdøler med på jakta?

– Jeg vet ikke om de var der da ulven ble skutt, men vi har hatt folk med i jakta. Samarbeidet med Toten og Hadeland har vært veldig bra, og jeg kan ikke få rost de involverte nok. De har enorm ståpåvilje, jeg skjønner ikke at de har holdt ut. Det er trist at noen tror vi ikke passer på dyrene våre. Nå må vi følge med i vinter og ta ut ulven når vi ser spor i snøen, sier han.

– Hva skjer nå?

– Vi har tillatelse til å skyte en ulv til, men jeg tror ikke det blir nødvendig. Uansett er beitesesongen over, vi henter jo ned resten av dyrene om en måneds tid, påpeker Melvold. 

Startet i mai

I slutten av mai kom meldingen om at over 30 sauer var tatt av ulv mellom Skrukklisjøen og Gran, på Hurdal-siden. I tillegg var flere sauer skadd. Nøyaktig antall var vanskelig å bekrefte siden sauene beitet på et stort område. Det ble også sett ulv i området tidligere i år, i tillegg til i Lygna-distriktet like før beiteslipp.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus og dennes kollega i Oppland, ga umiddelbart fellingstillatelse på én ulv, som gjaldt i hele Hurdal kommune, vest i Eidsvoll, i deler av Nannestad, på Gran, Vestre Toten og Østre Toten.

VANSKELIG JAKT

Det var ikke klart om det dreide seg om en streifulv. EUB var i kontakt med en jeger som fortalte at det er vanskelig å jakte på ulv på barmark siden man da ikke ser spor etter den.

– Hvorfor dreper ulven mange flere dyr enn han spiser opp?

– Jeg tror den synes det er moro å leke med lammene, som kattens lek med musa. Og den gir seg ikke. Vi bare venter på et nytt angrep, sa rovviltkontakt Hans Petter Klokkerengen i Statens naturoppsyn den gangen. 

Og flere angrep ble det. 

Fakta

  • 30. mai kom meldingen om drepte og skadde sauer i Hurdal og Hadeland.
  • Fylkesmennene i Akershus og oppland ga umiddelbart en fellingstillatelse. 
  • Utover sommeren ble flere sauer drept i regionen - totalt ca 300.
  • Sauebønder jobbet dag og natt for å begrense tapene.
  • Mandag ble en ulv skutt på Østre Toten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.