Det var i siste kommunestyremøte at Bjørn Brekke, H, tok opp problemet med at middagen blir servert klokka 13 og kveldsmaten klokka 18. Så går det hele 15 timer til neste måltid, som er frokost.

IKKE SOM HJEMME

Brekke mente at slike tidspunkter for mat ikke henger sammen med livsmønsteret som de eldre hadde da de bodde hjemme.

– Det er for hyppige måltider på morgenen og for lenge mellom hvert måltid på kvelden. De som har kommet i den fasen i livet burde få nyte det på best mulig måte, sa Brekke.

Ordfører Runar Bålsrud fortalte at nå skal helse- og omsorg utrede muligheten av å flytte middagsserveringen til seinere på dagen.

Denne undersøkelsen vil avdekke om det er behov for omlegging av matserveringen, samt fra hvilket tidspunkt det er mulig å innføre senere hovedmåltid, opplyste ordføreren.

15 TIMER

I dag serveres det frokost klokka 09, mellommåltid (saft eller smoothie) klokka 11, middag klokka 13, kaffe klokka 16 og kveldsmat klokka 18, med mulighet for for saft eller smoothie senere på kvelden.

– Hvorfor serverer dere middag klokka 13? Det er svært får mennesker i dag som spiser middag så tidlig?

– Det er et tidspunkt som man har hatt historisk bakover i tid. De fleste sykehjem rundt om i Norge har hatt og har denne rutinen. Vi ønsker å tilrettelegge for en bedre rytme for de eldre, hvis det viser seg at det er behov for det. Utredningen vil også vise om det får noen konsekvenser for rutiner og turnus, sier Janne Lind, sektorleder for levekår i Hurdal kommune.

– 15 timer fra kveldsmat til frokost – det er mange timer uten mat. Vil senere middag utløse senere kveldsmat, også?

– Det er også noe vi skal vurderes, svarer sektorlederen.

prøveprosjekt

I Eidsvoll har de siden årsskiftet hatt et prøveprosjekt hvor de serverer varm lunsj klokka 13 og middag klokka 16 på helsetunets korttidsavdeling. Det har vært særdeles vellykket. Vanlig middagstid har så langt vært klokka 13.

– Vi har planer om å gå bort fra eksisterende måltidsplan. Den er ikke gunstig for pasientene. Nå skal vi se på om denne ordningen også kan innføres på langtidsavdelingen. Det er noe mer utfordrende fordi flere pasienter må mates. Kveldsmat er klokka 18, men det tilpasses individuelt. Alle beboerne får mat etter behov på kvelden, opplyser virksomhetsleder Vidar Roseth.

ULLENSAKER DREVET PÅ I FLERE ÅR

– Vi har de tre, fire siste årene servert middag klokka 16, forteller enhetsleder ved Gystadmyr bo- og aktivitetssenter, Sylvia Aastad. Hun sier at det er lunsj klokka 13, og at det dermed blir flere måltider gjennom døgnet, og at pasientene er godt fornøyd med ordningen.

LESERBREV: Verdig ernæring til de eldre

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.