Ved flere anledninger har grinder blitt stående åpne, slik at beitedyr kommer seg på feil side av gjerdet. I Holkebylia hadde nylig en familie besøk av en flokk storfe som tråkket på en nylagt plen.

– Dette er svært kjedelig. Det er gjerder mot utmark, med grinder for at folk skal komme seg ut på tur. Vi har satt opp informasjon på grindene som forteller at det er beitedyr i utmark, og at man derfor må lukke grindene. Det er allikevel mange som ikke gjør det av en eller annen grunn. Beboere i nærheten forteller at grinder ofte står åpne. For et par år siden hadde vi et tilfelle da hele grinda ble fjernet, sier Tonje Aas fra Nannestad beitelag.

KASTET STEIN PÅ STORFE

Hun forteller også at folk har blitt observert da de kastet stein og kvister på storfe i skogen.

– Dette er ikke akseptabelt, sier Aas.

Hun mener de forskjellige aktørene som bruker utmarka må bli flinkere til å informere.

– Det gjelder oss alle. Det er stor befolkningsvekst, blant annet med innflyttere som ikke er kjent med lokale forhold. Men det er en stor oppgave å nå alle. Leser man heller ikke informasjonen vi setter opp blir det vanskelig, sier Aas.

GJESTER

Karl Henrik Laache, leder for Nannestad Turlag, påpeker at turgåere må være klar over at de går på annen manns eiendom, og som har større rett til å bruke marka.

– Vis respekt når du er på tur. Vi er gjester og skal derfor oppføre oss som det. Når man møter en stengt grind, og åpner og går igjennom, er det åpenbart at man skal lukke den etter seg. Det samme gjelder båndtvang. Den må respekteres. Vi møter altfor ofte turfolk med løs hund. Man kaster heller ikke fra seg søppel, og hundeposen tar man med hjem. Dette er grunnlaget for allemannsretten, sier Laache.

FOLKEHELSE

Han mener det er svært viktig at folk er i aktivitet og kan komme seg ut på tur.

– Det er viktig for folkehelsen. Det er bra at flest mulig kan komme seg ut i skog og mark, men man må vise hensyn, sier Laache.

Den Norske Turistforening, som Nannestad Turlag er en del av, har fokus på allemannsretten.

– Men allemannsretten har begrensninger. Du skal etterlate stedet slik det var da du kom. Det kalles sporløs ferdsel. Og i perioden 1. april til 1. oktober er det ikke lov til å gå på dyrket mark, påpeker Laache.

LES OGSÅ: Ravinestien er et sant eventyr i naturen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.