Mannskapsmangel har ført til at brannmannskaper i Eidsvoll har hatt tre-fem uker sammenhengende vakt. Nå håper de ansatte at forslaget om kasernerte mannskaper skal bli vedtatt.

DELTIDSMANNSKAPER

Brannberedskapen i Eidsvoll er bygd opp med deltidsansatte som har annen jobb ved siden av, og som rykker ut fra arbeidsplassen eller hjemmefra når alarmen går.

Fire vaktlag med fem deltidsmannskaper i hvert lag skal dekke beredskapen døgnet rundt, året rundt. Men disse lagene er ikke fylt opp.

KRISE

- Det er vært krise de to siste årene, forteller Christian Sløtte som både er verneombud for mannskapene på Myrer og hovedverneombud for hele Øvre Romerike brann og redning.

- På Myhrer mangler vi nå to tankbilsjåfører og én sjåfør på hovedbrannbilen. I tillegg er seks mannskaper fritatt for vakter på dagtid fordi de har jobber utenfor Eidsvoll, forteller han.

- Det er verst å få tak i sjåfører, for de må bo i nærheten av brannstasjonen, legger han til.

REDDES AV EKSTRAVAKTER

For å opprettholde beredskapen må mannskapene gå flere vakter enn forutsatt i turnusplanen. Dessuten er mannskaper på dagtid overført fra forebyggende avdeling på Jessheim.

- Det blir utrolig mye ekstravakter. Vi har eksempel på at noen har hatt sammenhengende vakt i tre-fem uker, forteller Sløtte.

- I fjor hadde vi 10.000 timer ekstravakt. Hittil i år er vi oppe i 8.000 timer.

TRENGER FRITID

- De stadige ekstravaktene fører til stor slitasje på mannskapene. Når du har vakt, kan du ikke reise ut av bygda, og du må være i nærheten av bil. Vi trenger også å ha et liv ved siden av jobben, sier Sløtte.

KASERNERTE MANNSKAPER

Styret i Øvre Romerike brann og redning har nå foreslått å endre beredskapsopplegget slik at hvert lag består av to mannskaper som stasjoneres på Myrer og tre deltidsmannskaper som rykker ut fra arbeidsplass eller jobb. Opplegget gir behov for åtte kasernerte mannskaper, og fører til økte kostnader for selskapet.

HÅPER PÅ KOMMUNENE

Øvre Romerike brann og redning eies av kommunene på Øvre Romerike. Ordførerne utgjør representantskapet som bestemmer budsjettet.

Ordfører John-Erik Vika i Eidsvoll har tatt saken opp med de øvrige politikerne, og kommune har bestemt seg for å følge innstillingen om kasernerte mannskaper.

Håpet til brannmannskapene er at også de andre eierkommunen går inn for det samme.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.