• OPPGITT: - Jeg blir så eitrandes oppgitt over all sentraliseringen, sier ordfører John-Erik Vika (Sp) som nå oppfodrer til påvirkning mot stortinget og regjeringen for å redde Helfo-kontoret i Eidsvoll.

– Vi har et flott arbeidsmiljø, men nå råder usikkerheten. Kollegene kan bli spredt, oppgavene forsvinner og vi blir triste og lei oss. Dette er brutalt, sier rådgiver Bjørg Arnes ved Helfo Eidsvoll.

– STERKERE FAGMILJØER

Sentraliseringsforslaget er begrunnet med at man vil bygge sterkere fagmiljøer og få mer effektiv ressursutnyttelse. Forslaget går ut på å redusere antallet Helfo-kontorer fra 22 til sju. Eidsvoll-kontoret er det tredje største av dem som er foreslått lagt ned.

Sentraliseringen skal gjennomføres i perioden fra 01.09.2019 til 31.12.2020 dersom forslaget fra Helfo-administrasjonen får tilslutning i helsedirektoratet og i Helse- og omsorgsdepartementet.

USIKKERHET

– Vi vet ikke når vi skal stenge. Vi skal få vite mer før 1. april neste år. Det vi vet, er at vi blir tilbudt jobb andre steder, men det blir langt unna. Vi vet ikke hvor, for vi vet ikke hvor de oppgavene vi utfører, blir plassert, sier rådgiver Birgit Holter.

flytting eller ny jobb

De nærmeste kontorene som er foreslått videreført, ligger i Fredriksta og Tønsberg.

– Vi kan ikke dagpendle til noen av stedene. Noen av de ansatte sitter på gjerdet og vil avvente beskjeden om hvor våre nåværende oppgaver havner. Men det er ikke bare, bare å flytte. Her har vi familie og sosialt nettverk, og gjerne en partner som også må finne seg ny jobb dersom noen av oss velger å flytte. Dette blir vanskelig, sier Anne Marie Løken.

– Noen har alt begynt å søke nye jobber, men det er heller ikke enkelt. Gjennomsnittsalderen blant de ansatt i Eidsvoll er 53 år. Vi har mye realkompetanse, men lite formalkompetanse, påpeker hun.

ENGASJEMENT

– Nå har fagforeningen engasjert seg og har kommet med et innspill til dette sentraliseringsforslaget. Vi er dessuten veldig glade for at ordfører Vika har tatt fatt i saken og vil kjempe for å beholde arbeidsplassene i Eidsvoll, sier Birgit Holter.

– GJØR EN GOD JOBB

Helfo Eidsvoll har flere oppgaver, hvorav den største er å behandle oppgjøret til fysioterapeuter og logopeder over hele landet

Kontoret er uten stedlig leder, men skjøtter oppgavene fullt ut.

– Eidsvoll-kontoret er kjent for alltid å gjøre en god jobb, fastslår seksjonssjef Ingvar Nes som har kontorsted på Sola utenfor Stavanger og som derfra forestår ledelsen av blant annet kontoret i Eidsvoll.

RASER MOT SENTRALISERING

– Dette går ikke an, mener ordfører John-Erik Vika (Sp).
Han legger skylda på regjeringen.
– Jeg blir så eitrandes oppgitt over all denne sentraliseringen. Jo større, jo bedre, sier Vika.
– Helfos sentraliseringsplan rammer kommunene. Regjeringen sier at den vil flytte statlige arbeidsplasser til distriktene, så tar de dem i stedet, påpeker han.
Vika, som er politimann, trekker paralleller til nærpolitireformen som han mener er en fiasko.
– Det rakner i alle ender. Jeg er i prinsippet ikke imot reformarbeid, men størst  er best funker ikke over alt, sier han.
Vika ser ikke hvordan kommunen kan påvirke Helfo-forslaget.
– Kommunen kan gjøre lite. Dette er statlige arbeidsplasser. Her må det direkte påvirkning til. De som hører til Høyre, Frp, Venstre og KrF må gå på sine, sier Vika.
- Så får vi andre gjøre så godt vi kan, sier han og sender en henstilling til Eidsvolls eneste stortingsrepresentant, Tone Trøen (H), og å kjempe for de lokale arbeidsplassene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.