– Det er viktig å beholde dagen der vi nordmenn er litt annerledes, sier Brit Bunæs.

Den tidligere ungdomsskolerektoren var forsanger under arrangementet i Wergelandslunden ved Eidsvoll kirke.

– Feiringen av nasjonaldagen hadde mer alvor over seg i tidligere tider. Da visste man hvor mye friheten virkelig betyr. Men dagen har verken mistet sin betydning eller sin glans, sier hun.

– Det er mange flere bunader nå enn da jeg var ung, og det var hyggelig at været ble så bra at folk kunne vise seg i finstasen, påpeker Bunæs.

BRUKBART VÆR

Dagen startet med regn, men det ga seg i god tid før barnetoget, og under arrangementet i Wergelandslunden krøp temperaturen helt opp på tosifret nivå.

– Det ble en fantastisk oppslutning om arrangementet. Og det er morsom å se alle tidligere elever som nå tar ansvar, sier Brit Bunæs.

TRADISJONELT OPPLEGG

Arrangementet i midtbygda i Eidsvoll var sydd sammen etter samme mønster som tidligere, med kjempelangt barnetog, sanger med nasjonal betydning, underholdning av barnehagebarn, skoleelever og kulturskoleelever, taler for dagen og kransnedleggelser på bautaer og minnestøtter utenfor Eidsvoll kirke.

Isac B. Jørgensen fra Vilberg ungdomsskole holdt tale for dagen og trakk fram norske fortrinn som demokrati, ytringsfrihet, selvstendighet og et velfungerende monarki.

Julie Grasmo Grønoset holdt tale på vegne av russen og viste til et Eidsvoll-russen hadde tatt ansvar og stått fram som gode forbilder, og påpekte at overskuddet fra Krafttak mot kreft og russerevyen blant annet ble gitt til fotballaget Bøn Unified.

Wergelandslunden var stappfull av folk etter at barnetoget var nådd fram, men det er beklagelig at mange valgte å forlate parken mens arrangementet fortsatt pågikk.

LANGT Å GÅ

– Det har vært en morsom dag, sier Kristine Prestegård som går i første trinn på Vilberg skole.

– Det fineste har vært å spise is og pølser. Det verste var å gå hele den lange vegen fra skolen til Wergelandslunden. Da ble jeg sliten, fastslår seksåringen.

– Nå skal jeg til bestefar som har bursdag.

FRA KINA TIL EIDSVOLL

17. mai-feiringen blir mer spesiell for dem som ikke opplever den én gang i året gjennom hele livet.

76 år gamle Zhanghao Feng kom helt fra Kina for å feire dagen sammen med familien som er bosatt i Eidsvoll.

Dette er andre gangen hun opplever norsk 17. mai, og hun synes feiringen er veldig fin.

– Kina har nasjonaldagen 1. oktober. Den blir feiret mest i de store byene, og ikke med barnetog, men med militærparade, forklarer slektningen Zhongling Xue.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.