Lill-Ann Aas fra Eidsvoll er én av fire frivillige vitnestøtter i Øvre Romerike tingrett per i dag. Nå starter Øvre Romerike tingrett og Akershus Røde Kors opp en rekrutteringskampanje for å få på plass flere vitnestøtter. Målet er å rekruttere seks frivillige til.

- Jeg har vært vitnestøtte i fire­-fem år nå. Normalt innleder jeg en samtale med vitnene, spør om de har vitnet før og forklarer dem hva som venter dem når de åpner døra inn til rettssalen. Jeg tilbyr dem også en kaffekopp og de får muligheten til å slappe av og forberede seg inne på vitnestøtterommet her i tingretten, sier Aas til EUB. I sju år har Røde Kors og tingrettene i distriktet hatt et godt samarbeid om vitnestøtteordningen.

- En vitnestøtte er en frivillig som er til stede i tingretten og gir vitner medmenneskelig støtte, veiledning og praktisk hjelp. Øvre Romerike tingrett har nå et stort behov for flere frivillige vitnestøtter, sier Hildigunn Hauger-Dalsgaard, distriktsansvarlig for vitnestøtten i Akershus Røde Kors.

- Vitnene er avgjørende

Odd Magne Gjerde har kun to uker bak seg som sorenskriver ved Øvre Romerike tingrett. Han er krystallklar på vitnenes betydning.

- Vi får stadig tilbakemeldinger fra dommerne om at ordningen med vitnestøttene fungerer svært godt. Ofte er det mye spenning knyttet til å vitne i retten. Som privatperson er det sjelden man gjør det. Derfor er det greit å vite litt om hva som venter og få informasjon på forhånd, sier Gjerde.

- Hvor viktig er vitnene i en sak i retten?

- De er det viktigste bevis man har i alle typer saker, enten det er sivile eller straffesaker. Vi trenger vitnene til å belyse faktum i forhold til hva som har skjedd. Både sivil og straff stopper opp hvis systemet med vitner stopper opp, sier Gjerde.

Fikk høyest score

Domstoladministrasjonen gjennomførte i 2012 en undersøkelse blant vitner. Hensikten var å finne ut hvor god ordningen med vitnestøtter egentlig er. Av alle aktørene i tingretten fikk vitnestøtten høyest score. Undersøkelsen viste også at vitnestøtteordningen er viktig for alle grupper, men særlig for sårbare vitner. Vitnestøtteordningen benyttes i størst grad av de yngste vitnene (16-25 år), de mest nervøse vitnene og de som vitner for første og andre gang.

- Dette er gledelige resultater. Som frivillig i retten bestemmer vi selv hvilke dager vi vil å være her. Det blir sendt ut en månedsliste, og der setter du deg opp på passende tidspunkter, sier Aas.

- De som vil være vitnestøtter kan kontakte Akershus Røde Kors eller tingretten, sier Hauger-Dalsgaard.

LES OGSÅ: Tiltalt 31-åring innrømmer nesten alt i omfattende tiltalebeslutning

LES OGSÅ: 47-åring tiltalt for grov mishandling av kone og barn

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.