- Vi lover at vi som folkevalgte skal arbeide aktivt for å sikre våre ungdommer en god utdanning. Vi skal ta vår del av samfunnsansvaret. Vi forplikter oss til å gjøre en grundig jobb med å hente inn informasjon om hvor det er behov for lærlinger, og sørge for at kravet om lærlinger følges opp i anskaffelsene i vår kommune.

De teksten signerte ordførerkandidatene i Ullensaker i forrige uke, da NHO kom med sin landsdekkende turné for å få flest mulig kommuner til å innføre lærlingklausul.

STORT BEHOV

Alle behov i arbeidsmarkedet peker i samme retning: Norge trenger tusenvis av nye fagarbeidere og håndverkere. For å rekruttere flere elever til yrkesfagene, og for få flere gjennom skolen, må arbeidslivet tilby flere læreplasser. Det må lønne seg å være lærebedrift.

- Vi håper selvsagt at de vil signere på at de ønsker å innføre lærlingklausul, det vil si at kommunen forplikter seg til å velge leverandører med lærlinger, og å øke antall læreplasser i kommunens egne virksomheter, sa NHOs regiondirektør Nina Solli i Oslo og Akershus da hun kom til Møller Bil på Jessheim der hun og politikerne fikk møte en lærebedrift og en lærling.

LES OGSÅ: - Høyre og Frp ønsker seg akademikere, ikke fagarbeidere

AVHENGIG

Hvert år søker 5000 ungdommer læreplass uten å få kontrakt. Mange av dem gjennomfører ikke videregående skole. Ifølge daglig leder Tor Arne Ballo i Møller Bil er lærlinger særdeles viktig, og han har fire-fem av dem til enhver tid.

- Bransjen trenger dem, ellers rekrutterer vi til slutt bare fra hverandre. Vi trenger gode fagarbeidere. At de er her i to år er viktig for å lære faget og få inn gode holdninger. Sist men ikke minst, de unge bringer med seg en digital kompetanse vi voksne ikke er i nærheten av å kunne. Men jeg skulle ønske at de får mer elektronikkfag før de kommer hit, påpeker han.

KLAUSUL

En lærlingklausul innebærer at kommunen stiller krav om at de bedriftene de kjøper inn fra eller gir oppdrag til, har lærlinger. Dermed bidrar kommunen til at det lønner seg å ta samfunnsansvar for opplæring av fremtidige fagarbeidere. Kravet om lærlinger ved offentlige kontrakter, er også et ledd i en strategi mot arbeidslivskriminalitet.

- Det er avgjørende for næringslivet å se nytten av lærlinger. Dessuten er det viktig å ta vare på dem når de først er innenfor, påpeker Frps Tom Staahle. Det var også gjennomgangstonen blant resten

- Når vi er så tverrpolitisk enige bør det ikke være vanskelig å få gjennomført dette i Ullensaker, sier Gro Holt fra SV/Rødt.

- Vi er lovgivere og da klarer vi å lage et egnet regelverk. Dette er noe vi får til, tenker jeg, sier Høyres Willy Kvilten.

LES OGSÅ: Reagerer på Aps påstander om lærlinger

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.